Blog uit Duffel

25 februari 2016

Die Baader Meinhof gruppe (deel 8: het proces Verena Becker)

die Baader Meinhof Gruppe - Index -
http://dirkdrubbel.blogspot.com/2011/05/die-baader-meinhof-gruppe-index.html


Wat voorafging


Siegfried Buback

Plaats van de aanslag

Op 7 april 1977 wordt in Karlsruhe om 09.00 h een aanslag gepleegd op Siegfried Buback, de Procureur-generaal bij het Stammheim proces, door het commando Ulrike Meinhof

Wanneer zijn wagen, op weg naar het gerechtshof,  stopt aan een verkeerslicht wordt hij onder vuur genomen door de duozitter van een halt houdende motor.
De schutter vuurde15 kogels af uit een automatisch geweer van het merk "Heckler &Koch HK43". 
Siegfried Buback en zijn chauffeur Wolfgang Göbel  waren op slag dood  Georg Wurster, hoofd van het dienstvervoer van het Openbaar Ministerie, die achteraan zat sterft zes dagen later.                


De Mercedes van Siegfried Buback
De moto Suzuki GS 750 en de motorhelmen
HK 43 gebruikt bij de aanslagDe daders dragen motorkledij en helmen die hun onherkenbaar maken. - Ze rijden weg op hun moto Suzuki GS 750 die ze een eind verder achterlaten en overstappen in een klaarstaande wagen, een Alfa Romeo bestuurd door een derde mededader. 
Op 3 -05-1977 worden Günter Sonnenberg en Verena Becker in Singen na een achtervolging gevat. In de rugzak van Günter Sonnenberg werd het moordwapen gevonden dat bij de aanslag op Siegfried Buback werd gebruikt.

- Bij het onderzoek liep van alles mis, zo werd de bestuurder van de wagen die achter de wagen van Buback tot stilstand was gekomen niet geïdentificeerd en ondervraagd maar door de politie aangemaand verder te rijden. 
De politie heeft niet getracht de zwaargewonde derde passagier Georg Wuster te ondervragen en de getuigenis dat de duozitter mogelijk een vrouw was werd niet ernstig genomen.
- Een getuige verklaart de dag van de aanslag voor de TV-camera van de ARD N3 Tagesschau dat de duozitter de fysionomie van een tengere vrouw had, maar door de kledij en de motorhelm onherkenbaar was. Knut Folkerts was over 1.80 m groot
https://www.youtube.com/watch?v=8l7NfVxibDc 

Günter Sonnenberg (*) die de Suzuki GS 750 had gehuurd werd er van verdacht de bestuurder te zijn terwijl Knut Folkerts als de schutter en Christian Klar (*) als de bestuurder van de vluchtwagen, een zilverkleurige Alfa Romeo, werden aanzien.

Günter Sonnenberg werd op 26-04-1978 door het OLG Stuttgart tot levenslang veroordeeld voor moordpoging op een politieagent bij zijn aanhouding maar werd, wegens " prozessökonomischen Gründen", met name zijn verwondingen die hij had opgelopen bij zijn aanhouding, niet berecht voor de aanslag op Siegfried Buback.
 Het OLG Stuttgart veroordeelde op 31-07-1980 Knut Folkerts voor onder meer de aanslag op Siegfried Buback tot levenslang.
Het OLG Stuttgart veroordeelde op 2-04-1985 Brigitte Mohnhaupt (*) en Christian Klar voor onder meer de aanslag op Siegfried Buback tot levenslang.
(*)  Brigitte Mohnhaupt de toenmalige absolute leidster van de RAF werd als de opdrachtgeefster.
van de aanslag aanzien.
Verena Becker die samen met Günter Sonnenberg werd aangehouden en in wiens bagage het moordwapen werd gevonden werd eveneens wegens " prozessökonomischen Gründen"  niet berecht voor de aanslag op Siegfried Buback.2007 - 30 jaar later

*** Bij aanvang van de affaire "Verena Becker" in april 2007 zit van de "Deutsche Herbst - terroristen" enkel Christian Klar nog in gevangenschap.
De overige hoofdrolspelers zijn inmiddels vrijgelaten :  Brigitte Mohnhaupt (2007), Stefan Wisniewski (1999), Knut Folkerts (1995), Günter Sonnenberg (1992) en Verena Becker (1989) • Genadeverzoek van Christian Klar


Christian Klar
Eind januari 2007 dient Christian Klar een genadeverzoek in bij de Bondspresident Horst Köhler.
De Bondspresident neemt het verzoek in beraad en bespreekt dit met o.a. Michael Buback, de zoon van de vermoorde Generalbundesanwalt.
Omdat Christian Klar het bestaande economisch systeem blijft afwijzen (*) en bovendien geen berouw toont is de conservatieve politieke vleugel tegen zijn vrijlating gekant.

(*) Begin 2007 had het Ministerie van Justitie van de deelstaat Baden-Württenberg nog een aanvraag voor een soepeler regime afgewezen wegens een artikel van hem in "Junge Welt" waarin hij zegt dat het tijd is om het "Kapitaal" een nederlaag toe te brengen: " die Niederlage der Pläne des Kapitals zu vollenden und die Tür für eine andere Zukunft aufzumachen"

https://de.wikipedia.org/wiki/Christian_Klar


 • Michael Buback spreekt met Peter Boock


Michael Buback
- Op 18-04-2007 verklaart Michael Buback in een gastbijdrage in de Süddeutsche Zeitung dat hij informatie heeft uit RAF-kringen dat Christian Klar niet heeft deelgenomen noch aan de planning noch aan de aanslag zelf "Was ich nicht erwartet hatte, ist nun geschehen. Nach drei Jahrzehnten habe ich Informationen aus dem Bereich der RAF erhalten, und ich bin dankbar dafür."
Hij verzet zich derhalve niet langer tegen zijn vrijlating, onder voorwaarde dat de informatie juist blijkt te zijn, omdat  hij het niet logisch vindt dat Christian Klar een langere straf (*) moet uitzitten dan Brigitte Mohnhaupt die op 25-03-2007 was vrijgelaten.
(*) Christian Klar zou eerst in 2009 in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-terrorismus-buback-sohn-fuer-begnadigung-von-christian-klar-a-477822.html
http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/raf-buback-sohn-fuer-klars-begnadigung/2796516.html
http://www.sueddeutsche.de/thema/Michael_Buback
https://de.wikipedia.org/wiki/Michael_Buback


Peter Jürgen Boock
Tijdens een interview voor nexworld TV (*) zegt Peter Jürgen Boock dat, alhoewel hij niet betrokken was bij de aanslag wel wist dat die er ging komen.
Hij verklaart dat hij contact (op 30-03-2007) heeft opgenomen met Michael Buback om hem duidelijk te maken dat Christian Klar op geen enkele manier betrokken was bij de aanslag op zijn vader.

(*) nexworld.TV is een onafhankelijke zender die enkel op internet te bekijken is.

In het interview beweert hij dat Christian Klar in die periode nog geen volwaardig lid was van de RAF en niet met een zware moto kon rijden en niet met een oorlogswapen kon omgaan.
Hij laat verstaan dat Günter Sonnenberg met de moto reed en dat hij niet weet wie op de duozitting zat en dus de schutter was.
Hij beweert bovendien dat het BKA van bij de aanvang wist dat het fout zat bij hun aanklacht.  
Het gerucht dat na DNA-analyse is gebleken dat een haar, dat in de motorhelm werd gevonden, afkomstig is van Verena Becker is geen sluitend bewijs dat zij de schutter is omdat zij mogelijk de moto in Keulen is gaan ophalen en hem naar Karlsruhe heeft gereden.
https://de.wikipedia.org/wiki/Peter-J%C3%BCrgen_Boock
https://www.youtube.com/watch?v=4_HAUY2kMqI
http://www.welt.de/politik/article1168652/Peter-Juergen-Boock-der-Talkshow-Terrorist.html • Verena Becker en de Verfassungsschutz


Verena Becker
Binnen een kleine kring van toenmalige leden van de RAF was bekend dat Verena Becker in 1982 , murw wegens de harde detentieomstandigheden,  "overliep" naar de Vefassungsschutz.
Op 21-04-2007 bericht "der Spiegel" dat ze begin de jaren '80 aan de Verfassungsschutz verklaard had dat Günter Sonnenberg met de moto reed, dat Stefan Wisniewski de schutter was en dat Christian Klar (*) de vluchtauto bestuurde.

Volgens haar verklaring zou de beslissing voor de aanslag gevallen zijn tijdens een grote vergadering in een Nederlandse badplaats.
De route die Siegfried Buback volgde van zijn woning naar zijn werkplaats werd een jaar voordien in kaart gebracht door de "Förstergruppe" zoals de afdeling uit het Zwarte Woud en Karlsruhe genoemd werd. Hiertoe behoorden Christian Klar, Adelheid Schulz, Knut Folkerts, Günter Sonnenberg e.a. 
(*) Peter Boock zou dit  in grote lijnen bevestigd hebben met die nuance dat hij niet wist welke rol Christian Klar had gespeeld. 
In het interview voor nexworld.TV  verklaarde hij echter stellig dat Christian Klar geen enkele rol speelde bij de aanslag. 
https://de.wikipedia.org/wiki/Verena_Becker
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/terrorismus-wisniewski-soll-buback-moerder-sein-a-478615.html

Günter Sonnenberg

               
Stefan Wisniewski

https://de.wikipedia.org/wiki/Stefan_Wisniewski
https://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Sonnenberg

"Der Tagesspiegel" van 28-04-2007 brengt in een artikel verslag uit van gesprekken die de krant had met vroegere RAF-leden die evenwel anoniem willen blijven.
Na haar aanhouding werd Verena Becker opgesloten onder het strengste regime, isolatie en de cel 24 op 24 verlicht, in de JVA Stammheim 
Verena Becker, die in 1977 tot levenslang was veroordeeld zat haar straf uit in de JVA Köln-Ossendorf wanneer ze in 1982 contact zoekt te verkrijgen met de Verfassungsschutz. Onder het voorwendsel dat ze wegens een longziekte naar Kassel moet overgebracht worden, wordt ze in een woning in Keulen door de Verfassungsschutz ondervraagd.
Ze beschrijft de aanslag op de Generalbundesanwalt en noemt de namen Christian Klar die nog wordt opgespoord en Stefan Wisniewski is reeds voor moord veroordeeld maar was geen verdachte bij de aanslag.
Ze zou haar gesprekken met de Verfassungsschutz aan een RAF-medegevangene hebben geopenbaard met als gevolg dat ze in RAF-kringen als verraadster wordt aanzien.
https://web.archive.org/web/20090201060926/http://tagesspiegel.de/zeitung/Die-Dritte-Seite;art705,2234077

 • De verklaring van Silke Maier Witt 


Silke Maier Witt
- Volgens "der Spiegel" van 21-04-2007 zou Silke Maier Witt bij haar aanhouding in 1990 tijdens het verhoor verklaard  hebben dat Knut Folkerts op die dag haar in een auto (*) opwachtte aan de Duits-Nederlandse grens om naar Amsterdam te rijden.
(*) In het interview met " der Spiegel" zegt Folkerts dat ze met de stoptrein naar Amsterdam reisden.Heel gedetailleerd beschreef ze hoe ze op 7-04-1977  wou aansluiten bij de RAF en om 11.00 h in een "Wiener Wald" baanrestaurant een veel gebruikte ontmoetingsplaats in Amsterdam,  Brigitte  , Sieglinde , Hofmann en vermoedelijk ook Rolf Clemens Wagner ontmoette. Het viel haar op dat de beide vrouwen heel zenuwachtig waren en voortdurend op hun uurwerk keken en zich verwijderden om te telefoneren. Toen ze terugkwamen zouden ze gezegd hebben " dass die Aktion Buback gelaufen sei"
Silke Maier Witt reisde daarop terug naar Duitsland om wat werk voor de RAF op te knappen. Toen ze 's avonds naar Nederland terugkeerde werd ze door Knut Folkerts en Rolf Heißler aan de Duits-Nederlandse gens bij Kerkrade opgewacht en met de wagen naar Amsterdam gevoerd.
In een safehouse in Amsterdam overhandigde Peter Boock haar een pistool en een vervalst Duits en een vervalst Deens paspoort, een gebruikelijk ritueel voor een nieuw lid bij de RAF

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-opfer-ex-terroristen-entlasten-klar-und-folkerts-als-buback-moerder-a-478436.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Silke_Maier-WittKnut Folkerts
Knut Folkerts (*)  zegt in een interview, dat op 14-5-2007  in "der Spiegel" verscheen, dat hij op de dag van de aanslag in Keulen en Nederland verbleef en dus onmogelijk aan de aanslag kon hebben deelgenomen.
Op 7-04-1977 was hij naar eigen zeggen in Keulen om een bank (*) te observeren voor een geplande overval. 
(*) Op 12-04-1977 werd inderdaad in Keulen een filiaal van de Dresdner bank overvallen.Hij bevestigt hij en Rolf Heißler diezelfde dag met de stoptrein naar Nederland reed en te voet over een onbewaakte grens ging. Daar ontmoetten ze Silke Maier Witt en reden met de trein naar Amsterdam.
Folkerts 
beweert ook dat het BKA wist dat hij linkshandig was en het dus onlogisch is dat de moto met de schutter zich rechts van de auto opstelde.
De getuigen die hem zouden herkend hebben aan de hand van de opsporing-foto's ziin onbetrouwbaar omdat zijn uiterlijk volledig veranderd was.
Hij noemt zijn proces een farce.
http://magazin.spiegel.de/EpubDelivery/spiegel/pdf/51536457
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-51536457.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Knut_Folkerts
http://www.tagesspiegel.de/politik/deutschland/raf-schuld-und-schweigen/1031210.html

 • "das Geheimnis des dritten Mannes" 

 Op 23-04-2007  publiceert "der Spiegel" een artikel  " das Geheimnis des dritten Mannes" waarin de vraag wordt gesteld of na het bekend raken van de recente onthullingen er geen onderzoek moet komen naar de betrokkenheid bij de aanslag van Stefan Wisniewski, die sinds 1999 vrij is. Het Bundesanwaltschaft geeft voorlopig geen commentaar. 

Tevens blijft het een feit dat er geen harde bewijzen werden gevonden tegen Knut Folkerts, Christian Klar en Brigitte Mohnhaupt, de drie die veroordeeld werden voor de moord op Siegfried Buback en zijn twee begeleiders terwijl de vermoedelijke mededader Günter Sonnenberg (*) wegens de opgelopen verwondingen tijdens zijn aanhouding niet voor de aanslag werd aangeklaagd.
(*) Het lijkt plausibel dat Sonnenberg aan de aanslag heeft deelgenomen. Het lijkt geen twijfel dat hij de Suzuki GS750 huurde en bij zijn arrestatie werd in zijn bagage het moordwapen gevonden

Het artikel in de Süddeutsche Zeitung van 18-04-2007 waarin Michael Buback meedeelt informatie uit voormalige RAF-kringen te  hebben ontvangen, waaruit blijkt dat Christian Klar niet heeft deelgenomen noch aan de voorbereiding noch aan de uitvoering van de aanslag, maakt het duidelijk dat hij de volledige waarheid wil kennen over het gebeurde.
Bijgevolg zal de Verfassungsschutz en het Bundeskriminalamt snel met een verklaring moeten komen waarom de aanwijzingen van Verena Becker en Silke Maier Witt al die jaren werden verzwegen. Het blijft evenwel de vraag of ze voor de rechtbank hun uitlatingen zullen herhalen.
http://magazin.spiegel.de/EpubDelivery/spiegel/pdf/51292023
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-51292023.html • Nieuwe speculaties


Op 3-07-2007 bericht de "taz" dat uit Stasi-documenten is gebleken dat een verwante van Verena Becker aan een Stasi-medewerker zou verklaard hebben dat hij zeker was dat ze actief aan de aanslag had deelgenomen :  "sicher, dass sie an der Aktion Buback  aktiv beteiligt war".
In de SZ van 17-05-2010 wordt de verklaring van de verwante als onbetrouwbaar bestempeld.
http://www.taz.de/!5198323/
http://www.sueddeutsche.de/politik/verena-becker-und-die-stasi-die-notizen-des-stasi-majors-1.176417

 • Der zweite Tod meines Vaters

- " der Spiegel" had in april 2007 onthuld dat Verena Becker tijdens haar gevangenschap in 1981 aan de Verfassungsschutz informatie had verstrekt over de aanslag op Siegfried Buback en meer bepaald Stefan Wisniewski had aangewezen als de schutter.
Wanneer kort daarna de Bundsanwalschaft toegaf dat ze die informatie hadden doorgekregen bleek dat het gerecht reeds jaren wist dat de versie van wie de daders waren twijfelachtig was maar niets hadden ondernomen (*) om klaarheid te scheppen.
(*) De Verfassungsschutz zou het gebruik van de verkregen informatie hebben tegengehouden om de samenwerking met Verena Becker geheim te houden. De bekendmaking van haar samenwerking zou de de staat hebben geschaad.

 Ontzet door de onthullingen in "der Spiegel" begint Michael Buback met een eigen onderzoeknaar de moord op zijn vader en brengt in 2008 een boek uit, getiteld "Der zweite Tod meines Vaters".
Na het uitpluizen van alle ondervragingsrapporten, krantenartikels, TV uitzendingen en gesprekken met ooggetuigen was hij overtuigd dat de ware schutter een vrouw was en dat alles wijst (*) naar Verena Becker.
(*) o.a. ooggetuigen die de schutter als een tengere persoon hadden beschreven, het moordwapen dat bij haar aanhouding ontdekt werd ...

Zo was er de Joegoslavische ooggetuige die de dag van de aanslag voor de TV-camera van de ARD N3 Tagesschau verklaart  dat de duozitter de fysionomie van een tengere vrouw had, maar door de kledij en de motorhelm onherkenbaar was.
Wanneer bij de aanhouding van Verena Becker en Günter Sonnenberg het moordwapen, de HK43 wordt gevonden is hij ervan overtuigd dat Verena Becker de schutter was. 


Wolfgang Schäuble
Wanneer hij tijdens zijn onderzoek op ongerijmdheden stoot geraakt hij overtuigd dat Verena Becker beschermd.

Zo blijken verslagen van haar verhoren uit 1981 bij de Verfassungsschutz bij de Bundesanwaltschaft verdwenen (*) te zijn. De Bondsminister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble liet de verslagen in januari 2008 onder embargo plaatsen omdat de medewerkers en de methodes van de Verfassungsschutz niet openbaar mogen gemaakt worden.De stukken zouden wel door het openbaar ministerie en de verdediging mogen geraadpleegd worden maar niet gebruikt worden in de rechtszaal.
(*) Volgens de "Spiegel online" van 29-09-2010 betrof het de eerste verhoren van Verena Becker over de moord op Siegfried Buback 
http://www.deutschlandfunk.de/anklageschrift-und-gegengutachten.1310.de.html?dram:article_id=193721

Bovendien werd Verena Becker niet eens aangeklaagd voor de aanslag ondanks het bestaan van belastend materiaal o.a. het moordwapen dat tijdens haar aanhouding in de bagage werd aangetroffen.

Michael Buback ziet hoegenaamd niet in waarom het dossier na 30 jaar geheim blijft en vermoedt dat haar een hand boven het hoofd wordt gehouden, de "schutzende Hand"
https://de.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Sch%C3%A4uble


Rainer Griesbaum
Zo is er tijdens het DNA onderzoek de uitspraak van Rainer Griesbaum , de vertegenwoordiger van de Generalbundesanwalt en in de jaren '80 betrokken bij het onderzoek tegen de RAF : "Das wäre das Optimum: ausschließen zu können, ob Verena Becker an dieser Mischspur beteiligt ist."

https://de.wikipedia.org/wiki/Rainer_Griesbaum
http://www.swr.de/blog/terrorismus/2013/12/10/mister-terrorismusbekampfung-der-easy-rider-griesbaum-gibt-seinen-abschied/
* Hij stelt hierbij de verpletterende open vraag of Verena Becker reeds in 1977 met de Verfassungsschutz samenwerkte wat zou inhouden dat de geheime dienst op de hoogte was van de aanslag! 
Hij wil er niet aan denken dat de Verfassungsschutz deelachtig was aan de aanslag omdat Siegfried Buback kennis had genomen dat de Verfassungsschutz de beweegredenen van Günter Guillaume (*) ontdekt had maar niet ingreep om Willy Brandt niet in discredit te brengen.


Willy Brandt - Günter Guillaume
Günter Guillaume was een spion uit de DDR die in de SPD infiltreerde en een naaste medewerker werd van de toenmalige bondskanselier Willy Brandt, die na de ontmaskering moest afreden. De spionagezaak staat bekend als de "Guillaume Affäre"

https://de.wikipedia.org/wiki/Guillaume-Aff%C3%A4re


https://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Guillaume
https://de.wikipedia.org/wiki/Willy_Brandt


In september 2009 verschijnt een tweede hernieuwde druk

Het boek was één van de aanleidingen tot het openen van het proces tegen Verena Becker.
https://www.youtube.com/watch?v=26Kh6vjv7Sshttp://www.deutschlandfunk.de/anklageschrift-und-gegengutachten.1310.de.html?dram:article_id=193721


 • Betrokkenheid Stefan Wisniewski wordt onderzocht

- Als gevolg van de diverse onthullingen wordt in 2007 een onderzoek geopend naar de betrokkenheid van de in 1999 vrijgekomen Stefan Wisniewski.
Wanneer alle 11 voormalige RAF leden, die naast Peter Boock werden opgeroepen om te getuigen, weigeren een verklaring af te leggen eist de Bundesanwaltschaft een "Beugehaft" van 6 maanden tegen de weigeraars, behalve tegen Brigitte Mohnhaupt, Christian Klar en Knut Folkerts omdat zij voor die zaak reeds veroordeeld zijn.
De betrokkenen die de zwijgplicht van de RAF volgen zullen "Aussageverweigerungsrecht" inroepen.
http://www.taz.de/!5189911/


http://www.welt.de/debatte/article1514787/Beugehaft-fuer-Ex-Terroristen-ist-den-Versuch-wert.html

https://de.wikipedia.org/wiki/Ordnungsmittel
https://de.wikipedia.org/wiki/Aussageverweigerungsrecht


 • Nieuwe onderzoeksresultaten


- In april 2008 werd een nieuw onderzoek geopend naar de betrokkenheid van Verena Becker bij de aanslag op 7-04-1977 op Siegfried Buback en de twee begeleiders 

- In juli 2008 meldt de Bundesanwaltschaft dat het mixed-DNA (*) dat werd gevonden in de helm, de motorkledij en de auto niet afkomstig is van Verena Becker.
(*) DNA afkomstig van verschillende personen
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-mord-dna-gutachten-entlastet-ex-terroristin-becker-a-567244.html

- In februari 2009 werd bekend dat DNA-onderzoek op speekselsporen, die op tien (*) van de elf omslagen van de opeisingsbrieven uit 1977 werden aangetroffen, uitwees dat Verena Becker de omslagen had dichtgekleefd.
(*) Der Tagesspiegel van 8-04-2010 heeft het over drie omslagen.
http://www.3sat.de/page/?source=/kulturzeit/themen/136909/index.html
http://www.3sat.de/mediathek/?mode=play&obj=13945
http://www.fr-online.de/politik/ex-terroristin-verena-becker-speichelspuren-und-datentraeger,1472596,3277020.html


- Toen de telefoon van Verena Becker, die een soort alternatieve gezondheidspraktijk runde, werd afgeluisterd vernamen de onderzoekers dat zij zich informeerde hoe ze haar computer kon vergrendelen.
Hierop werd in augustus 2009 een huiszoeking verricht waarbij de rechercheurs notities van Verena Becker vonden die een zelfreflectie waren en dateerden van 7-04-2008, m.a.w. op de verjaardag van de aanslag en ook refereren naar de aanslag." Nein, ich weiß noch nicht, wie ich für Herrn Buback beten soll, ich habe kein wirkliches Gefühl für Schluld u. Reue (...) Natürlich würde ich es heute nicht mehr machen - aber ist das nicht armselig, so zu denken u. so zu fühlen?
http://www.welt.de/News/article4370052/Computer-bei-Ex-Terroristin-Verena-Becker-sichergestellt.html
http://www.welt.de/welt_print/politik/article9996544/Verena-Becker-schweigt-zum-Buback-Mord.html
http://www.taz.de/!5134761/
Franz Josef Strauß
*** " Bild" onthult op 23-09-2008 via een interview met zijn kinderen dat de RAF een aanslag plande op Franz Josef Strauß, de voorzitter van CSU en Ministerpresident van de deelstaat Beieren.
Verena Becker had tegenover zijn woning een flat gehuurd in een appartementsgebouw vanwaar het huis met verrekijkers kon worden bespioneerd.

Er werden plannen gevonden waaruit bleek dat de RAF met een modelvliegtuig een springlading in de woning wou binnenbrengen.

Franz Josef Strauß (*) is toen om veiligheidsredenen met zijn familie verhuisd.
(*) Franz Josef Strauß stond voor de harde lijn en was voorstander opnieuw de doodstraf in te voeren tegen de RAF terroristen. Dit maakte hem tot de meest gehate man binnen RAF kringen   

http://www.bild.de/regional/muenchen/jetzt-reden-seine-kinder-5904680.bild.html
http://www.tagesspiegel.de/politik/raf-anschlag-mit-modellflugzeugen-auf-strauss-geplant/1332662.html
http://www.wz.de/home/politik/strauss-war-im-fadenkreuz-der-raf-1.241276

http://www.sueddeutsche.de/bayern/attentatsplan-raf-wollte-strauss-in-seiner-wohnung-ermorden-1.704453
https://www.welt.de/politik/article2480440/RAF-wollte-Strauss-mit-einem-Modellflugzeug-toeten.html • Verena Becker wordt aangeklaagd


- Op 27-08-2009 wordt Verena Becker in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van steun te hebben verleend aan de moordaanslag op Siegfried Buback.
http://www.taz.de/!5093994/

-Op 23-12-2009 wordt de voorlopige hechtenis opgeheven en omdat er wordt geoordeeld dat er geen vluchtgevaar is wordt Verena Becker vrijgelaten. De aanklacht blijft evenwel van kracht.
http://www.tagesspiegel.de/politik/deutschland/fruehere-raf-terroristin-bgh-hebt-haftbefehl-gegen-verena-becker-auf/1653870.html

- Op 8-04-2010 wordt Verena Becker aangeklaagd voor mededaderschap bij de aanslag op Siegfried Buback, Wolfgang Göbel en  Georg Wurster.
http://www.tagesspiegel.de/politik/deutschland/buback-mord-ex-raf-terroristin-verena-becker-angeklagt/1785260.html*** In de Süddeutsche Zeitung van 17-05-2010 verschijnt een gastbijdrage van Michael Buback.

- Hij bevestigt dat de drang de schutter te kennen die zijn vader vermoord heeft er gekomen is na zijn onderhoud met Peter Jürgen Boock.
Peter Boock die niet aan de aanslag heeft deelgenomen maar reeds in 1976, tijdens hun verblijf in Jemen, aan de voorbereiding deelnam zei hem dat Günter Sonnenberg en Stefan Wisniewski werden aangeduid om de aanslag te plegen.
Hij denkt dat Boock de waarheid spreekt maar de oorspronkelijke planning kan uiteraard gewijzigd zijn.

- Hij stelt zich vragen bij het in 1977 uitgevoerde onderzoek:

* Zo verscheen in de kranten op 9 & 10-04-1977 de getuigenis van een Joegoslavische ooggetuige die met zijn auto links van de wagen van Siegfried Buback stond bij de verkeerslichten.
Hij had aan de politie verklaard dat hij de schoten had gehoord en dat de persoon achteraan op de moto een automatisch pistool in aanslag had en dat die persoon waarschijnlijk een vrouw was.
Op 14-04-1977 staat in de krant dat de ooggetuige in kwestie verklaard had dat hij dacht dat kinderen voetzoekers lieten ontploffen en dat hij pas nadat hij was uitgestapt om een leeggelopen band te controleren het lichaam van de chauffeur zag liggen.
Waarom is er die ommekeer in de beschrijving van de misdaad scene?

* Zo is er de getuige die op 7-04-1977 aan de politie verklaarde dat hij de dag voordien twee personen met de bewuste moto Suzuki GS 750 had gezien rond de plaats van de aanslag. De duozitter was een tengere persoon, mogelijk een vrouw.
Waarom hebben beide getuigen later in de rechtsgang geen beduidende rol gespeeld? 

* Waarom werd Verena Becker na haar aanhouding, toen bleek dat ze in het bezit was van het moordwapen niet geconfronteerd ter identificatie met de ooggetuigen?


- Op 17-05-2010 wordt een notitie van een majoor Siegfried J.van de Stasi door de Süddeutsche Zeitung openbaar gemaakt. De notitie dateert van 2-02-1978 en heeft het over informante B. die met de Verfassungsschutz samenwerkt: "Es liegen zuverlässige Informationen vor, wonach die B. seit 1972 von westdeutschen Abwehrorganen wegen der Zugehörigkeit zu terroristischen Gruppierungen bearbeitet bzw. unter Kontrolle gehalten wird. Diese Informationen wurden durch Mitteilungen der HVA von 1973 und 1976 bestätigt."

Verena Becker die in het dossier onder de aliassen "Sola" , "Pohlmann" en "Telse" werd genoemd, wordt omschreven als een minder belangrijk lid van de RAF: "an verschiedenen terroristischen Unternehmungen beteiligt, wurde jedoch von der Gruppe eher als Belastung angesehen".

Uit het dossier bleek niet dat ze reeds vóór haar aanhouding in 1977 met de Verfassungsschutz samenwerkte.
(*) Behalve als " onder controle houden" betekent " in de gaten houden" zoals Michael Buback laat doorschemeren.  Anderzijds kan men zich in dit geval afvragen waarom ze zich op 27-02-1975 bij de Lorenz-ontvoering liet "vrij-chanteren" en niet zoals Horst Mahler in de gevangenis bleef, wetende dat de Verfassungsschutz haar vrijlating wel zou regelen.

http://www.focus.de/politik/deutschland/raf/versagen-der-geheimdienste-im-kampf-gegen-die-raf-wir-warteten-ab-sie-verschwanden_aid_668711.html
http://www.sueddeutsche.de/politik/verena-becker-und-die-stasi-die-notizen-des-stasi-majors-1.176417
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/verena-becker-die-terroristin-als-informantin-a-722910.html

Volgens "Bild" van 19-05-2010 heeft het BKA, op aanwijzing van de Generalbundesanwalt, op 21-10-1994 een hoeveelheid onderzoeksverslagen over de moord op Siegfried Buback vernietigd en dit wegens plaatsgebrek.
http://www.bild.de/politik/2010/warum-wurden-akten-vernichtet-12593440.bild.html

De "FAZ" van 28-06-2010 doet het verhaal van de onderzoeksrechter Horst Kuhn die  verantwoordelijk was voor het onderzoek tegen Verena Becker en overtuigd was van haar mededaderschap.
Volgens bekenden en zijn zoon zou hij woedend en vertwijfeld geweest zijn door de manipulatie van de rechtsgang door de politiek.
Hij pleegde op 3-05-1991 zelfmoord .
https://de.wikipedia.org/wiki/Horst_Kuhn

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/2.1719/raf-schmutzige-geschichten-1998090.html

- Op 24-09-2010 meldt "Bild" dat toenmalige ooggetuigen beweren dat de verslagen van hun verklaringen in 1977 vervalst werden. De pagina's  van de verslagen zouden niet geparafeerd zijn. De verklaring van de directe ooggetuige Georg Vogel (*) ontbreekt.
(*) Wie was Georg Vogel? Waar was hij op het moment van de aanslag?    
http://www.bild.de/politik/2010/pannen-und-raetsel-zum-mordfall-buback-14053462.bild.html


Op 25-09-2010 meldt "der Spiegel" dat de Verfassungsschutz na hernieuwd zoeken gevonden aantekeningen, daterend van 8-10-1981 en 16-11-1981 in september 2009 aan het gerecht heeft overgemaakt waarin staat dat Brigitte Mohnhaupt en Verena Becker in april 1977 naar Bagdad waren gevlogen en op de dag van de aanslag afwezig (*) waren.
(*) Dit spreekt de aanklacht van het Bundesanwaltschaft tegen dat Verena Becker op 6-04-1977 in Karlsruhe de plaats van de aanslag aan het inspecteren was en op 7-04-1977 aan de aanslag had deelgenomen.
Dit is in strijd met de verklaring van Silke Maier-Witt dat Brigitte Mohnhaupt die dag in Amsterdam was.
http://www.spiegel.de/spiegel/vorab/a-719554.html


Op 27-09-2010 bericht " Spiegel online" (*) dat Peter Jürgen Boock en Silke Maier Witt in een interview voor Spiegel TV , dat op 3-10-2010 zal worden uitgezonden op RTL, verklaard hebben dat Gunter Sonnenberg de Suzuki 750 GS bestuurde en dat Stefan Wisniewski de schutter was bij de aanslag op Siegfried Buback.
(*) "Spiegel online" is een redactioneel onafhankelijk nieuws-website die in 1994 door "der Spiegel" werd opgericht.
"Spiegel TV" is een productiehuis dat in 1990 door "der Spiegel" werd opgericht en maatschappelijk georiënteerde reportages maakt die worden uitgezonden door de eigen zender alsook door verschillende private zenders. Het productiehuis heeft ook een video-portal op het internet.

De twee zouden ook verklaard hebben dat ze die dag met Brigitte Mohnhaupt en Sieglinde Hofmann in een safehouse in Amsterdam waren.
Dezelfde dag zou Stefan Wisniewski telefonisch Brigitte Mohnhaupt , de toenmalige leidster van de RAF, op de hoogte hebben gebracht van het welslagen van de operatie met, volgens Peter Boock, de code "Dem Onkel geht es wieder gut" 
Daarop zou die Sieglinde Hofmann, de ongerust was over welzijn van haar toenmalige vriend Wisniewski, hebben gerust gesteld.
Silke Maier Witt, die in Amsterdam was om over haar toetreding tot de RAF te onderhandelen, zei hierover dat Sieglinde Hofmann opgelucht was toen ze vernam dat alles goed was verlopen.

De geheime notitie van de Verfassungsschutz , daterend van 8-10-1981 en 16-11-1981als zouden Brigitte Mohnhaupt en Verena Becker zich op 7-04-1977 in Bagdad hebben opgehouden, doen ze af als onzin. 
http://www.welt.de/aktuell/article9907038/Buback-Mord-Ex-RAF-Terroristin-beschuldigt-Wisniewski.html
www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,719783,00.html 

In "Die Welt" van 27-09-2010 ontkent Silke Maier-Witt het bericht van "Spiegel online" als zou ze in het interview voor "Spiegel TV" , dat op 3-10-2010 zou worden uitgezonden, Stefan Wisniewski hebben vernoemd als de schutter bij de aanslag op Siegfried Buback "Zu dieser Frage kann ich überhaupt nichts sagen"
 http://www.welt.de/politik/deutschland/article9908566/Zweifel-an-Geheimdokumenten-im-Mordfall-Buback.html

- Op 28-09-2010 meldt de Frankfurter Rundschau dat op 21-02-1979 het LKA Düsseldorf in de vrouwengevangenis van Frankfurt-Preungesheim een onaangekondigde confrontatie organiseerde met Verena Becker en vijf ooggetuigen van de bankoverval die op 
12-04-1977 had plaatsgevonden op een filiaal van de Dresdner Bank (*) in Keulen.
Alle ooggetuigen wezen Verena Becker aan als één van de overvallers.
(*) Dit is de bank die Knut Folkerts, naar eigen zeggen, observeerde op 7-04-1977.
De bank werd door twee personen overvallen waarschijnlijk met een HK 43 terwijl een derde persoon de overvallers opwachtte met de vluchtwagen, een Renault R16.
Bij het onderzoek bleek dat Gunter Sonnenberg de vluchtwagen huurde. 

In hetzelfde artikel doen ze het verhaal waarom Verena Becker en Günter Sonnenberg niet werden aangeklaagd voor de moordaanslag op Siegfried Buback, de zogenaamde 
" prozessökonomischen Gründen"

Joachim Lampe
Na de aanhouding van Verena Becker en Günter Sonnenberg in Singen op 3-05-1977 waarbij in hun bagage het moordwapen, een HK43, en gereedschap behorend tot de gebruikte moto, de Suzuki GS750, werden gevonden vaardigde de Bundesanwalt Joachim Lampe tegen beiden een aanhoudingsbevel uit wegens deelname aan de moordaanslag op Siegfried Buback.

Dan echter neemt het verhaal een andere wending wanneer Joachim Lampe zijn aanklacht tegen betrokkenen beperkt tot moordpoging op een politiebeambte bij haar arrestatie.Hij verantwoordt zijn beslissing door te stellen dat er over de daders van de misdaad in Singen geen discussie mogelijk was zodat ze zonder verder onderzoek  snel en zonder twijfel konden veroordeeld worden.

Uitgaande van de bevindingen na de bankoverval in Keulen en de aanhouding in Singen werd het duidelijk dat Günter Sonnenberg en Verena Becker een operationeel duo vormden. Toen bleek dat beiden ook een zwak hadden voor zware motoren lag de doorslaggevende vraag voor de hand : Zaten ze beiden op de Suzuki 750 GS zaten bij de moordaanslag op Siegfried Buback in Karlsruhe en overvielen ze enkel dagen later een Dresdner bank in Keulen?

De confrontatie met ooggetuigen waar het LKA Düsseldorf in 1977 op aandrong kwam er niet (*) omdat het BKA het niet nodig vond.
(*) Mogelijk lag een slechte relatie tussen het BKA dat de aanslag op Buback onderzocht en het LKA Düsseldorf en Keulen dat de bankoverval onderzocht aan de basis. 

Bernd Stolten, toenmalig leider van Soko 124 (Sonderkommission) herinnert zich dat het Bundesanwaltschaft verzuimde beide strafzaken aan elkaar te linken:  "Wir haben immer Sonnenberg und Becker auch für Bubacks Mörder gehalten!“
http://www.fr-online.de/panorama/buback-attentat-ein-ungeklaerter-mord,1472782,4686248.html
http://www.welt.de/welt_print/politik/article4444947/Ex-Bundesanwalt-wendet-sich-gegen-Vorwuerfe-im-Fall-Buback.html


- Volgens "Spiegel online" van 29-09-2010 wil Michael Buback een 20-tal ooggetuigen oproepen die de schutter omschrijven als de schutter. 
Het Bundesanwaltschaft noemt echter de getuigen ongeloofwaardig, die niet in 1977 maar eerst nu getuigenis willen afleggen 
De getuigen die in 1977 een summiere beschrijving hebben gegeven en nu een gedetailleerde beschrijving geven worden eveneens als onbetrouwbaar bestempeld. 

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-buback-zeugin-verstrickt-sich-in-widersprueche-a-728697.html
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/prozess-gegen-verena-becker-der-stammheim-komplex-a-719859.html

Het linkse weekblad "der Freitag" klaagt in haar nummer van 29-09-2010 de inmenging van de politiek in de onafhankelijke justitie aan.
Verena Becker werd reeds na 11 jaren vrijgelaten en de "Bundesnachrichtendienst" voor buitenlandse spionage zat mee aan tafel toen er over haar vroegtijdige vrijlating werd beslist? 


Kurt Rebmann 

 De Generalbundesanwalt Kurt Rebmann, de opvolger van Siegfried Buback, bepleitte de vrijlating en de begenadiging van Verena Becker bij de Bondspresident Richard von Weizsäcker.
Kurt Rebmann stond bekend als een vertrouweling van de Verfassungsschutz . Hij zou bovendien enkele persoonlijke zwakheden hebben gehad waardoor hij gemakkelijk onder druk kon worden gezet  - Volgens "Bild" van 29-09-2010 werden klankopnames met de bekentenissen van Verena Becker bij de Verfassungsschutz gewist nadat de banden hergebruikt werden voor nieuwe opnames.
  Volgens het artikel zou Verena Becker in de korte periode dat naar het JVA Kassel-Welheiden werd overgebracht het bezoek hebben gekregen van personen onder een valse naam.
  De gevangenisbeambte die dit aangaf werd op 40-jarige leeftijd op rust gesteld met behoud van wedde.
  http://www.bild.de/politik/2010/die-letzten-raetsel-des-mordes-an-siegfried-buback-teil-2-14132810.bild.html


  De "Zeit online" van 30-09-2010 schrijft dat Verena Becker in feite niemand, ook Stefan Wisniewski niet, als de schutter genoemd heeft.  Zij naam duikt op in een brief van de voorzitter van de Verfassungsschutz Heinz Fromm aan de Generalbundesanwalt waarin hij een samenvatting maakt van de gesprekken met Verena Becker"dass aufgrund einer älteren unbestätigten Einzelinformation zufolge, Siegfried (sic) Wisniewski als Schütze, Sonnenberg als Fahrer und Klar als Autofahrer beteiligt waren".
  https://de.wikipedia.org/wiki/Heinz_Fromm
  http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2010-09/verena-becker-gericht/seite-3   Het proces (Aktenzeichen 6-2StE2/10)


   • Het Hof


   - Op 30-09-2010 gaat het proces tegen Verena Becker (*) van start voor het Oberlandsgericht (OLG) in een zaal van het JVA Stuttgart-Stammheim, met als voorzitter Hermann Wieland en als openbaar aanklager Walter Hemberger.
   Verena Becker wordt verdedigd door Walter Venedey en Hans Wolfgang Euler.
   (*) Verena Becker is chronisch ziek en draagt een donkere bril om haar ogen tegen het licht te beschermen maar het ook onmogelijk maakt haar emoties af te lezen.
   Zij die de staat heeft bekampt leeft nu van een uitkering.

   http://www.spiegel.de/thema/verena_becker/
   http://www.stern.de/panorama/stern-crime/themen/verena-becker-4160654.html
   http://www.welt.de/welt_print/politik/article9996544/Verena-Becker-schweigt-zum-Buback-Mord.html


   Hermann Wieland
   - In eerste instantie zijn 17 zittingsdagen voorop gesteld maar de voorzitter Hermann Wieland laat verstaan dat er waarschijnlijk meerdere zittingsdagen zullen volgen: "Wir haben ein offenes Ende des Verfahrens."

   - De voorzitter leest notities voor die in augustus 2009 tijdens een huiszoeking bij haar werden gevonden en waarin blijkt dat ze nog steeds geen berouw heeft over haar rol in de aanslag:  "Nein, ich weiß noch nicht, wie ich für Herrn Buback beten soll, ich habe kein wirkliches Gefühl für Schuld und Reue"
   http://www.taz.de/!5134761/

    

   Walter Hemberger
   - In zijn aanklacht zegt Walter Hemberger dat Verena Becker deelnam aan de beslissing een aanslag te plegen op Generalbundesanwalt Siegfried Buback en daadwerkelijk had meegewerkt aan de planning van de aanslag en de verspreiding van de opeisingsbrieven:
   "Die Angeklagte wirkte maßgeblich an der Entscheidung, einen Anschlag auf Generalbundesanwalt Buback zu begehen, an der Planung und Vorbereitung dieses Mordanschlags sowie an der Verbreitung der Selbstbezichtigungsschreiben mit", 
   http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-in-stammheim-verena-becker-schweigt-zum-buback-mord-a-720462.html   Verena Becker en Walter Venedey
   Verena Becker en Hans Wolfgang Euler

   http://www.pvkgl.de/walter-venedey.html
   http://fischer-euler-plottnitz.de/inhalt/kanzlei/index.php
   • De "Nebenankläger"


   Michael Buback

   Michael Buback, die het niet eens is met de openbare aanklager die Verena Becker enkel aanklaagt voor hulp te hebben verleend bij de aanslag op zijn vader, is nevenaanklager (Nebenankläger) die wil dat Verena Becker veroordeeld wordt als de schutter bij de aanslag.
   Als nevenaanklager kan hij dossiers inkijken die enkel voor de aanklagers beschikbaar zijn. Het boek over de affaire kan wel als een publieke veroordeling aanzien worden wat dan in het voordeel van Verena Becker kan uitdraaien.
   http://www.taz.de/!5134867/


   https://www.youtube.com/watch?v=XCcBJrqjCK8
   https://www.youtube.com/watch?v=26Kh6vjv7Ss


   - Hij is overtuigd, na persoonlijke research dat Verena Becker de schutter was  bij de aanslag. 
   Hij verwijst naar een 20-tal getuigen (*) die beweren dat de schutter een tengere gestalte had met de fysionomie van een vrouw en het feit dat bij de aanhouding van Verena Becker en Günter Sonnenberg het moordwapen in hun bagage werd aangetroffen.
   (*) De getuigen die in 1977 een summiere beschrijving hebben gegeven en nu een gedetailleerde beschrijving geven worden door de Bundesanwalt als onbetrouwbaar bestempeld. 
   http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-buback-zeugin-verstrickt-sich-in-widersprueche-a-728697.html
   https://www.youtube.com/watch?v=26Kh6vjv7Ss 


   - Hij is ook van mening dat de Verfassungsschutz Verena Becker beschermt
   • Michael Buback geraakt ook meer en meer overtuigd van de betrokkenheid van de Verafssungsschutz in die zin dat ze op de hoogte waren van de op til zijnde aanslag en druk hebben uitgevoerd op het BKA om Verena Becker te ontzien:
   • Verena Becker werd niet aangeklaagd voor deelname aan de moordaanslag op Siegfried Buback ondanks het feit dat bij haar aanhouding samen met Günter Sonnenberg het moordwapen in hun bagage werd gevonden.
   • Waarom werd Verena Becker reeds na 11 jaren vrijgelaten (*) en waarom zat de "Bundesnachrichtendienst" voor buitenlandse spionage mee aan tafel toen er over haar vroegtijdige vrijlating werd beslist? 
   Kurt Rebmann 

   (*) Verena Becker werd begenadigd door de Bondspresident Richard von Weizsäcker.
   Kurt Rebmann de opvolger van Siegfried Buback bepleitte de vrijlating bij de Bondspresident. 
   Kurt Rebmann stond bekend als een vertrouweling van de Geheime Diensten. Hij zou bovendien enkele persoonlijke zwakheden hebben gehad waardoor hij gemakkelijk onder druk kon worden gezet
    • De notitie van de Stasi-majoor laat het vermoeden open dat Verena Becker reeds vóór de aanslag informant (*) was van de Verfassungsschutz.
    (*) Behalve als " onder controle houden" betekent " in de gaten houden" zoals de Verfassungsschutz beweert. Anderzijds kan men zich afvragen waarom ze zich op 27-02-1975 bij de Lorenz-ontvoering liet "vrij-chanteren" en niet zoals Mahler in de gevangenis bleef, wetende dat de Verfassungsschutz haar vrijlating wel zou regelen.
    http://www.focus.de/politik/deutschland/raf/versagen-der-geheimdienste-im-kampf-gegen-die-raf-wir-warteten-ab-sie-verschwanden_aid_668711.html


    • Hoe is het mogelijk dat het Bundesanwaltschaft het dossier met de bekentenissen van Verena Becker bij de Verfassunsschutz verloren liet gaan?
    http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2010-09/verena-becker-gericht/seite-3   


    • Waarom werd na de bewering van Verena Becker (*) in 1981 dat Stefan Wisniewski de schutter was eerst in 2007 een onderzoek naar de betrokkenheid van Wisniewski opgestart?
    (*) Volgens Michael Buback moest Verena Becker met een nieuwe naam komen om kans te maken op een strafverlichting en is het verhaal it de lucht gegrepen. http://www.spiegel.de/politik/deutschland/prozess-gegen-verena-becker-der-stammheim-komplex-a-719859.html
    http://www.3sat.de/kulturzeit/pdf/Buback_Plaedoyer_140612.pdf

    - Het veroordelen van een mededader is voor Michael Buback niet het einde, hij wil de dader kennen die de schoten heeft afgevuurd. De zoektocht word een ware obsessie.
    Hij is zo overtuigd dat Verena Becker de schutter is dat hij soms onredelijk wordt, de bevindingen van deskundigen legt hij naast zich neer, hecht geloof aan ooggetuigen die eerst nu met een fantasierijke beschrijving van de schutter komen, heeft het steeds over een "schützende Hand"  voor Verena Becker en haalt meermaals woedend uit naar de Bundesanwalt   
    http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-75376542.html
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-buback-zeuge-will-sich-an-frau-erinnern-koennen-a-734671.html

    • Getuigen

    Op 3-02-2011 herhaalt Peter Jürgen Boock zijn vroegere verklaring dat Stefan Wisniewski waarschijnlijk de man was die de dag van de aanslag naar Brigitte Mohnhaupt belde om mee te delen dat de actie geslaagd was. Naast Wisniewski maakten Günter Sonnenberg en mogelijk Knut Folkerts ook deel uit van het commando.
    Hij wist niet waar Verena Becker was op de dag van de aanslag en kon zich ook niet herinneren of ze had meegewerkt aan de verspreiding van de opeisingsbrief die door Baader en Ensslin van uit de gevangenis was opgesteld.   
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-attentat-boock-nennt-erneut-wisniewski-als-moeglichen-moerder-a-744771.html


    Christian Lochte
    Op 14-02-2011 verklaart een reporter van Bild-Zeitung, Nils von der Heyde, tijdens een persconferentie in Hamburg dat de in 1991 overleden afdelingsleider van de Verfassungsschutz (LfV) in Hamburg, Christian Lochte hem kort na de aanslag zou gezegd hebben " Die Sola hat geballert " .(Sola was de schuilnaam van Verena Becker in de Bewegung 2.Juni)
    Hij zou hem ook verzekerd hebben dat Verena Becker sinds 1976 (*) voor de Verfassungsschutz (BfV) werkte.
    https://de.wikipedia.org/wiki/Nils_von_der_Heyde 
    (*) Indien dit waar is heeft de BfV niets ondernomen om de aanslag te verhinderen mogelijk om haar bron te beschermen ofwel heeft Verena Becker de BfV niet op de hoogte gebracht van de op til zijnde aanslag   
    Op de vraag waarom hij niet vroeger met zijn verhaal was gekomen zou von der Heyde geantwoord hebben:  "Ich war schon damals der Meinung dass die Verfolgung der Wahrheit an einer Mauer enden würde."
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-mord-geballert-hat-die-sola-a-745547.html

    In maart 2011 antwoordt het Ministerie van BZ negatief op het verzoek het OLG Stuttfart (Oberlandesgericht) om de transcriptie vrij tegen van een verhoor dat werd afgenomen van een anonieme bron van de Verfassungsschutz en dat te maken had met Verena Becker.
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/becker-prozess-innenministerium-blockiert-freigabe-von-akten-a-753389.html

    De verdediging van Verena Becker countert de bewering van "schützende Hand" door te wijzen op 2 " Aktenzeichen XY " (*) uitzendingen, die plaats vonden op 22-04-1977 en 20-05-1977 waarin de hulp van de kijker werd ingeroepen om informatie te geven betreffende het verblijf van Verena Becker e.a. vóór haar aanhouding op 3-05-1977 .
    Het feit dat het BKA hieraan meewerkte was volgens de verdediging het beste bewijs dat er van manipulatie geen sprake was.
    (*) Bij het onderzoek in 1977 van het BKA naar Sabine Schmitz, die er van verdacht werd lid te zijn van de "Haag Mayer bande ", had een zekere Said Osman Karim verklaard dat hij Verena Becker in her voorjaar van 1976 het huis van Sabine Schmitz in Karlsruhe had zien binnengaan. Hij had haar erkend op hem voorgelegde foto's en ook op de "Aktenzeichen XY" uitzending. 
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/becker-prozess-aktenzeichen-xy-und-die-schuetzende-hand-a-797010.html
    http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-14319086.html


    Michael Baumann
    De in juni 2011 als getuige opgeroepen Michael "Bommi" Baumann wordt, nadat hij toegeeft weer drugs te nemen, door Bundesanwalt niet ernstig genomen en als ongeloofwaardig beschouwt.
    http://www.taz.de/!5119067/


    Rainer Hofmeyer (r)

    - In augustus 2011 getuigt de toenmalig hooggeplaatste beambte van het BKA, Rainer Hofmeyer dat het BKA in 1977 tot het besluit was gekomen dat er geen vrouw aan de aanslag had deelgenomen.
    Hij ontkent dat het BKA onder druk werd gezet om Verena Becker in te dekken.
    Hij verklaart ook niet te weten waar Verena Becker zich ophield op de dag van de aanslag.

    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-mord-ehemaliger-bka-ermittler-entlastet-verena-becker-a-778475.html
    http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/1329392/ermittler--verena-becker-hat-buback-nicht-erschossen.html

    Nils von der Heyde
    In augustus 2011 wordt Nils von der Heyde als getuige opgeroepen. Wanneer hij ondervraagd wordt over zijn vroegere verklaring moet hij toegeven dat wat Christian Lochte hem in 1977 had verteld van "horen zeggen" was.
    De verklaring van von der Heyde bleken uiteindelijk niet geloofwaardig mede door het feit dat Lochte  Becker's bijnaam " Sola" normalerwijze niet kon kennen vermits die stamde uit haar 2.Juni Bewegung periode. 
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-mord-ehemaliger-bild-reporter-belastet-verena-becker-a-779765.html
    http://www.n-tv.de/politik/Zeuge-belastet-Becker-article4032621.html
    Winfried Ridder
    In oktober 2011 verklaart Winfried Ridder, voormalig afdelingsoverste van de Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) en verantwoordelijk voor de strijd tegen het linkse terrorisme, dat de BfV begin de jaren '80 zeer betrouwbare informatie had bekomen dat Christian Klar, Günter Sonnenberg en Stefan Wisniewski de uitvoerders waren van de moordaanslag op Siegfried Buback en dat de deelname van Wisniewski zorgvuldig werd nagetrokken.
    Hij geeft toe dat zijn verklaring fundamenteel in strijd is met het oordeel van het gerecht in 1980.
    http://www.winfriedridder.de/
    http://www.swr.de/blog/terrorismus/2011/10/07/verfassungsschutzer-ridder-belastet-wisniewski/
    https://www.youtube.com/watch?v=k-BAFmWaEBs

    Winfried Ridder bevestigt in een interview met FOCUS Magazin dat Verena Becker slechts gedurende een korte periode 1981-1982 als informant voor de BfV heeft gewerkt.
    Hij houdt het voor onmogelijk dat er bepaalde machinaties hebben plaatsgevonden omdat zoveel betrokken overheidsdiensten niet op een lijn zouden te krijgen zijn. (Verfassungsschutz - BfV, Bundeskriminalamt - BKA, Innenministerium - IM, Bundesanwaltschaft - GBA)   
    http://www.focus.de/politik/deutschland/raf/versagen-der-geheimdienste-im-kampf-gegen-die-raf-wir-warteten-ab-sie-verschwanden_aid_668711.html

    - Wanneer Michael Buback zelf getuigt wordt hij door de voorzitter aangemaand geen pleidooi te houden maar te zeggen hoe hij met zijn getuigen in contact was gekomen en wat hij daarbij had vernomen om hem te doen besluiten zelf op onderzoek te gaan. 
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-der-einsame-kampf-des-michael-buback-a-799823.html

    - Na meer dan 12 maanden proces werden 151 getuigen en 8 deskundigen gehoord. 
    De handicap in dit proces was het feit dat de voormalige RAF-leden die bereid waren met hun verleden komaf te maken en over het verleden bekentenissen af te leggen niets wisten en dat zij die wel iets wisten bleven zwijgen zoals Brigitte Mohnhaupt, Günter Sonnenberg, Irmgard Möller, Stefan Wisniewski (*), Rolf Heißler, Rolf Clemens Wagner, Knut Folkerts, Sieglinde Hofmann ...
    (*) Stefan Wisniewski verscheen gekleed met een pullover met daarop afgedrukt het toenmalige NSDAP -lidnummer van Siegfried Buback !
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-mohnhaupt-soll-gegen-becker-aussagen-a-744114.html
    https://linksunten.indymedia.org/de/node/35475  
    http://www.sueddeutsche.de/politik/raf-morde-auf-der-suche-nach-der-wahrheit-1.2206115


    Silke Maier-Witt
    Silke Maier-Witt die als getuige werd gehoord roept haar vroegere RAF- leden op niet langer te zwijgen en de volledige waarheid te onthullen.
    Ze bevestigt dat ze met Brigitte Mohnhaupt en Sieglinde Hofmann de dag van de aanslag in Amsterdam was maar zwakt haar eerder verklaring over Knut Folkerts af in die zin dat ze nu zegt dat ze vermoedt dat hij ook in Amstedam was maar er niet niet gans zeker van is.


    "Wir beantragen, Frau Becker freizusprechen und sie für die erlittene Untersuchungshaft zu entschädigen."
    http://www.focus.de/politik/deutschland/raf/maier-witt-aussage-geschichtsstunde-ueber-den-raf-terror_aid_603203.html

    Uit een "Operativ-Information"  van de Stasi, daterend van 14-01-1986, blijkt dat men er in de DDR weet van had dat Verena Becker met de Verfassungsschutz meewerkte in ruil voor strafverlichting.
     "Die B., Verena hat zur Erlangung von Hafterleichterungen zeitweilig mit dem Verfassungsschutz der BRD zusammengearbeitet. Dies hat sie selbst dem ebenfalls inhaftierten ehemaligen ,RAF'-Mitglied Hofmann, Sieglinde offenbart, nachdem die erwarteten Hafterleichterungen nicht eingetreten sind." 

    http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-84430169.html


    Tegen Siegfried Haag en Ronald Meyer wordt een "Beugehaft" (*) van 6 maanden  uitgesproken omdat het gerecht oordeelt dat ze geen aanspraak kunnen maken op "Auskunftsverweigerungsrecht"
    (*) Beugehaft is een straf die opgelegd wordt wanneer een opgeroepen getuige weigert te getuigen indien hij geen aansprak kan maken op het  "Auskunftsverweigerungsrecht" d.i. het recht om te verzaken indien men door te getuigen zichzelf strafrechtelijk bezwaart.
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-gericht-verhaengt-beugehaft-gegen-ex-terroristen-a-754367.html

    Tegen Christa Eckes die men wou horen over haar gesprekken met Verena Becker werd geen "Beugehaft" uitgesproken om gezondheidsredenen.
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-prozess-keine-beugehaft-fuer-ex-terroristin-eckes-a-810109.html


    • Getuigenis van Verena Becker

    Verena Becker richt zich voor zij met haar verklaring aanvangt tot Michael Buback : 
    "Bevor ich mit meiner Einlassung beginne, möchte ich Ihnen, Herr Buback, sagen, dass diese Erklärung nicht Ihnen persönlich gilt, sondern dem Gericht. In allen Artikeln und Beiträgen, die ich von Ihnen gelesen habe, wollen Sie wissen, wer Ihren Vater getötet hat. Diese Frage kann ich Ihnen nicht beantworten, denn ich war nicht dabei.(...) "

    Vervolgens tracht ze alle aantijgingen en getuigenissen à charge te weerleggen en verklaart :

    - Dat ze na haar vrijlating op 3-03-1975 naar Aden in Jemen is gevlogen en er tot juli 1976 in een kamp van de PFLP is verbleven en dat ze eerst op het einde van de Zomer 1976 (*) naar Europa is teruggekeerd en tot haar aanhouding niet in Karlsruhe is geweest.
    (*) Hiermee weerlegt ze de bewering van Said Osman Karim die beweerde haar in de Lente van 1976 in Karlsruhe te hebben gezien.   

    - Dat ze aan twee groepstreffen heeft deelgenomen. Het eerste treffen vond eind 1976  plaats in een plaats in het Harz-gebergte waar reeds over een aanslag tegen Siegfried Buback werd gesproken maar nog niets werd beslist.
    Bij het tweede treffen dat begin 1977 in Nederland plaatsvond, waar van gedachten gewisseld werd over de contacten met het Nabije Oosten,was ze enkel bij het begin aanwezig.

    - Dat ze, in tegenstelling tot de verklaring in november 2009 van Peter Jürgen Boock,
    geen bepalende rol speelde in de beslissingen tot de te voeren acties.
    Dat iedereen doordrongen was van de behoefte de gevangenen van Stammheim te bevrijden en dat een aanslag op Buback door iedereen als gerechtvaardigd werd aanzien.

    - Dat haar opdracht hoofdzakelijk bestond in de verbindingen met het Nabije Oosten te organiseren en contact met Bewegung 2.Juni te houden.    

    Dat de aan haar, onder de schuilnaam "Paula" , toegeschreven activiteiten zoals die op 30-11-1976 gevonden werden in de " Haag-Mayer Papiere" niets met de aanslag op Buback te maken hebben maar slaan op dagelijkse activiteiten van lieden die ondergedoken leven.
    Dat ze bovendien niet betrokken was bij de concrete voorbereidingen voor de aanslag en dat volgens haar de definitieve uitvoerders van de aanslag eind 1976 nog niet aangeduid waren. 

    Dat ze in maart 1977, met 2 andere leden uit de RAF, naar het Nabije Oosten reisde en eerst op 8-04-1977 naar Europa terugreisde onder de naam "Stella Ratson" en dat ze na een tussenstop in Joegoslavië en Rome uit de media vernam dat er een aanslag op Buback had plaatsgevonden.


    Juliane Plambeck
    Verena Becker

    - Dat ze bij haar aanhouding op 3-05-1977 tot aan de afname van de vingerafdrukken als Juliana Plambeck werd aanzien, meteen een bewijs dat bij het herkennen van personen nogal wat vergissingen kunnen optreden. 
    https://de.wikipedia.org/wiki/Juliane_Plambeck

    Dat toen ze bij de groep terugkeerde de " Kommandoerklärung Ulrike Meinhof " reeds klaar was en dat ze enkel heeft meegeholpen om de brieven in een omslag te steken en het kleven van de postzegels.

    Dat ze bij haar aanhouding op 3-05-1977 de HK43 in haar bezit had om hem in een depot te deponeren en dat ze er niet mee geschoten heeft

    Dat de getuigenis op 10-06-1977 van Beate Kevitz vals is omdat ze haar één dag vóór de aanslag niet kon gezien hebben in Karlsruhe omdat ze die dag niet in Europa was. 

    - Dat ze niet kon hebben deelgenomen aan de bankoverval op 12-04-1977 in Keulen, omdat een bankoverval vele dagen voorbereiding vergt en ze gezien haar tijdschema niet in aanmerking kwam. 

    - Dat Peter Jürgen Boock gelogen heeft wanneer hij verklaarde dat ik een motor kan besturen want dat ze nooit een opleiding heeft gevolgd : Ich habe nie selbst ein Motorrad gefahren ".

    Verena Becker sluit haar betoog af met de woorden : "Damit ist das, was ich selbst hier sagen will, gesagt."

    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/aussage-von-verena-becker-im-wortlaut-a-833139.html


    • Requisitoir


    Walter Hemberger
    - De aanklager Walter Hemberger betreurt dat Verena Becker in haar getuigenis niet de volledige waarheid heeft vertelt :  "Ich bin überzeugt, Sie wissen, wer es war."
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-verena-becker-sagt-nichts-zum-buback-mord-a-833103.html

    In zijn requisitoir benadrukt de Bundesanwalt dat Verena Becker wel terechtstaat als mededader (Mittäterschaft) (*) aan de aanslag op Siegfried Buback maar dat er geen belastende aanwijzingen zijn dat ze de schutter zou zijn en dat ze bovendien door getuigen niet als de schutter kon geïdentificeerd worden.
    Hij bevestigt dat alle bewijsstukken met de grootste nauwkeurigheid werden onderzocht.
    "Die Angeklagte wirkte maßgeblich an der Entscheidung, einen Anschlag auf Generalbundesanwalt Buback zu begehen, an der Planung und Vorbereitung dieses Mordanschlags sowie an der Verbreitung der Selbstbezichtigungsschreiben mit"
    (*) Verena Becker zou zich op een tweetal treffen met RAF-leden uitgesproken hebben voor een moordaanslag op Siegfried Buback met de woorden " Der General muss weg"  en ze heeft deelgenomen aan het versturen van de opeisingsbrieven. Anderzijds is gebleken dat het DNA dat op de motorkledij werd gevonden niet van haar afkomstig was. 

    - De mede-aanklager Michael Buback huldigt in zijn pleidooi opnieuw de stelling dat Verena Becker werd beschermd wegens haar samenwerking met de Verfassungsschütz en heeft kritiek op de onderzoekers (*) die hij beschuldigt van rechtsverdraaiing.
    (*) Volgens Michael Buback waren er 27 getuigen die een vrouwelijke persoon hadden herkend op de duozitting van de motor.Verschillende werden ondervraagd maar geraakten verwikkeld in tegenstrijdigheden. 
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-michael-buback-von-bundesanwalt-scharf-angegriffen-a-839157.html
    http://www.3sat.de/kulturzeit/pdf/Buback_Plaedoyer_140612.pdf

    - Walter Hemberger spreekt de vermoedens van de mede-aanklager tegen dat er een "schützende Hand" bestaat en noemt dit "haltlose Spekulation"    
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundesanwaltschaft-zu-buback-mord-verena-becker-war-nicht-schuetzin-a-838336.html

    De Bundesanwalt verlaat uiteindelijk de aanklacht van "Mittäterschaft"  waarvoor men tot levenslang kan veroordeeld worden en zwakt zijn vordering af tot " Beihilfe" en vordert een gevangenisstraf van 4,5 jaar.
    Hij neemt ook zijn tijd om de in 1980 kwestieuze veroordeling, tot levenslang, van Knut Folkerts te rechtvaardigen. 


    • Verdediging
    Walter Venedey
    Walter Venedey verklaart in zijn pleidooi dat Verena Becker met haar verleden heeft afgerekend en heeft nagedacht over haar eigen verantwoordelijkheid bij de aanslag, hierbij verwijzend naar de notities uit 2008 die bij haar werden gevonden.
    Hij vraagt de vrijspraak en een schadevergoeding voor haar tijd in voorarrest: "Wir beantragen, Frau Becker freizusprechen und sie für die erlittene Untersuchungshaft zu entschädigen."

    Hij rekent af met de "kroongetuige" Peter Jürgen Boock die verklaringen heeft afgelegd die hij had van "horen zeggen", verklaringen die elkaar tegenspraken en verklaringen die leugenachtig (*) waren.

    (*) Boock werd ook de "Märchenonkel der RAF" genoemd omdat hij zijn verhaal steeds aanpaste aan zijn gesprekspartner.

    Hij haalt tevens uit naar Michael Buback die enkel wil horen wat past in zijn obsessieve gedachtengang.

    Hans Wolfgang Euler
    Hans Wolfgang Euler argumenteert dat Verena Becker niet op een relevante manier aan de aanslag heeft deelgenomen:  "Nach unserer Überzeugung war Frau Becker an dem Attentat nicht in strafrechtlich relevanter Weise beteiligt."

    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-anwaelte-fordern-freispruch-fuer-verena-becker-a-841055.html
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-anwaelte-fordern-freispruch-fuer-verena-becker-a-841055.html
    • Uitspraak

    Hermann Wieland
    - Op 6-07-2012 volgt de uitspraak. Verena Becker wordt veroordeeld voor "Beihilfe" aan de aanslag op Siegfried Buback tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 18 maanden effectief.
    Met aftrek van voorarrest betekent dit dat Verena Becker niet naar de gevangenis moet.

    Verena Becker en Michael Buback vragen " Revision" (*) aan maar dit wordt wegens ongegrond afgewezen.
    (*) Bij "Revision" wordt niet over de zaak maar enkel over de procedure geoordeeld.

    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-verteidiger-von-verena-becker-legen-rechtsmittel-ein-a-843691.html
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/michael-buback-legt-revision-gegen-urteil-im-verena-becker-prozess-ein-a-844013.html
    http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2013-11/buback-attentat-raf-urteil-verena-becker
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/urteil-gegen-ex-raf-terroristin-verena-becker-ist-rechtskraeftig-a-934670.html
    • Besluit

    Het proces is correct verlopen in die zin dat Verena Becker veroordeeld werd voor "Beihilfe" tot een milde straf en niet zoals in de jaren '70 voor een collectieve schuld.

    - Het staat vast dat Verena Becker deel uitmaakte van de harde kern van de RAF, de aanslag op Siegfried Buback goedkeurde maar er, buiten het kleven van postzegels op de omslagen van de opeisingsbrieven, niet daadwerkelijk aan deelnam.
    Het staat vast dat ze als gevolg van de "Isolationshaft" brak en met de Verfassungsschutz meewerkte.

    - Het feit dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken het dossier met de onthullingen van Verena Becker met de Verfassungsschutz en het dossier over haar begenadiging niet vrijgeeft laat een bittere nasmaak na.
    Dat het Openbaar Ministerie veel moeite deed om hun rechtspraak tegen Christian Klar en vooral Knut Folkerts te rechtvaardigen heeft de historische waarheid niet gediend.

    - Een verliezer, naast de historische waarheid, is Michael Buback die obsessief vasthield aan het beeld dat Verena Becker de schutter was, zich daarbij steunend op uitspraken van zeer onbetrouwbare getuigen.
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/verena-becker-im-raf-prozess-richter-konnten-fall-buback-nicht-klaeren-a-843033.html
    http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-135434684.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten