Blog uit Duffel

25 februari 2016

Die Baader Meinhof Gruppe(deel 4: RAF - de derde generatie)


Na de gebeurtenissen tijdens de Herfst van 1982 had de RAF niet enkel te kampen met het verlies van haar kopstukken maar was , na de ontdekking van de depots, ook geld, wapens, munitie, onderduikadressen, valse paspoorten en valse nummerplaten verloren.


 • Herstructurering van de RAF

Helmut Pohl schaarde  na de aanhoudingen van de kopstukken in november 1982  nieuwe krachten om zich heen Ingrid Jakobsmeier, Christa Eckes, Stefan Frey, Barbara Ernst, Manuela Happe, Eva Haule, Ernst Volker Staub ... 

Gedurende praktisch twee jaar is de RAF bezig een nieuwe structuur op te zetten en hebben geen aanslagen plaats.


- Op 26-03-1984 laat de RAF opnieuw van zich horen met een bankoverval in Würzburg waarbij 171.000 dm wordt buitgemaakt.

- Op 22-06-1984 wordt in Deizisau , 20 km ten ZO van Stuttgart, Manuela Happe door de politie geïnterpelleerd wanneer ze verscholen in een moestuin de woning observeert van Klaus Knospe, de voorzitter van het OLG Stuttgart waar het proces tegen Brigitte Mohnhaupt en Christian Klar gevoerd wordt.
Alhoewel ze het vuur opent op de politie wordt ze overmeesterd en aangehouden.
https://de.wikipedia.org/wiki/Manuela_Happe

Begin juli 1984 wordt in een safehouse in Karlsruhe aantekeningen aangetroffen die de handel en wandel beschrijven van Peter Zeiss de openbare aanklager in het proces tegen  Brigitte Mohnhaupt en Christian Klar


Helmut Pohl
Christa Eckes
                     
                     Ernst volker Staub


- De politie houdt op 2-07-1984 in een safehouse (*) in de Bergerstraße 344 in Frankfurt am Main Helmut Pohl, Christa Eckes, Stefan Frey, Ingrid Jakobsmeier, Barbara Ernst en Ernst-Volker Staub aan. 
(*) De politie was gealarmeerd door een bewoner nadat een kogel in zijn flat was terecht gekomen toen er bij zijn bovenburen bij het reinigen van een pistool plots een schot afging. 

In het appartement worden naast wapens, munitie en allerhande valse documenten ook een getypt document aangetroffen, waarschijnlijk van de hand van Helmut Pohl, dat gedateerd is op 22-04-1984.
Het document is een soort actieplan, de operatieve uitwerking van het "Maipapier" uit 1982 en is gericht aan de "antiimperialistischen Widerstand"

Er worden ook verslagen van verkenningen en observaties gevonden van o.a. Ernst Zimmermann, CEO van het MTU wapenconcern in München, van de NAT-school in Oberammergau en dagbladartikels over Karl Heinz Beckurts, voorzitter van de RVC van Siemens. https://de.wikipedia.org/wiki/Helmut_Pohl
http://www.sozonline.de/2012/10/christa-eckes-19502012/
https://de.wikipedia.org/wiki/Ernst-Volker_Staub

- Op 5-11-1984 wordt in Maxdorf bij Ludwigshafen de wapenhandel Walla door twee mannen (*) overvallen. Ze maken 22 pistolen, 2 repeteergeweren en een grote hoeveelheid munitie buit.
(*) Volgens andere bronnen nam Eva Haule deel aan de overval. 

*** Het BKA beseft dat de herstructurering van de RAF een feit is en dat de derde zal opstaan: de kassa werd gevuld in Würzburg, de acties zijn uitgekozen en de wapenstock is aangevuld.


Offensive 84/85Tijdens een rechtszitting op 4-12-1984 kondigt Brigitte Mohnhaupt, de leidster van de tweede RAF-generatie, een algemene hongerstaking aan van alle in gevangenis levende RAF-leden met de eis dat alle revolutionaire gevangenen in groepen worden bij elkaar gelegd.
Haar oproep valt samen met de start van "Offensive 84/85" een reeks van aanslagen die gepleegd werden door de derde generatie.
De derde generatie streeft naar de vorming van een internationaal front wat zich vertaalt in een samenwerking met buitenlandse revolutionaire groeperingen zoals "Action Directe" • Bomaanslag op een school van de NATO


NATO school in Oberammergau
- Op 18-12-1984 wordt vlak voor het schoolgebouw van de NATO-school(*) in Oberammergau een Audi 80 ontdekt met 25 kg springlading die wegens een defect tijdmechanisme om 09.30 h niet was ontploft.
(*) School waar opleidingen op operationeel niveau worden gegeven voor militairen en burgers uit NATO landenhttps://en.wikipedia.org/wiki/NATO_School

De bomauto -Audi 80
Het tijdmechanisme
De Audi 80 met de 25 kg springstof, wat een deel was van de 813 kg die de Action Directe op 4-06-1984 in een steengroeve nabij Ecaussines had gestolen, werd er geplaatst door een man (*) van het Kommando Jan Raspe.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Action_directe

(*) Een man in Marine uniform had de Audi 80 met de springstof achtergelaten. Wanneer hij rond 08.00 h te voet de school wil verlaten trekt hij de aandacht van een officier door zijn slordig uniform en zijn onhandige militaire groet. Wanneer hij verneemt dat de man een auto heeft achtergelaten laat hij alle nummerplaten onderzoeken.  Uit het onderzoek blijkt dat de Amerikaanse nummerplaat TA 564 gestolen werd bij een medewerker bij het Amerikaans leger in Augsburg.
De ganse school wordt ontruimd en om 15.15 h onderzoekt de ontmijningsdienst de wagen en stelt vast dat het tijdmechanisme om 09.30 h was ingesteld.
http://www.rafinfo.de/hist/kap12.php

- Volgens een andere versie zag een officier rond het middaguur hoe een man in Marine uniform een Audi 50 voor het schoolgebouw parkeerde en dan te voet de school verliet. Omdat hij dit verdacht vond liet jij de nummerplaat van de wagen nazien.
http://www.merkur.de/lokales/garmisch-partenkirchen/landkreis/jahren-bombenanschlag-nato-schule-560969.html

 - Op 19-12-1984 telefoneert een vrouw naar Hugo Dering, de hoofdredacteur van de Süddeutsche Zeitung met de boordschap : " Hier ist die Rote Armee Fraktion. wir haben am 18.12.84 ein mit sprengstoff beladenes auto in unmittelbarer nähe der shape-school in oberammergau abgestellt. dort werden die kader für die integrierten stäbe der nato ausgebildet.
ziel der aktion war, die militärs dort direkt auszuschalten. kommando jan raspe
Op 24-12-1984 ontvangt de Süddeutsche Zeitung per post de schriftelijke verklaring van de RAF waarbij ze aangeven dat er zich opnieuw een Europees revolutionair front aan het vormen is :  (...) der perspektive der revolutionären front in westeuropa, die jetzt real wird.
daran bestimmen wir unseren angriff (...)

http://www.socialhistoryportal.org/raf/text/307188
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019841218_2.pdf


- Eva Haule wordt in 1988 voor de aanslag veroordeeld.
https://de.wikipedia.org/wiki/Eva_Haule
 • Een reeks aanslagen


*** De bomaanslag op de NATO school in Oberammergau blijkt de aanhef te zijn voor een reeks demonstraties, het bekladden van gebouwen en bomaanslagen uitgevoerd door militanten behorend tot verschillende linkse groepen. 


- Op 31-12-1984 heeft een bomaanslag plaats op het gebouw van de militaire attaché  van de Franse ambassade in Bad Godesberg gevolgd door bomaanslagen op een kazerne van het Britse Rijnleger in Osnabruck, op het opleidingscentrum van de Bundeswehr in Hamburg en een NATO pijpleiding bij Hohenahr in Hessen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/British_Army_of_the_Rhine
https://fr.wikipedia.org/wiki/Attach%C3%A9_militaireJohannes Thimme
- Op 20-01-1985 willen Johannes Thimme en Claudia Wannersdorfer een bomaanslag plegen op het onderzoeksinstituut voor lucht- en ruimtevaart in Möhringen-Stuttgart.
De bom die verstopt was in een kinderwagen ontploft voortijdig waarbij Johannes Thimme  de dood vindt en Claudia Wannersdorfer zwaar gewond wordt.

https://de.wikipedia.org/wiki/Johannes_Thimme

- Van Kopenhagen tot Wenen beschilderen RAF aanhangers 150 gevels met de leuzen als " Zusammenlegung der Gefangenen aus RAF und Widerstand jetzt sofort" en " Solidarität mit den hungerstreikenden Gefangenen der RAF"


 • Verbond RAF-AD- Begin januari 1985 ontvangt AFP (Agence France Presse) een, in het Frans en Duits opgesteld  gemeenschappelijk (*) communiqué, van de RAF en Action Directe waarbij ze oproepen dat alle revolutionairen zich verenigen.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Agence_France-Presse

Het communiqué heeft als titel " für die Einheit der Revolutionäre in Westeuropa" en "pour l'unité des révolutionnaires en Europe de l'Ouest".
"wir sagen es ist jetzt notwendig und möglich eine neue phase für die entwicklung revolutionärer strategie in den imperialistischen zentren zu eröffnen und als eine bedingung für diesen qualitativen sprung die internationale organisation des proletarischen kampfes in den metropolen,
ihren politisch-militärischen kern: westeuropäische guerilla zu schaffen"

http://www.socialhistoryportal.org/raf/text/307189
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/fr/0019850100_01%2520FR_2.pdf
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019850100_01_2.pdf

In het pamflet wordt de "revolutionaire strategie" uitgelegd d.i. door een "internationale klassenstrijd" een "proletarisch internationalisme" te vormen. 
(*) Dit is het eerste internationale verbond tussen gewapende revolutionaire groepen. Het RAF en het DA verklaren de oorlog aan de NATO en de EG
https://fr.wikipedia.org/wiki/Action_directeRené Audran
- Op 25-01-1985 wordt de Franse generaal René Audran, binnen het Ministerie van Defensie verantwoordelijk voor de wapenexport, vóór zijn huis in La Celle-Saint-Cloud door leden van AD neergeschoten.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Audran

Enkele uren vóór de staatsbegrafenis ontvangt het dpa in Parijs een brief opgesteld in het Frans en het Duits waarin het Kommando Elisabeth von Dyck de "terechtstelling" van René Audran opeist.
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0319850125_0.pdf


Volgens bepaalde bronnen zou de moord geënsceneerd zijn door de Iraanse Revolutionaire Garde
https://nl.wikipedia.org/wiki/Iraanse_Revolutionaire_Garde


"Action Directe" was een anarchistische communistische  beweging die in 1979 ontstond uit een fusie van enkele gewelddadige linkse groepen.
Action Directe (AD) maakt aanspraak de verdediger te zijn van het proletariaat en in de periode 1979-1987 voert ze op het Franse grondgebied een guerrillaoorlog tegen het kapitalistische imperialisme. 
De groep pleegt verschillende moordaanslagen, bomaanslagen en sabotagedaden.
Zo is er de moordaanslag op 17-11-1986 op Georges Besse de PDG van de autoconstructeur Renault.
Gaandeweg verdeelt de organisatie zich in verschillende groepen waarvan één groep met o.a. Jean-Marc RouillanNathalie MénigonGeorges Cipriani en Joëlle Aubron toenadering zoekt tot de RAF.
Op 21-02-1987 worden de kopstukken van AD in Vitry-aux-Loges bij Orléans aangehoudenDe aanslag op Ernst ZimmermannErnst Zimmerman
- Op 1-02-1985 wordt Ernst Zimmermann in zijn woning in Gauting ten Zuiden van München met een nekschot door twee leden van de RAF (*) terechtgesteld.

https://de.wikipedia.org/wiki/Ernst_Zimmermann_(Manager)De woning van Ernst Zimmermann in 

(*) Rond 07.20 h had een vrouw, die zich voordeed als een postbode, aangebeld met een aangetekende zending voor Ernst Zimmermann. Toen zijn vrouw die de deur opende hem ging halen glipte een gewapende man binnen die nadat hij hen beiden had gekneveld, Ernst Zimmerman met een nekschot doodde. 


Ernst Zimmermann (*) was de voorzitter van de RvC van MTU, een bedrijf in München dat aandrijfsystemen maakt voor zowel de burgerlijke als de militaire luchtvaart.
(*) Zijn naam was opgedoken in de RAF papieren die op 2-07-1984 in het safehouse in de Bergerstraße in Stuttgart waren gevonden. Zimmermann wist dat hij en mikpunt van de RAF was maar licht zijn vrouw daarover niet in om haar niet ongerust te maken. Niets vermoedend opende zijn echtgenote idie morgen de deur.


Het Kommando Patsy O´Hara eist de aanslag op.
Patsy O'Hara was lid van de INLA (Irisch National Liberation Army) een Ierse republikeinse socialistische paramilitaire groep die zich afgescheurd had van de IRA (Irisch Republican Army)
Hij overleed op 21-05-1981 ten gevolge van een hongerstaking.

https://en.wikipedia.org/wiki/Patsy_O%27Hara

In hun opeisingsbrief sreken ze zich uit voor een revolutionair front tegen het kapitalisme en de NATO.
Met de aanslag op de NATO-school en de moord op Ernst Zimmermann richt de derde generatie zich niet langer op eerder symbolische figuren zoals Siegfried Buback en Hanns Martin Schleyer maar op operationele onderdelen van het militair-industrieel complex zoals gebouwen en bedrijfsleiders
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019850201_2.pdf


 • Overval op een geldkoerier


- Op 3-06-1985 wordt in Kirchentellinsfurt bij Tübingen een geldkoerier van een Esbella Markt door enkele leden van de RAF overvallen.
Er wordt 157.000 dm buitgemaakt en de koerier wordt door een kogel in de halsstreek zwaar gewond.


Barbara Meyer
Barbara Meyer werd ervan verdacht de vrouw te zijn die aan de overval deelnam.https://de.wikipedia.org/wiki/Barbara_Meyer
http://archiv.rhein-zeitung.de/on/99/05/10/topnews/meyer.html
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-barbara-meyer-auf-freiem-fuss-a-46811.html


 • De moord op Edward PimmentalEdward Pimental

Op 8-08-1985 wordt het lijk van de US-soldaat Edward Pimental gevonden in een bos aan de rand van Wiesbaden.
Hij werd met een nekschot vermoord en zijn ID-card is meegenomen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_PimentalBirgit Hogefeld

Edward Pimental die op de avond van  7-08-1985 met enkele GI's op stap was werd in een bar door Birgit Hogefeld aangesproken.
In de hoop een liefdesavontuur te beleven verliet hij zijn makkers en ging met haar mee.
In 1994 en 1996 zullen Birgit Hogefeld en Eva Haule voor o.a. de moord (*) op Edward Pimental tot levenslang veroordeeld worden.
(*) De RAF zal later de moord op een eenvoudige soldaat een vergissing noemen.
https://de.wikipedia.org/wiki/Birgit_HogefeldDe bomaanslag op Rhein-Main-Airbase


- Op 8-08-1985 ontploft een bomauto op de parkeerplaats van  de Rhein-Main-Air Base in Frankfurt, de luchtbrug voor materiaal en troepen tussen de Verenigde Staten en Europa die de "Gateway to Europe" werd genoemd.
Er vallen 2 doden, een Amerikaans soldaat Frank Scarton en een administratief bediende Becky Jo Bristol alsook 23 gewonden. De materiële schade bedraagt 1 Mio dm.
http://www.gg-online.de/fotos/f_flughafen/fotos_air_base/fs_airbase11.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Rhein-Main_Air_Base

Een bom met 126 kg springstof zat verborgen in de koffer van een occasie VW Passat die 's morgens door een tot nu onbekende man kort na 07.00 h op de parkeerplaats geplaatst.


Hij toonde de ID-card van Edward Pimental aan de wachtpost die hem het parkeerterrein liet oprijden.  
De VW Passat werd op 30-07-1985 door een vrouw op een private automarkt in Gravenbruch gekocht en van de valse Amerikaanse nummerplaat DN 544 voorzien.

- De RAF en AD eisen de aanslag op in een gemeenschappelijk schrijven waarin ze zich opnieuw afzetten tegen het militaire apparaat en eindigen met het parool: " Einheit im Kampf für die Weltrevolution"


Op 9-08-1985  ontvangen twee persagentschappen en de Frankfurter Rundschau een opeisingsbrief van het Kommando George Jackson (*) en op 13-08-1985 ontvangt Reuters de opeisingsbrief met de ID-card van Edward Pimental.
(*) George Jackson was lid van Black Panter Party een zwarte uiterst linkse nationalistische partij.. Hij werd op 21-08-1971 tijdens een mislukte ontsnappingspoging uit de San Quentin gevangenis door bewakers neergeschoten
https://en.wikipedia.org/wiki/George_Jackson_(Black_Panther)
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Panther_Party


- De ganse "Linke Szene" inclusief de RAF gevangenen keuren de moord op een eenvoudige soldaat af.
De RAF zal drie weken later een verklaring sturen naar de Frankfurter Rundschau waarin ze zich zonder succes trachten te verantwoorden met het argument Edward Pimental dienst had genomen bij het leger om snel veel geld te verdienen en dat zijn ID-card nodig was om de aanslag te kunnen plegen.


Eva Haule


Eva Haule en Birgit Hogefeld zullen voor de aanslag aansprakelijk gehouden worden en tot levenslang worden veroordeeld.
https://de.wikipedia.org/wiki/Eva_Haule

https://de.wikipedia.org/wiki/Sprengstoffanschlag_auf_die_Rhein-Main_Air_Base
http://www.manuelsweb.com/rhein_main_bomb.htm


Offensive 86

*** De moord op Edward Pimental buiten beschouwing gelaten was "Offensive 84/85" volgens plan verlopen.

- De gevangen RAF-leden hebben door hun hongerstaking de start gegeven van de Offensive 84/85 en beschouwen hun hongerstaking als een politieke actie.- De samenwerking met Action Directe is de aanzet tot de vorming van een breed front


De Ebene structuur van de RAF (volgens Butz Peters)

- De RAF hebben een bodem geschapen van waaruit ze hun strijd kunnen op drie niveau’s kunnen voeren:

1. De commando eenheid (Kommando Ebene) die de aanslagen uitvoert bestaat uit de “illegalen” van de RAF

2. De ”militanten” die een tweede eenheid vormen zijn aanhangers uit de dichte omgeving die niet in de illegaliteit leven maar bereid zijn aanslagen mee uit te voeren op gebouwen en installaties, naar het voorbeeld van de Revolutionäre Zellen (RZ) en die er een strategisch voordeel in zien van te werken in de legaliteit.
Die groep wordt ook de “ Feierabendterroristen” genoemd.

3. Een derde maar ook de grootste groep is het “ Umfeld”  geschat op een 2000 personen die het RAF gedachtegoed in de openbaarheid verdedigen.
Een beperkt deel hiervan ca. 200 personen is actief in de ondersteuning van de gevangenen en in het uitwisselen van informatie tussen de gevangenen en de commando-eenheid.De 4-Ebene structuur van de RAF (volgens het BKA)

Niveau 1 : de RAF
Kern van  20-30 personen die handelt van uit de illegaliteit die het
“Kommandoebene” vormen, dat verantwoordelijk is voor militaristische aanslagen en het voeren van een guerrilla bestaande uit aanvallen op personen en aanslagen op installaties met mogelijk slachtoffers

Niveau 2 : de “Kämpfende Einheiten”
 De “Illegale Militanten” omvatten 20-50  personen die nauw samenwerken met de RAF.
Ze plegen aanslagen op installaties zonder het maken van slachtoffers.

Niveau 3 : het militante “RAF Umfeld”
ca. 200 personen vormen de entourage van de RAF
Ze plegen kleinere aanslagen op installaties.

Niveau 4 : de bredere entourage
De bredere entourage wordt geschat op ca. 2000 personen die politieke agitatie voeren om de acties van de kern en de militanten te ondersteunen.


Bomaanslag op her Dornier concernHet Dornier gebouw met de VW Golf op de voorgrond
- Op 25-07-1986 wordt er in Immenstaad aan de Bodensee een bomaanslag gepleegd op het gebouw waar het onderzoekcentrum van het lucht- en ruimtevaart concern Dornier gevestigd is.
https://de.wikipedia.org/wiki/Dornier-Werke

- Om 04.47 h ontvangt de conciërge een oproep: " In drei Minuten geht eine Bombe hoch" en om 04.51 ontploffen gasflessen gevuld met 30 kg springstof die verstopt waren in een in Konstanz gestolen VW Golf die op de parkeerplaats was achtergelaten op 20 m van het gebouw. De schade werd geraamd op 1 Mio dm.


- Er werd een opeisingsbrief gevonden met het RAF-logo en ondertekend met "Kämpfende Einheit" 


- Na intens speurwerk werden Luitgard Hornstein, Eva Haule en Christian Kluth in  augustus 1986 aangehouden.
http://www.zeit.de/1986/33/schlag-gegen-die-raf

Luitgard Hornstein werd in januari 1991 wegens haar deelname aan de bomaanslag tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Eva Haule werd tot 15 jaar veroordeeld wegens terrorisme en Christian Kluth tot 10 jaar wegens lid maatschap van de RAF en zijn aandeel bij de bomaanslag.
http://www.socialhistoryportal.org/raf/chronology-de


In mei 1990 werden ook  Erik Prauss en Andrea Sievering tot
9 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor hun aandeel in de bomaanslag.

http://www.suedkurier.de/region/bodenseekreis-oberschwaben/immenstaad/RAF-Bombe-gegen-Dornier;art372478,5017936
http://www.zeit.de/1986/32/terroristen-keine-heisse-spurDe aanslag op Karl-Heinz BeckurtsKarl Heinz Beckurts

- Op 9-07-1986 om 07.30 h wordt in Straßlach, een dorp ten zuiden van München, een moordaanslag gepleegd op Karl Heinz Beckurts,(*) lid van de RvB van Siemens.

(*)  De naam Karl Heinz Beckurst was eveneens opgedoken in de RAF papieren die op 2-07-1984 in het safehouse in de Bergerstraße in Stuttgart waren gevonden.
Hij was als vooraanstaand captain of industry en als atoomfysicus voorstander van kernenergie uiteraard een doelwit van de RAF. Hij is met zijn chauffeur Eckhard Groppler in een BMW 735i, gevolgd door een BMW 520 met twee lijfwachten op weg naar zijn bureau in München.

In de Staatsstraße worden 6 gasflessen met een springlading van 50 kg, die langs de baan in een bakfiets aan een boom was opgesteld, via een 60 m lange kabel tot ontploffing gebracht.


- De lading wordt tot ontploffing gebracht als de wagen van Beckurts precies ter hoogte is van de bakfiets.

De wagen met de lijfwachten kan op tijd remmen en wordt amper geraakt.

De BMW 735i werd van de baan in een greppel gekatapulteerd.
Karl Heinz Beckurts en zijn chauffeur zijn op slag dood, de lijfwachten blijven ongedeerd.

De daders ontkomen in een VW Passat, een doublette auto (*) met nummerplaat M-EL5830, die aan een station van het S Banhof in Münche wordt teruggevonden.
(*) De onderzoekers stellen opnieuw vast dat er geen vingerafdrukken werden achtergelaten. De vergrendelknopjes van de deuren waren afgevijld zodat de auto steeds de indruk gaf gesloten te zijn, maar in feite steeds door een RAF lid kon worden opgepikt wanneer de auto ergens werd achtergelaten.   

Horst Ludwig Meyer
Getuigen hadden vóór de aanslag, in de nabije omgeving van de plaats van het misdrijf, een witte bestelwagen opgemerkt met drie inzittenden.
Eén van hen zou er uitgezien hebben als Horst Ludwig Meyer, tegen wie een aanhoudingsbevel werd uitgeschreven.
https://de.wikipedia.org/wiki/Horst_Ludwig_MeyerMargherita Cagol
Onder de batterij die voor de ontsteking zorgde vonden de rechercheurs de opeisingsbrief van het  Kommando Mara Cagol (*)

(*) Margherita Cagol was de echtgenote van Renato Curcio, één van de leiders van Brigate Rosse. Ze overleed op 5 juni 1975 tijdens een vuurgevecht met de Carabinieri.
In 1986 was er geen samenwerking tussen de RAF en Brigate Rosse. De keuze van de naam van het Kommando doet vermoeden dat dit een signaal naar de Brigate Rosse was om aan te geven dat men interesse had in een samenwerking


De aanslag vervreemdt de RAF opnieuw van de "Linke Szene". De Anti AKW Bewegung  (Anti Atomkraft Bewegung) verklaart dat haar strijd niet gediend wordt door zulke terreurdaden.


De aanslag op Gerold von Braunmühl


Op 10-10-1986 wordt Gerold von Braunmühl, topdiplomaat en kabinetchef van de minister van buitenlandse zaken Hans Dietrich Genscher, door twee RAF leden voor zijn woning vermoord.
Hij was als leider van de politieke afdeling verantwoordelijk voor de Europäische Politische Zusammenarbeit (EPZ), de  Westeuropäische Union (WEU) en de Oost-West verhoudingen.
https://de.wikipedia.org/wiki/Gerold_von_Braunm%C3%BChl

https://de.wikipedia.org/wiki/Westeurop%C3%A4ische_Union
 https://de.wikipedia.org/wiki/Europ%C3%A4ische_Politische_Zusammenarbeit 

- Wanneer hij rond 21.30 h met een taxi vanuit zijn bureau in Bonn aan zijn woning in Ippendorf  uitstapt duikt een gemaskerde  gestalte op die hem twee kogels (*) in de borststreek schiet.
Gerold von Braunmühl strompelt de weg over en valt aan de overkant achter een geparkeerde VW Scirocco.Er duikt een tweede gemaskerde op die hem twee kogels door het hoofd jaagt.
(*) Eén van de wapens was de Smith & Wesson waarmee Hanns Martin Schleyer werd terechtgesteld.
Het tweede wapen werd ontvreemd uit de wapenhandel Walla in Maxdorf.

- De daders, die nooit werden geïdentificeerd, nemen zijn aktetas mee ontkomen in een gestolen doublette Opel Kadett 1.3 S
De taxichauffeur die zich had verscholen achter een hek blijft ongedeerd.

- Een fietser vindt een honderdtal meter verder in de Buchholzstraße aan de ambassade van de ČSSR ( Tsjecho-Slowakije) de opeisingsbrief van het Kommando Ingrid Schubert.

" heute haben wir mit dem KOMMANDO INGRID SCHUBERT den geheimdiplomaten braunmühl, politischer direktor im aussenministerium und eine der zentralen figuren in der formierung westeuropäischer politik im imperialistischen gesamtsystem, erschossen(...) unser angriff zielt auf den aggressiven brd-staatsapparat in seiner funktion als kernstaat der politischen formierung westeuropas in der imperialistischen kriegsstrategie(...) DIE OFFENSIVE AUFGREIFEN UND WEITERENTWICKELN!
http://www.socialhistoryportal.org/raf/text/307196

- In november 1986 publiceert de taz een open brief van de vijf broers van Gerold von Braunmühl om enerzijds een antwoord te krijgen over de zin en het motief voor de moord en anderzijds een wederwoord te bieden om dergelijke moorden in de toekomst te vermijden.
"An die Mörder unsers Bruders (...) Einer menschenwürdigeren Welt werdet Ihr uns mit Euren Morden kein Stück näher bringen. Hört auf. Kommt zurück. Habt den Mut, Euer geistiges Mordwerkzeug zu überprüfen (...) Wer gibt Euch das Recht zu morden?"
http://www.taz.de/!5199530/


- Horst  Ludwig Meyer en Barbara Meyer worden verdacht de aanslag te hebben uitgevoerd maar een sluitend bewijs of bekentenis is er niet. 

- De RAF is met deze moord een nieuwe weg ingeslagen na prominenten uit het militaire apparaat (Haig, Kroesen) en het militair-industriële apparaat ( Zimmermann, Beckurts) werd nu het politieke apparaat geviseerd.

- Om het tijdschema van von Braunmühl te achterhalen was het waarschijnlijk voldoende geweest de taxiradio af te luisteren.


http://www.berliner-kurier.de/panorama/mfs-und-terrorismus-die-stasi-raf-connection,7169224,17894134.html
http://www.dw.com/de/in-bonn-wird-am-101086-gerold-von-braunm%C3%BChl-von-raf-terroristen-erschossen-feature-%C3%BCber-den-ersten-politischen-mord-in-bonn/a-4882207
 • Tiende hongerstaking


- Van 1-02 tot 15-02-1989 en van 15-03 tot 15-05-1989 gaan de RAF gevangenen in een collectieve hongerstaking met als voornaamste eisen het samenbrengen van de gevangenen in één of twee gevangenissen, betere detentieomstandigheden, betere communicatiemogelijkheden onder de gevangenen en de vrijlating van die gevangenen die niet volledig herstellen ten gevolge van ziekte of ten gevolge van "Isolationsfolter".

http://www.rafinfo.de/faq/geschichte/hungerstreiks_in_stammheim.528.php
http://www.rafinfo.de/archiv/vs/vs-89.php

 • Opdracht van de PFLP ? 
Horst Ludwig Meyer
Andrea Klump


- In juni 1988 tracht Horst Ludwig Meyer, vergezeld van zijn vriendin Andrea Klump en een niet geïdentificeerde man, een springlading te monteren op een gestolen bromfiets met de bedoeling die 's nachts te laten ontploffen aan de radarinstallatie (*) van een steunpunt van het Amerikaans leger in Rota in de provincie Cadiz.

(*) Een artikel in “der Spiegel” bericht dat het plan was de splinterbom te laten ontploffen in de discotheek “April” waar veel Amerikaanse soldaten kwamen.
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13679862.html


Wanneer een ontstekingslading ontploft wordt niemand gewond maar zijn ze verplicht alles achter te laten. 
Wanneer ze even later door de politie worden staande gehouden voor controle ontstaat een vuurgevecht waarbij opnieuw niemand gewond wordt.
Ze kunnen ontkomen en met de hulp van een gegijzelde toeristenfamilie kunnen ze in hun mobilhome ontkomen naar Sevilla.

Aanvankelijk werd dit als een mislukte aanslag van de RAF beschouwd. In 2001 tijdens het proces van Andrea Klump was de rechtbank van oordeel dat het een aanslag was in opdracht van het PFLP .

https://de.wikipedia.org/wiki/Horst_Ludwig_Meyer
https://de.wikipedia.org/wiki/Andrea_Klump


De moordaanslag op Hans Tietmeyer


Hans Tietmeyer
Gerhard Stoltenberg

- Hans Tietemeyer was als staatssecretaris in het ministerie van Financiën in Bonn de meest ervaren raadgever van Gerhard Stoltenberg, de Minister van Financiën
https://de.wikipedia.org/wiki/Hans_Tietmeyer
https://de.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Stoltenberg

Wanneer hij op 20-09-1988 's morgens van zijn woning in Bonn-Bad Godesberg met een ongepantserde Mercedes op weg is naar zijn bureau wordt hij onderweg vanuit een bosschage door 2 leden van de RAF beschoten.
De wagen wordt geraakt door 4 kogels en de band van het rechtse voorwiel wordt lek geschoten maar Hans Tietemeyer en zijn chauffeur blijven ongedeerd..
De chauffeur geeft plankgas en rijdt naar het dichtst bijzijnde politiekantoor. 


Ithaca 37
Op de plaats van de aanslag werd een Ithaca 37  gevonden, afkomstig van roof in de Walla wapenwinkel
Het Kommando Khaled Aker eist de aanslag op en beschouwen Tietemeyer als financieel expert bij de internationale instanties verantwoordelijk voor de uitbuiting van de derde landen: heute haben wir mit dem KOMMANDO KHALED AKER den staatssekretär im finanzministerium, hans tietmeyer, angegriffen.(...) als delegierter bei iwf und weltbank, g5- und g7-treffen, weltwirtschaftsgipfeln (die er seit 1982 als beauftragter der regierung vorbereitet hat) entwickelt und forciert er die imperialistische politik der vernichtung durch hunger und counterinsurgency gegen die völker in den abhängigen ländern im süden - eine politik, die für die mehrheit der menschen tod und elend bedeutet, um dem internationalen kapital profit und macht zu sichern.(...)

- De keuze voor de naam Khaled Aker, de schuilnaam van Abu Rani een strijder van het PFLP die in Israël in november 1987 door de politie werd neergeschoten, is een sollicitatie bij het PFLP om over te gaan naar een internationale samenwerking wat ook tot uiting komt in de slotzin van de opeisingsbrief: (...) DER KAMPF IM IMPERIALISTISCHEN ZENTRUM IN STRATEGISCHER EINHEIT MIT DEN KÄMPFEN IN DEN 3 KONTINENTEN IM SÜDEN FÜHREN!
SOLIDARITÄT MIT DEM AUFSTAND DES PALÄSTINENSISCHEN VOLKES!http://www.socialhistoryportal.org/raf/text/307198
http://germanguerilla.com/1988/09/20/attack-on-hans-tietmeyer/

In een schrijven verklaart de RAF dat de aanslag mislukt is omdat het machinepistool blokkeerde: wir haben das ziel des angriffs, tietmeyer zu erschießen, nicht erreicht, weil die maschinenpistole, mit der zuerst gezielt der fahrer ausgeschaltet werden sollte, um den wagen zum stehen zu bringen, sich verklemmt hat.(...)
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13531016.html
http://www.zeit.de/1988/39/schreckschuesse-oder-mordversuch

- Gedurende een week hadden RAF leden, verkleed als landmeters, de handel en wandel van Tietemeyer nagegaan. Birgit Hogefeld (1985)
Twee dagen later wordt de vluchtwagen een Ford Fiesta gevonden, die door Birgit Hogefeld onder de valse naam Daniela Orgolik en met een vals rijbewijs was gehuurd 

https://de.wikipedia.org/wiki/Birgit_Hogefeld
http://www.kalenderblatt.de/index.php?what=ged&page=1&autorid=1644&tag=20&monat=9&year=2015&dayisset=1&lang=de
*** Na de splitsing binnen de Brigate Rosse en het ontstaan van de BR-PCC (Brigate Rosse - Partito Communisti Combattenti) zocht de RAF toenadering, die na de aanhoudingen van de kopstukken van de AD (Action Directe) in 1987 geïntensifieerd werden.

In september 1988 is er een communiqué waarin de samenwerking van de RAF en de 
BR-PCC wordt aangekondigd.
Tot een gezamenlijke actie komt het niet omdat de politie, gealarmeerd door een brief met de de logo's vaan de RAF en de BR-PCC die ze in een safehouse in Rome hadden gevonden, erin slaagt 33 leden van de BR-PCC in september 1988 aan te houden.

Om de droom van een West-Europees Front te vormen te doen uitkomen doet de RAF pogingen om front te vormen met de CCC in België, de GRAPO in Spanje en de Beweging 17N in Griekenland.

Uit die gesprekken leidt echter niet naar duurzame samenwerkingDe CCC (Cellules Communistes Combattantes) was een extreem linkse terreurgroep die in 1983 werd gesticht.
De CCC pleegde verschillende aanslagen op o.a. Amerikaanse firma's (Honeywell), op pijpleidingen van de NATO, op de zendmast van het militair vliegveld in Bierset, op het VBO ( Verbond der Belgische Ondernemingen), op banken ...
Na de aanhouding op 16-12-1985 van de kopstukken Pierre Carette, Bertrand Sassoye, Pascale Vandegeerde en Didier Chevolet hield de groep op te bestaan.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Cellules_communistes_combattantes
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Carette
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bertrand_Sassoyehttps://nl.wikipedia.org/wiki/Pascale_Vandegeerde

GRAPO (Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre) 
was een communistische terroristische organisatie die in 1975 werd gesticht en genoemd naar de moord op 4 politiemensen op
1 october 1975.
Het doel van de groep was het regime van generaal Franco omver te werpen en van Spanje een Marxistisch-Leninistische staat te maken.
Voor de aanslagen op o.a. nationale monumenten, Amerikaanse instellingen, de Spaanse Televisie, de Centrale Bank in Barcelona, de Metro in Madrid, de Lufthansa op de luchthaven in Barcelona ... is de GRAPO verantwoordelijk voor 84 doden 

https://en.wikipedia.org/wiki/First_of_October_Anti-Fascist_Resistance_Groups
https://fr.wikipedia.org/wiki/Groupes_de_r%C3%A9sistance_antifasciste_du_premier_octobre


Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη , de Beweging 17.November was een stadsguerrilla genoemd naar de laatste dag van het studentenprotest van de nationale technische universiteit van Athene op 17 november 1973 tegen de toenmalige militaire junta ook het kolonelsregime genoemd.
De groep pleegde aanslagen op Amerikaanse, Britse, Turkse en Griekse doelwitten en was verantwoordelijk voor 23 doden waaronder politieambtenaren, een Amerikaans officier, openbare aanklagers, militaire attachés, een bedrijfsleider, een chef van de CIA ...

https://en.wikipedia.org/wiki/Revolutionary_Organization_17_NovemberDe aanslag op Alfred Herrhausen

Alfred Herrhausen
- Op 30-11-1989 wordt een bomaanslag gepleegd op Alfred Herrhausen, de voorzitter van de RvB van Deutsche Bank en een vooraanstaande persoonlijkheid in de financiële en economische wereld.
Alfred Herrhausen is op slag dood en zijn chauffeur Jacob Nix is zwaargewond.

Op de bagagedrager van een kinderfiets die opgesteld stond, op 500 m van zijn woning, tegen een straatpaaltje langs de smalle Seedammwerg in Bad Homburg was 7 kg TNT (*) springlading vastgemaakt.

(*) TNT= trinitrotolueen 

- Wanneer de gepantserde Mercedes 500 van Alfred Herrhausen , voorafgegaan door een gepantserde wagen met twee lijfwachten en gevolgd door een gepantserde Mercedes S met twee lijfwachten op weg naar zijn bureau on Frankfurt am Main, de fiets voorbij rijdt ontploft de lading.
De lading ontploft wanneer zijn wagen om 08.34 h een IR straal verbreekt die via een IR-lichtbron en een reflector de weg overspande. 
Een RAF lid schakelde van op 88 m afstand (*) de IR-lichtbron in, enkele seconden vóór de wagen er voorbij reed.
(*) RAF leden hadden, verkleed als wegenwerkers, de draad in de bestrating ingegraven die ze
vervolgens herstelden.De terroristen hadden met een gegolfde koperen plaat een trechter gemaakt zodat de volle kracht van de schokgolf op de wagen gericht was. De koperen plaat werd door de ontploffing vervormd tot een projectiel dat met volle kracht op de rechtsachter deur insloeg. Alfred Herrhausen kwam om door de brokstukken van de deur.

- Onder het schakelkastje waarmee de IR-lichtbron werd ingeschakeld vond men een A4 met het logo van de RAF.

- Op 4-01-1990 ontving AFP in Bonn een opeisingsbrief van het Kommando Wolfgang Beer:
(...)am 30.11.1989 haben wir mit dem KOMMANDO WOLFGANG BEER den chef der deutschen hank, alfred herrhausen, hingerichtet; mit einer selbstgebauten hohlladungsmine haben wir seinen gepanzerten mercedes gespreng 
Ze keren zich tegen de hereniging van Duitsland wat ze beschouwen als een aanval op het communistische Oost Europa:
(...) durch die geschichte der deutschen bank zieht sich die blutspur zweier weltkriege und millionenfacher ausbeutung (...) seit jahren bereitet sie den einbruch in die länder osteuropas vor 
Ze hebben het over een nieuw hoofdstuk in de strijd en betrekken er de gevangen leden bij waarvoor ze opnieuw de "Zusammenlegung" eisen:
(...) wir alle, die gesamte revolutionäre bewegung in westeuropa, stehen vor einem neuen abschnitt (...) in der diskussion darüber müssen die gefangenen teil sein, dafür und weil das vernichtungsprojekt gegen sie endlich gestoppt werden muss, muss jetzt ihre zusammenlegung und damit die perspektive für ihre freiheit erkämpft werden (...) nur zusammen, also als eine front gegen den imperialismus, können wir hier in westeuropa gemeinsam mit den befreiungskämpfen weltweit einen einheitlichen, internationalen und langandauernden umwälzungsprozess durchsetzen.

- De vluchtwagen, een Lancia Fire, die zes weken voordien bij een autoverhuurbedrijf in Frankfurt was gehuurd werd teruggevonden voorzien van doublette nummerplaten.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/herrhausen-mord-neue-theorie-ueber-die-herkunft-der-bombe-a-1005698.html
http://www.socialhistoryportal.org/raf/text/307199
http://friedensblick.de/9724/ermordete-die-rote-armee-fraktion-raf-alfred-herrhausen-wirklich/


 • Het verhaal van "Siggi"


Christoph Seidler

- In 1990 verklaart een gewezen V-mann  Siegfried Nonne van de Verfassungsschutz in Hessen, die in 1986 wegens een depressie op non-actief was gesteld, aan de Verfassungsschutz en het Bundesanwaltschaft dat er vier RAF-leden Christoph Seidler, Andrea Klump en een zekere Peter en een zekere Stephan in zijn woning in Bad Homburg hebben verbleven enige dagen vóór de aanslag op Alfred Herrhausen.
Hij zou ze geholpen hebben bij de voorbereidingen en om dit te staven wijst hij resten van springstof aan in de kelder.
Siegried Nonne wordt als kroongetuige onder bescherming geplaatst.

- Tijdens de uitzending in 1992 van het programma "Brennpunkt" op ARD  herroept Siefried Nonne, die sinds 1991 onder psychiatrische begeleiding staat, zijn vroegere verklaringen en beweert dat hij door twee beambten van het Verfassungsschutz Hessen onder druk werd gezet om dit verhaal op te dissen. 

De Verfassungsschutz ontkent de uitspraak van Siegried Nonne maar de ploeg van Brennpunkt achterhaalt dat er in die periode contacten zijn geweest tussen beide partijen. Bovendien blijkt dat de springstof die in de kelder werd gevonden geen TNT is die bij de aanslag op Herrhausen werd gebruikt.

Uiteindelijk werd de aanklacht tegen Andrea Klump en Christoph Seidler opgeheven.  

http://archiv.rhein-zeitung.de/on/96/11/24/topnews/seidler.html
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019961129_01_0.pdf
http://www.zeit.de/1997/04/Christoph_Seidler_und_die_Zweifel_der_Justiz
http://www.focus.de/politik/deutschland/akten-belegen-raf-mord-an-herrhausen-verfassungsschutz-verhinderte-festnahme_id_4310200.html
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13679862.html

- De daders van de aanval blijven onbekend.De aanval op Ignaz KiechleIgnaz Kiechle

- Op 5-03-1990 ontvangt het dpa in Bonn een schrijven voorzien van het RAF-logo en gedateerd op 2-03-1990 met de melding dat de RAF een aanslag heeft gepleegd op Ignaz Kiechle, de bondsminister van landbouw, voeding en bossen: 
" heute haben wir mit dem Kommando Juliane Plambeck den bundeslandwirtschaftminister ignaz kiechle angegriffen (...) kiechle steht für die konituierliche destruktive bundespolitik innerhalb der westeuropäische formierung"

- Die dag echter vierde Ignaz Kiechle zijn zestigste verjaardag in "Goldenen Kreuz" in de gemeente Wiggensbach bij de stad Kempten in Beieren.

-Dezelfde dag volgt een tweede brief gedateerd op 3-03-1990 met de melding:" wir haben das ziel des angriffs gegen kiechle nicht erreicht"

- Er volgt een onderzoek waarbij men vaststelt dat het RAF logo een verkleinde kopij is en niet het traditionele gedrukte logo met de rode ster.
Bovendien wordt het woord "Aktionismus " , dat in het RAF jargon een scheldwoord voor ondoordachte actie betekent, gebruikt in de zin (...) zu einem forcierten aktionismus gegen das system überzugehen(...)

- Op 26-04-1990 meldt de RAF zich met een schrijven waarin ze afstand nemen van de opeisingsbrief en beweren dat dit alles kadert in een actie van de Verfassungsschutz (vs-kiste) om tweedracht te zaaien binnen de RAF en de RAF in diskrediet te brengen binnen de linkse revolutionaire scene: (..) wir haben uns entschlossen, jetzt doch auf diese vs-kiste, wir hätten einen anschlag auf kiechle geplant un abgebrochen, zu reagieren (...) ziel dieser geheimdienst-aktion ist es verunsicherung, spaltung und desorientierung zu produzieren (..) mit einem vollich 
 nicht-nachvollziehbaren angriffsziel wie diesem agrar-wurm und entpolitisierenden parolen wie "forciertem aktionismus" die RAF in der revolutionären linken zu diskreditieren(...)


- Algemeen wordt aangenomen dat de opeisingsbrieven gedateerd op 2-03-1990 niet van de RAF stammen.
Indien het om een jongensstreek gaat moeten ze toch enige omgang gehad hebben met RAF omgeving omdat bepaalde passages stammen uit de opeisingsbrief van het Kommando Wolfgang Beer.
De Verfassungsschutz ontkent alle betrokkenheid.

https://de.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Kiechle
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13497897.html
*** In juni 1990 worden verschillende RAF leden die in de toenmalige DDR waren ondergedoken aangehouden.
Susanne Albrecht wordt op 7-06-1990 in Berlijn aangehouden 
https://de.wikipedia.org/wiki/Susanne_Albrecht http://www.revolutionundeinheit.de/index.php?id=49&tx_comarevolution_pi4%5Bcontribid%5D=752 


Inge Viett wordt op 12-06-1990 in Magdeburg aangehouden

https://de.wikipedia.org/wiki/Inge_Viett


- Op 14-06-1990 worden Monika Helbing, Ekkehard von Seckendorff Gudent, Werner Lotze en Christine Dümlein in Frankfurt a/d Oder aangehouden.

Monika Helbing
Ekkehard
von Seckendorff Gudent

Werner Lotze

https://de.wikipedia.org/wiki/Monika_Helbing
https://de.wikipedia.org/wiki/Werner_Lotze


Op 15-06-1990 worden Sigrid Sternebeck en Ralf Baptist Friedrich in Schwedt aangehouden.

Sigrid Sternebeck
Ralf Baptist Friedrich


https://de.wikipedia.org/wiki/Sigrid_Sternebeck
http://www.rafinfo.de/bio/a-f/friedrich.php

http://jungle-world.com/artikel/1997/41/38498.htmlDe aanslag op Hans NeuselHans Neusel

Op 27-07-1990 ontsnapt Hans Neusel, staatssecretaris in het ministerie van Binnenlandse Zaken en verantwoordelijk voor de "Innere Sicherheit" en dus ook de RAF, aan een aanslag. 
Neusel stond bekend als een Hardliner tegenover de eisen van de RAF gevangenen
https://de.wikipedia.org/wiki/Hans_Neusel


- Hans Neusel die met zijn dienstwagen, een BMW 730, op weg is naar het ministerie neemt rond 07.37 h op de AB565 de afrit Bonn-Auerberg.
Op een 300 m van het ministerie verwijderd verbreekt zijn wagen een IR straal die het ontstekingsmechanisme van een 25 kg springlading (*) activeert.
(*) De bom waren gasflessen gevuld met een mengsel van chloraat en suiker.
https://de.wikipedia.org/wiki/Chloratsprengstoffe
https://nl.wikipedia.org/wiki/Chloraat


Hans Neusel die op die dag, wegens het verlof van zijn chauffeur, uitzonderlijk zelf reed wordt slecht licht gewond omdat de lading die geplaatst was onder de vangrail van de afrit op de rechterzijde van de wagen gericht was om de passagier te treffen.  

- Aan de afrit wordt een korte verklaring van de RAF gevonden:
" DEN ANGRIFF DER FASCHISTISCHEN BESTIE WESTEUROPA-DEN  NEUSEL IN TREVI (*) UND NATO MITORGANISIERT HAT- AUF DAS GEFANGENENKOLLEKTIV  VON PCE(R) UND GRAPO GEMEINSAM  ZURÜCKSCHLAGEN UND IHRE WIEDERZUSAMMENLEGUNG DURCHSETZEN".
(*) TREVI  was een forum, bestaande uit ambtenaren van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie van de landen van de Europese Gemeenschap opgericht tijdens de Europese Raad op 1-2 december 1975 in Rome, met als doel het coördineren  van de terrorismebestrijding tussen de verschillende deelnemende overheden.
De naam is afgeleid van de Trevifontein in Rome waar de eerste vergadering plaats vond.
Andere bronnen denken dat het een acroniem is voor Terrorisme, Radicalisme, Extrémisme, et Violence Internationale. 
https://nl.wikipedia.org/wiki/TREVI


- Dezelfde namiddag geeft Hans Neusel een persconferentie waarbij hij zich richt tot de RAF: "Was wäre, wenn ich jetzt tot wäre? Was hätten Sie erreicht? Dann wäre da ein anderer an meiner Stelle, der würde es genauso machen, hören Sie auf!“

- Een paar dagen later komt bij verschillende nieuwsagentschappen het opeisingsbrief van het Kommando Jose Manuel Sevillano toe: 

De RAF verklaart de mislukking van de aanslag: (...) am 27.7.90 haben wir mit dem KOMMANDO JOSE MANUEL SEVILLANO den aufstandsbekämpfungs-experten hans neusel, staatssekretär im bonner innenministerium, angegriffen. wir haben das militärische ziel der aktion verfehlt - die explosion sollte seinen sicheren tod, aber auch den hundertprozentigen schutz unbeteiligter gewährleisten. in dieser spanne haben wir die sprengstoffmenge zu niedrig berechnet.(...)
 en maken duidelijk dat ze in Neusel een hardliner zien: (...)wir wollten neusel für seine verbrechen zur verantwortung ziehen. er organisiert und führt den krieg gegen alle, die für befreiung, selbstbestimmung und ein menschenwürdiges leben und gegen die zerstörung, die von diesem system ausgeht, kämpfen (...) neusel ist seit 1985 treibende kraft bei vielen trevi-treffen (...) 

http://www.socialhistoryportal.org/raf/text/307200
http://www.rafinfo.de/archiv/raf/raf-29-6-90.phpJose Manuel Sevillano
Jose Manuel Sevillano was een GRAPO lid die op 25-05-1990 in gevangenschap overleed na een hongerstaking van 117 dagen. 


http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13502337.html
http://www.kas.de/wf/de/71.7224/
http://www.focus.de/politik/deutschland/terrorismus-das-war-mir-so-wichtig_aid_144031.html • Beschieting van de Amerikaanse ambassade in Bonn


- In 1991 hebben er in Bonn en andere Europese steden protestmarsen plaats tegen de eerste Golfoorlog
https://nl.wikipedia.org/wiki/Golfoorlog_van_1990-1991


Amerikaanse ambassade in Bad Godesber

- Op 13-02-1991 wordt de Amerikaanse ambassade op de Deichmanns Aue in Bonn-Bad Godesberg beschoten vanuit Königswinter op de andere oever van de Rijn.
Er worden 260 schoten waarbij 62 kogels de ambassade raken, afgevuurd met een Kalasjnikov en twee geweren.
Behalve glasschade vallen er geen gewonden.

- De vermoedelijk twee daders ontkomen in een VW Passat en laten een blad achter gedateerd op 13-02-1991 met het RAF logo en enkele slogans zoals: KRIEG DEM IMPERIALISTISCHEN KRIEG (...) NATO RAUS AUS DEM NAHEN OSTEN 

Op 16-02-1991 ontvangt het afp in Bonn een schrijven van de RAF waarin het Kommando Vincenzo Spano de schietpartij opeist en de actie motiveren als een protest tegen de eerste Golfoorlog:  
(...) wir haben heute mit dem KOMMANDO VINCENZO SPANO die botschaft der usa in bonn beschossen, weil die usa im vernichtungskrieg gegen das irakische volk von anfang an die führungsrolle übernommen haben. mit unserer aktion stellen wir uns in eine reihe mit all denen, die rund um den globus gegen diesen us-nato-völkermord aufgestanden sind (...)

http://www.rafinfo.de/archiv/raf/raf-13-2-91.php
http://www.socialhistoryportal.org/raf/6083
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019910213_2.pdf

- De naam die aan het Kommando werd gegeven is ongebruikelijk omdat er steeds, als hommage,  gekozen wordt voor een omgekomen lid van de RAF of van een zusterorganisatie.   

- Op 24-02-1991 ontvangt de Frankfurter Rundschau een schrijven van de RAF gedateerd op 15-02-1991 met de melding dat de naam die aan het Kommando werd gegeven fout (*) was en dat het Kommando Rico Rizatto had moeten genoemd worden: (...) viele haben sich bestimmt schon über den kommando-namen vincenzo spano, den wir für die aktion gegen die us-botschaft gewählt hatten, gewundert (...) so kam es zu der verwechslung von rico rizatto mit vincenzo spano - sorry vincenzo (...)

(*) Vincenzo Spano was Italiaan en voormalig lid van COLP (*) die zich bij Action Directe had aangesloten. Hij werd op 2-02-1984 door de politie in Parijs aangehouden.
(*) COLP (Communisti Organizzati per la Liberazione Proletaria) was een zijtak van Brigate Rosse.

Ciro Rizatto was een Italiaanse revolutionair en oud lid van de Prima Linea (*) die de Action Directe had vervoegd. Hij werd op 14-10-1983 tijdens een bankoverval in Parijs door de politie neergeschoten.
(*) Prima Linea was een marxistisch-leninistische terreurgroep die in 1976 werd gesticht. In 1980 verliet een groot deel de groep en sloot aan bij Brigate Rosse.

Daniela Klette
- DNA sporen uit de vluchtwagen toonden aan dat Daniela Klette deelnam aan de actie.
https://de.wikipedia.org/wiki/Daniela_Klette
De moord op Detlev RohwedderDetlev-Karsten Rohwedder

- Op 1-04-1991 wordt Detlev Karsten Rohwedder, de president van de Treuhandanstalt,(*) door een scherpschutter dodelijk in de rug getroffen.
(*) De Treuhandanstalt was het agentschap dat na de hereniging van Duitsland de Oost-Duitse bedrijven privatiseerde.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Treuhandanstalt

De woning van Detlev RohwedderHet venster met de kogelgaten
De schutter, die opgesteld stond in een volkstuin op 63 m afstand, trof bij zij eerste schot Rohwedder die ruggelings aan het venster (*) stond op de eerste verdieping van zijn woning in Düsseldorf-Oberkassel. Een tweede schot trof zijn echtgenote in de arm en een derde kogel boorde zich in een boekenkast.
(*) Het glas op het gelijkvloers was kogelvrij, op de eerste verdieping was het normaal glas.
https://de.wikipedia.org/wiki/Detlev_Rohwedder


De kogels werden afgevuurd met een semi-automatisch geweer FN FAL kaliber 7.62 mm, het wapen dat ook gebruikt werd bij de beschieting van de Amerikaanse ambassade in Bonn.    


- Er werd een opeisingsbrief gevonden van het Kommando Ulrich Wessel waarin Rohwedder verweten wordt o.a de samenwerking met het Zuid Afrikaanse regime, de sanering van het Hoesch  concern en niet in het minst zijn functie binnen de Trauhandanstalt (*) : (...) wir haben am 1.4.199 1 mit dem KOMMANDO ULRICH WESSEL den chef der berliner treuhandanstalt detlev karsten rohwedder erschossen. rohwedder sass seit 20 jahren in schlüsselpositionen in politik und wirtschaft.(...)er war damals z.b. massgeblich beteiligt am deal mit dem faschistischen südafrikanischen regime (...) in den 80er jahren machte sich rohwedder als chef des hoesch-konzerns einen namen als brutaler sanierer.(...) vorher soll die wirtschaft der ex-ddr genauso wie die sozialen strukturen dort (vom gesundheitssektor bis zu den kinderkrippen) systematisch kaputtgemacht werden (...)

(*) Na de hereniging van Duitsland tekende zich in 1991 een ineenstorting van het bedrijfsleven in het Oosten af. Vele bedrijven werden door westerse bedrijven overgenomen en vele gingen in faling. Het ontbreken van structuur en controle was de oorzaak dat er gevallen van fraude opdoken die de Trauhandanstalt en bij uitbreiding de president Detlev Rohwedder kwalijk werden genomen

http://www.socialhistoryportal.org/raf/text/307202


Het lijk van Detlev Rohwedder wordt weggevoerd
De echtgenote van Rohwedder had reeds verschillende anonieme oproepen met moordbedreigingen aan het adres van haar echtgenoot ontvangen. Haar vraag op extra bescherming werd niet beantwoord.

http://www.focus.de/politik/deutschland/raf/tid-9310/detlev-karsten-rohwedder_aid_266442.html


- Op de plaats van de schutter werd op een achtergelaten handdoek een haar gevonden.
 DNA onderzoek heeft later uitgewezen dat het afkomstig was van Wolfgang Grams.


 • " Kinkel Initiative "


Klaus Kinkel
- In 1989 krijgt Brigitte Mohnhaupt  in JVA Aichach het bezoek van Klaus Kinkel, de toenmalige staatssecretaris in het Ministerie van Justitie en de latere Minister van Justitie, om een oplossing te vinden voor het probleem "RAF".
Het gesprek gaat over het samenbrengen van de gevangen RAF-leden in een paar gevangenisinstellingen en ze alzo een status van " Kombattant" (*) te bezorgen.
(*) Een "Kombattant" is een persoon die deelneemt aan de vijandigheden tijdens een gewapend conflict. Indien hij de regels van het oorlogsrecht volgt wordt hij bij gevangenneming beschouwd als een krijgsgevangene onder de "Third Geneva Convention".

- Tijdens het "Dreiköningstreffen" van de FDP op 6-01-1992 in Stuttgart heeft Klaus Kinkel in zijn toespraak over het thema "RAF" het over verzoening en het voortijdig vrijlaten (*) van bepaalde RAF gevangenen: "dort wo es angebracht ist, zur Versöhnung bereit sein" 
De toespraak lokte veel kritiek uit maar Klaus Kinkel had rugdekking van de Bondskanselier Helmut Kohl, het Bundesanwaltschaft, de Verfassungsschutz en het BKA.
(*) Na onderzoek was men ervan overtuigd dat de RAF verworden was tot een  "Gefangenenbefreiungsverein" , een groep die enkel nog tot doel had de gevangen leden vrij te krijgen, wat de experten in terrorisme deed besluiten die gevangenen vrij te laten die aan bepaalde voorwaarden voldeden o.a. 2/3 van de straf uitgezeten, minimaal 15 jaar volbracht voor levenslang veroordeelden.


 • Het April Papier


- Op 10-04-1992 stuurt de RAF een "Zäsurerklärung" of "April Papier", haar antwoord op de uitspraken van Klaus Kinkel, naar het afp in Bonn waarin ze aangeven de aanvallen op prominente persoonlijkheden uit de bedrijfswereld en de politieke wereld stop te zetten:   
(...) Wir, die raf, haben seit 89 angefangen verstärkt darüber nachzudenken und zu reden, dass es für uns wie für alle, die in der brd eine geschichte im widerstand haben, nicht mehr so weitergehen kann wie bisher, wir haben überlegt. dass es darum geht, neue bestimmungen für eine politik herauszufinden,(...) WIR HABEN UNS ENTSCHIEDEN, DASS WIR VON UNS AUS DIE ESKALATION ZURÜCKNEHMEN. DAS HEISST, WIR WERDEN ANGRIFFE AUF FÜHRENDE REPRÄSENTANTEN AUS WIRTSCHAFT UND STAAT FÜR DEN JETZT NOTWENDIGEN PROZESS EINSTELLEN (...) 

De RAF houdt een slag om de arm voor het geval de staat opnieuw overgaat tot repressie:
(...) jetzt ist die staatliche seite gefragt, wie sie sich verhält: und weil das heute noch niemand weiss, wollen wir den prozess von diskussion und aufbau schützen.wenn sie diejenigen, die diesen prozess für sich in die hand nehmen, mit ihrer walze aus repression und vernichtung plattmachen, also weiter auf krieg gegen unten setzen, dann ist für uns die phase des zurücknehmens der eskalation vorbei (...)

http://www.rafinfo.de/hist/kap16.php
http://www.rafinfo.de/archiv/raf/raf-10-4-92.php

- Klaus kinkel dringt er bij de gevangen leden op aan dat zij eveneens het geweld afzweren en de focus verleggen naar het politieke debat wat de weg naar verzoening kan bevorderen.

De Verfassungsschutz reageert positief op de verklaring en Klaus kinkel dringt er bij de gevangen leden op aan dat zij eveneens het geweld afzweren en de focus verleggen naar het politieke debat wat de weg naar verzoening kan bevorderen.
De Verfassungsschutz gaat ervan uit dat het "April Papier" vooraf overlegd werd tussen de gevangenen en het Kommandoebene.Irmgard Möller (1993)
- Op 15-04-1992 steunt Irmgard Möller het April Papier in een verklaring en stelt dat er een nieuwe invulling moet gegeven worden aan de inhoud en de vorm van de eigen politiek : (...) Die Entscheidung unserer Genossen draußen ist richtig, sie entspricht dem, worauf auch wir Gefangene für den politischen Prozeß aus sind.(...) Wer weiter an der Notwendigkeit revolutionärer Umwälzung der bestehenden weltweiten und innergesellschaftlichen ungerechten und zerstörerischen Verhältnisse festhält, muß diese Umbrüche begreifen und zu einer Neubestimmung von Inhalten und Formen der eigenen Politik kommen, auch im Verhältnis zu den jeweils anderen linken Erfahrungen und Lebensweisen (...)

Ze vordert de vrijlating van de zwaar zieken Günter Sonnenberg en Berhard Rössner.


https://de.wikipedia.org/wiki/Irmgard_M%C3%B6ller
http://www.rafinfo.de/archiv/vs/vs-92.php
https://www.nadir.org/nadir/archiv/PolitischeStroemungen/Stadtguerilla+RAF/RAF/raf-diskussionen_92-94.PDF    (pagina 21)Klaus Junschke
- In een artikel in "der Spiegel" van 20-04-1992 gaat Klaus Junschke, een RAF-lid van de eerste generatie die na 16 jaar gevangenis in 1988 was vrijgelaten, een stap verder en vindt dat ook de RAF-leden die nog vrij zijn amnestie zouden moeten kunnen krijgen :
Es geht jetzt nicht nur um die Gefangenen. Auch denen aus der sogenannten Kommandoebene der RAF, also denen, die jetzt diese Erklärung abgaben, muß die Amnestie angeboten werden. Für die Menschenrechte, für die Demokratie.
Von Jünschke, Klaus
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13679648.html- In juni 1992 verschijnt in "konkret" een gezamenlijk interview verklaren Karl Heinz Dellwo, Lutz Taufer en Günter Sonnenberg, allen opgesloten in het JVA Celle.
 Lutz Taufer benadrukt dat de wereld van de jaren '90 een andere wereld is dan van de jaren '70 en dat de verklaring van de RAF in die zin moet bekeken worden, het is geen capitulatie maar een nieuwe bestemming waarin gewapende acties niet thuis horen: (...) Die Welt der 70er Jahre ist eine andere Welt als die der 90er Jahre (...) Von dieser veränderten Weltlage spricht die Erklärung der RAF. Es ist keine Kapitulation, es ist die konsequente Neuorientierung auf eine Situation, zu der die bewaffnete Aktion quer liegt.


Op de vraag wat het politiek antwoord van de staat zou kunnen zijn antwoordt Karl Heinz Dellwo" Freiheit für alle Gefangenen"  
https://www.nadir.org/nadir/archiv/PolitischeStroemungen/Stadtguerilla+RAF/RAF/raf-diskussionen_92-94.PDF  (pagina 88)
https://www.youtube.com/watch?v=IuV9dU903ug

*** Een groep, die zich "Widerstand in der BRD" noemt, bekritiseert het April Papier via twee verklaringen in verschillende dagbladen.
Op 22-04-1992 verkondigen ze : "Der Kampf geht gemeinsam weiter."

Op 22-05-1992 maakt de groep duidelijk dat ze geen splintergroep van de RAF zijn en een eigen vorm van militante politiek hebben en bevestigen hun onvrede met de inhoud van het April Papier: (...) IN DER BRD SIND MILITANTE AKTIONEN NICHT NUR MORALISCH NOTWENDIG, SONDERN AUCH POLITISCH SINNVOLL! WIDERSTAND HEISST ANGRIFF!(...)
http://autox.nadir.org/archiv/raf/92_rf05.html • Het Juni Papier

- Op 29-06-1992 verschijnt het Juni Papier waarin de RAF verklaart de strijd tegen de imperialistische staat verder te voeren maar dat gewapende acties niet de oplossing zijn: (...) für uns steht fest, daß wir diesen Prozeß heute mit bewaffneten aktionen nicht voranbringen (...)

en bekrachtigt haar besluit af te zien van gewapende acties: (...) wir haben mit dem brief vom 10.4. eine ganze lange phase unserer geschichte abgeschlossen. das ist unsere entscheidung, daß wir jetzt diesen prozeß von reflexion und neubestimmung für die entwicklung auf unserer seite wollen - das hat nichts mit dem staat zu tun (...)
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019920629_0.pdf • Het August Papier


 - In augustus 1992 komt de RAF met een uitvoerige uiteenzetting van haar standpunt  het "August Papier", in een speciale editie van het weekblad konkret onder de titel " Wir müssen das Neue suchen" waarmee ze aangeven dat ze tot een open discussie willen komen met iedereen die een "verandering" voorstaat : (...)Wir wollen eine offene Diskussion unter allen, die hier um Veränderungen kämpfen.(...)


- Hierin geeft de RAF toe dat het concept zoals het was beschreven in het "Mai Papier" van 1982 een stap in de goede richting was maar dat ze er niet in geslaagd zijn een revolutionair proces tot stand te brengen: (...)Der Grundgedanke des Mai-Papiers von 82 - zu einer gemeinsamen Front von Guerilla und Widerstand zu kommen - war ein Schrit in die richtige Richtung, aber wir haben es nicht geschafft  eine produktive Verbindung zwischen dem Kampf der Genossinnen, die aus anderen Lebenszusammenhängen eine andere  Praxis entwickeln, Ilffil herzustellen und den revolutionäre Prozeß zusammen zu stärken und weietrzubringen (...) 

- De RAF geeft toe de fout te hebben gemaakt de bepalingen van het "Mai Papier" te kritiekloos te hebben overgenomen: (...) Wir sehen es heute als einen Fehler von unst daß wir die Bestimmungen unserer GenossInnen bis 84 einfach in groben Zügen übernommen und nicht hinterfragt haben. was an den alten Bestimmungen des FrontPapiers noch richtig ist bzw. was wir 
verandern oder neu entwickeln müssen (...)  

maar geeft ook aan dat niemand van de huidige generatie betrokken was bij het opstellen van het Mai Papier '82 m.a.w een overleg met de gevangen leden van de tweede generatie is noodzakelijk: (...) Niemand von uns, die heute in der RAF sind, war vor 84 schon dabei. Das heißt, daß wir gerade über den Anfang der 80er, also z.B. die Diskussionen in der Gruppe, die zum "Front-Papier" geführt haben, nichts sagen können. Zum vollen Verständnis und zur Reflexion unserer Geschichte aus dieser Zeit - und für die gesamten 70er Jahre trifft das in noch größerem Maß zu - brauchen auch wir die Diskussion mit unseren gefangenen Genossinnen (...)
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019920800_01_0. pdf 
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019920930_0.pdf


De RAF bevestigt dat ze achter de aanslagen staan die gevoerd werden tegen vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven,  het leger en de politieke wereld: (...) Unsere Aktionen gegen verantwortliche Militärs, Wirtschaftsführer oder Verantwortliche aus dem politischen Apparat waren für viele Menschen nachvollziehbar und moralisch legitim (...)

met uitzondering voor de moord op Edward Pimmental : (...) Anders war das mit der Air Base-Aktion und dem GI, den wir erschossen haben (...)

- De RAF herhaalt de verklaringen uit het "April Papier" :(…) Wir haben am 10. 4. eindeutige Aussagen gemacht:
I. daß wir es als Priorität sehen, den Raum aufzumachen für eine politische Diskussion undOrganisierung einer Gegenrnacht von unten und '

2. daß wir kein Interesse an einer Eskalation in der Auseinandersetzung mit dem Staat haben, weil heute Aktionen von uns, die die Konfrontation zuspitzen, den politischen Prozeß auf unserer Seite nicht weiterbringen.(…)
De RAF bevestigt haar besluit te stoppen met aanslagen: (...) Die Aktion gegen Rohwedder war unsere vorläufig letzte Aktion. Gerade an ihr ist uns deutlich geworden, daß wir den Prozeß, der hier notwendig ist, heute mit Aktionen nicht voranbringen können (...)

en bevestigt tevens dat de RAF zich zal toeleggen op het ontwikkelen van een maatschappelijk proces dat een tegengewicht moet vormen tegen repressieve krachten: (...) Unsere Orientierung ist heute in erster Linie, einen gesellschaftlichen Prozeß zu entwickeln, in dem sich Gegenrnacht von unten organisiert, die auch dieser repressiven Walze Grenzen setzt und sie zurückdrängt.

http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019920800_01_0. pdf 
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019920930_0.pdf


Begin november 1992 bekritiseert Karl Heinz Dellwo in een schriftelijke verklaring de Bondsminister van Justitie Sabine Leutheuser-Schnarrenberger die de zwaar zieke Bernhard Rössner een strafonderbreking van 18 maanden had toegekend i.p.v de vrijlating zoals Irmgard Möller had gevraagd.
https://de.wikipedia.org/wiki/Sabine_Leutheusser-Schnarrenberger

Hij bestempelt haar beslissing als een omzeilen van haar verantwoordelijkheid een antwoord te geven op het hangend probleem van de RAF-gevangenen:  (...)Das ist der Ersatz für eine Entscheidung des Bundespräsidenten, die trotz fester Zusage nicht gekommen ist. Statt einer politischen Entscheidung liegt nun eine vor, die die Notwendigkeit einer politischen Antwort des Staates auf die Gefangenenfrage, aber auch auf die RAF, unterschleichen will (...)

Hij verwijt de Bondsminister een tactisch spel te spelen nadat ze aanvankelijk de opening naar een oplossing, zoals geformuleerd in het April Papier , als positief had begroet : (...) Wurde der RAF-Schritt im April in den öffentlichen Stellungnahmen noch begrüßt, erklärte die neue Bundesjustizministerin unter Ausschluß der Öffentlichkeit im August den Anwälten: "Es wird keine politische Entscheidung geben", und: "Machen Sie den Gefangenen keine Hoffnungen" (...)

De gevangenen beseffen dat de langdurige gevangenen niet van vandag op morgen kunnen worden vrijgelaten maar er moet een perspectief geschapen worden:  (...) daß niemand von uns davon ausgeht, daß die Freiheit aller Gefangenen von heute auf morgen umgesetzt werden kann. Aber es muß für alle und alles eine Perspektive in einem überschaubaren Zeitraum geschaffen werden (...)

Hij is hierover heel concreet en noemt de namen van de gevangenen  die op korte termijn zouden moeten vrijkomen : (...) Trotzdem hatten wir noch auf die angekündigte Entscheidung zu Bernd Rössner gewartet, um danach für alle, die über 15 Jahre in Haft sind, Entlassungsanträge zu stellen. Das sind in Lübeck: Irmgard Möller, Hanna Krabbe, Christine Kuby, hier in Celle: Lutz Taufer, Knut Folkerts und ich. In Bochum betrifft es Stefan Wisniewski (...)

en bevestigt dat ze voor hen de gewapende strijd voorbij is: "Keiner von uns wird nach der Freilassung zum bewaffneten Kampf zurückkehren."

https://www.nadir.org/nadir/archiv/PolitischeStroemungen/Stadtguerilla+RAF/RAF/raf-diskussionen_92-94.PDF    (pagina 164)
http://www.rafinfo.de/archiv/vs/vs-92.php
http://www.zeit.de/1993/28/raecht-sich-die-raf

Bomaanslag op het JVA Weiterstadt


Het JVA Weiterstadt was een nieuwe moderne gevangenis uitgerust met een modern veiligheidssysteem, afgebakend door een 6.5 m hoge muur en voorzien met een binnenzwembad, een fitnessruimte en een sporthal.

De officiële opening was voorzien op 1-04-1993 m.a.w. op de dag van de aanslag waren nog geen gevangenen aanwezig
                  JVA Weiterstadt na de bomaanslag op 27-03-1993
- Op 27-03-1993 om 01.30 h dringen drie mannen en een vrouw, allen lid van de RAF, de gevangenis binnen en overvallen en knevelen de drie aanwezigen in het poorthuis, een lagere justitiebeambte en twee medewerkers van een bewakingsfirma.
De zeven aspiranten van justitie die in de gevangenis overnachten worden gewekt en eveneens geboeid.
De tien worden weggevoerd in een transportwagen VW-LT die gestationeerd wordt achter een aarden wal op 600 m van de gevangenis.
- De doodlopende straat naar het JVA wordt met een rood-wit lint afgesloten met daaraan een waarschuwingsbord bevestigd.

- Om 05.12 h ontploft 200 kg springlading die op vijf plaatsen in het gebouw zijn aangebracht. De aangerichte schade wordt aanvankelijk geraamd op 123 Mio dm. 
//de.wikipedia.org/wiki/Sprengstoffanschlag_gegen_die_JVA_Weiterstadt


- Op 30-03-1993 ontvangt de Frankfurter Rundschau een schrijven van het Kommando Kartharina Hammerschmidt dat de aanslag opeist en hun aanslag trachten te verantwoorden: (...)nachdem wir den druck von unserer seite aus weggenommen hatten, hat sich der staat in bezug auf die gefangenen ein weiteres mal für die eskalation entschieden (...)  die entscheidung, bernd rössner nicht endgültig freizulassen (...)mit der lüge vom "humansten knast" wollte die justiz gefangene in anderen knästen auf deren verlegung nach weiterstadt einstimmen.(...) FREIHEIT FÜR ALLE POLITISCHEN GEFANGENEN! (...) FÜR EINE GESELLSCHAFT OHNE KNÄSTE! (...)
http://www.socialhistoryportal.org/raf/text/307204

-  Om de 6,5 m hoge muur te bedwingen hadden de overvallers gebruik gemaakt van aluminium ladders en touwladders. Om het geluid te dempen hadden ze de sporten van de ladders bekleed met stukken tapijt.

Burkhard Garweg - Ernst Volker Staub - Daniela Klette
https://de.wikipedia.org/wiki/Daniela_Klette
https://de.wikipedia.org/wiki/Ernst-Volker_Staub
https://de.wikipedia.org/wiki/Burkhard_Garweg

Aan de hand van de haren die hierin werden aangetroffen toonde een DNA analyse (*) in 2003 aan dat Daniela Klette, Burkhard Garweg en Ernst Volker Staub aan de aanslag hadden deelgenomen.
(*) Van Ernst Volker Staub had het BKA bloedsporen gevonden op een handschoen die die gevonden werd bij de  aanhouding van Wolfgang Grams.
Van Daniela Klette had men speekselsporen ontdekt op een brief die ze kort vóór haar onderduike in 1989 had gestuurd naar het arbeidsbureau in Wiesbaden
http://www.welt.de/politik/article1293449/Letzter-RAF-Anschlag-scheint-aufgeklaert.html
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/weiterstadt-anschlag-ermittler-suchen-raf-trio-a-513298.html
http://www.stern.de/politik/geschichte/anschlag-von-weiterstadt-fahnder-identifizieren-zwei-raf-attentaeter-3223010.html
http://www.lagis-hessen.de/de/subjects/xsrec/current/2/sn/edb?q=YToxOntzOjQ6InplaXQiO3M6NjoiMy4xOTkzIjt9


 • Het desaster van Bad KleinenKlaus Steinmetz

- Begin de jaren '90 was de V -man Klaus Steinmetz (*) erin geslaagd binnen het Umfeld van de RAF te komen en  gaandeweg in 1992 met Birgit Hogefeld en in 1993 met Wolfgang Grams in contact te komen.
(*) Leeft onder een andere naam in het buitenland

http://arranca.org/ausgabe/2/zur-enttarnung-von-klaus-steinmetz
- In 1993 besluit de Verfassungsschutz het BKA en de Generalbundesanwalt in te schakelen om over te gaan tot de aanhouding van Wolfgang Grams en Birgit Hogefeld, de kopstukken van de derde generatie.

- De operatie zou doorgaan in Bad Kleinen en Klaus Steinmetz zou in de operatie worden ingeschakeld evenwel zonder hem te "verbranden".
https://de.wikipedia.org/wiki/GSG-9-Einsatz_in_Bad_Kleinen


Wolfgang Grams
Birgit Hogefeldhttps://de.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Grams
https://de.wikipedia.org/wiki/Birgit_Hogefeld


- Op 24-06-1993 komen Birgit Hogefeld en Klaus Steinmetz aan in het station van Bad Kleinen en nemen hun intrek in een vakantiewoning in Wismar.Op 27-06-1993 wachten ze Wolfgang Grams op in het station van Bad Kleinen dat geobserveerd en bewaakt wordt door 38 manschappen van het Mobiles Einsatzkommando (MEK), 37 manschappen van de GSG 9 en nog 22 politiebeambten.
https://de.wikipedia.org/wiki/Mobiles_Einsatzkommando
https://de.wikipedia.org/wiki/GSG_9_der_Bundespolizei

Rainer Hofmeyer (r)
- Om 14.00 h komt Wolfgang Grams aan in het station waarna hij met Klaus Steinmetz en Birgit Hogefeld in het cafetaria verdwijnt.
Om de reizigers niet in gevaar te brengen besluit Rainer Hofmeyer, een afdelingsoverste van het BKA die de leiding heeft van de operatie dat de aanhouding niet in het cafetaria of het perron maar enkel kan plaats vinden in de voetgangerstunnel die onder de sporen door loopt.Michael Newrzella

- Wanneer de drie om 15.15 h het cafetaria verlaten loopt het door een miscommunicatie tussen de verschillende groepen fout. 

Terwijl Birgit Hogefeld en Klaus Steinmetz zich zonder weerstand laten inrekenen neemt Wolfgang Grams de benen naar de sporen en vuurt op de GSG 9 beambten die hem achterna zitten . Hierbij wordt Michael Newrzella zo zwaar gewond dat hij later in het ziekenhuis overlijdt.
Een tweede GSG 9 beambte wordt eveneens door Grams zwaar verwond terwijl een conductrice door een kogel van de GSG p beambte verwond wordt.Wolfgang Grams wordt door vijf kogels niet levensbedreigend getroffen en valt ruggelings op spoor 4.

- Wolfgang Grams wordt per helikopter naar het Universitair ziekenhuis in Lübeck gevlogen waar hij enkele uren later aan een schot in het hoofd (*) overlijdt.


(*) Na de gebeurtenissen in Bad Kleinen ontstaat een controverse:
Volgens de gerechtelijke instanties had Wolfgang Grams zelfmoord gepleegd toen hij geen uitweg meer zag maar volgens de linkse opinie en gestaafd door artikels in de media was hij, toen hij gewond op het spoor lag,  door de GSG 9 terechtgesteld uit wraak voor de twee neergeschoten collega's.
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13679543.html
https://www.youtube.com/watch?v=QyoSdaA-9Ro


http://www.tagesspiegel.de/medien/selbstmord-oder-mord-zugriff-im-tunnel-doku-ueber-wolfgang-grams-die-gsg-9-und-das-drama-von-bad-kleinen-/8394662.htm
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13680056.html
http://www.swr.de/blog/terrorismus/2013/06/21/20-jahre-nach-bad-kleinen-die-verantwortlichen-erzahlen/
https://www.nadir.org/nadir/archiv/Repression/bad_kleinen/17newrzella.html
http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/gerhard-wisnewski/todesschuetze-von-bad-kleinen-wenn-er-nicht-gestorben-ist-dann-lebt-er-auch-noch-heute-.html


 • Onenigheid binnen de RAF 
- In het voorjaar 1993 bemiddelt Hans Christian Ströbele, voormalig advocaat van Andreas Baader maar op dat moment politicus voor Grünen, tussen de gevangenen uit de JVA Celle en Edzard Reuter, voorzitter van de RvB van Daimler-Benz alsook Ignatz Bubis, voorzitter van de Zentralrat der Juden.


Karl Heinz Dellwo
Karl Heinz Dellwo wou vooraanstaande personaliteiten overtuigen druk uit te oefenen op de Bondsregering om een politieke oplossing voor de RAF-gevangenen te bewerkstelligen. 
Daarbij speelt de overweging die problematiek met Helmuth Kohl te kunnen bespreken.

https://de.wikipedia.org/wiki/Hans-Christian_Str%C3%B6bele

https://de.wikipedia.org/wiki/Edzard_Reuterhttps://de.wikipedia.org/wiki/Ignatz_Bubis
https://de.wikipedia.org/wiki/Edzard_Reuter

Helmut Pohl
In augustus 1993 reageert Helmut Pohl, na Brigitte Mohnhaupt de meest gezaghebbende stem binnen de RAF- gevangenen via een artikel in de taz. 
Hij zegt te spreken in consensus met o.a.Brigitte Mohnhaupt, Christian Klar, Rolf Heißler, Eva Haule, Rolf Clemens Wagner e.a. allen gevangenen voor wie sinds 1992 vaststaat dat de oplossing erin zou bestaan dat ze in de gevangenis wegkwijnen: (...)Soweit kann ich aus einem Konsens mit Brigitte, Christian, Rolf (Heißler), Eva, Heidi, Rolf (Wagner) sprechen. Das sind keineswegs alle Gefangenen, die so denken, wir sind aber die Gefangenen aus der RAF, für die im Ergebnis der Entwicklung seit ’92 die »Lösung« darin bestehen soll, daß wir im endlosen Knast wegsiechen (...)

Hij beëindigt zijn betoog met te stellen dat hij er niet over peinst de gewapende strijd op te geven:  (...) Deshalb werde ich einen Teufel tun, den bewaffneten Kampf »abzusagen.

http://www.socialhistoryportal.org/raf/text/307205
https://www.nadir.org/nadir/archiv/PolitischeStroemungen/Stadtguerilla+RAF/RAF/raf-diskussionen_92-94.PDF  ( pagina 224)


- Eerst begin october 1993 brengt Karl Heinz Dellwo, de in het JVA Aichah in Beieren verblijvende Brigitte Mohnhauptvan zijn demarche op de hoogte en zegt een gezamenlijke oplossing na te streven:  (...) Bin ich auch für eine Gesamtlösung, so bin ich nicht für »abwickeln«. Für mich ist nur etwas zu Ende gekommen, wir stecken in der Sackgasse, und aus der müssen wir raus. (...)

omdat het oude concept niet langer houdbaar is: Daß die alte Konzeption RAF nicht zu halten ist, habt Ihr unabhängig meiner Begründung selber gewußt.

en hij verwijt Brigitte Mohnhaupt en Helmut Pohl dat ze geen oor hebben voor afwijkende visies:  (...) Aber was wäre passiert, wenn ich Dir oder Helmut das z.B. vorgeschlagen hätte? Ihr hättet es niedergemacht, wie jede Sache von hier!(...)

https://www.nadir.org/nadir/archiv/PolitischeStroemungen/Stadtguerilla+RAF/RAF/raf-diskussionen_92-94.PDF  ( pagina 236)Brigitte Mohnhaupt
Op 28-10-1993 reageert Brigitte Mohnhaupt, in naam van tien RAF gevangenen met name Christian Klar, Helmut Pohl, Irmgard Möller, Hanna krabbe, Christine Kuby, Sieglinde Hofmann, Rolf Heißler, Eva Haule, Adelheid Schulz  en Rolf Clemens Wagner, met een schrijven naar de Frankfurter Rundschau.

Ze richt zich tot de gevangenen in Lübeck, Köln, Frankfurt, Schwalmstadt, Frankentahl, Bruchsal en Aichach en begint haar schrijven met de uitspraak dat een afscheiding tussen de RAF gevangenen en de huidige RAF onafwendbaar is: (...) wir machen jetzt eine sache offen, die für uns der bruch ist im zusammenhang der gefangenen und in der politischen beziehung zur raf. der inhalt der beziehung ist zerstört, eine andere entscheidung als die trennung nicht mehr möglich (...)

Ze voelt zich bedrogen omdat de nieuwe koers die de RAF wil varen achter haar rug werd bedisseld: (...)  wir wissen das alles selbst erst seit kurzem, und auch nur durch einen zufall. es war nicht vorgesehen, dass wir davon erfahren (...)

Ze haalt uit naar de gevangenen uit de JVA Celle, Karl Heinz Dellwo, Lutz Taufer en Günter Sonnenberg, die wel op de hoogte waren van de nieuwe koers, die afbreuk doet aan de jarenlange strijd de gevangenen vrij te krijgen: (...) weil für die celler wie für die raf klar war, dass niemand von uns anderen gefangenen diesen weg mitgehen wird . wir sollten vor vollendeten tatsachen stehen, friss oder stirb. genau in dieser bedeutung: wer dann nicht "mitmacht", bleibt für immer im knast (...).

 Ze ziet in de steun die de Bondskanselier Helmut Kohl aan het Kinkel Initiative verleent een politiek manoeuvre om met het predicaat, een einde te hebben gemaakt aan een 23-jarige confrontatie met de RAF, de campagne voor de Bondsdagverkiezing in 1994 aan te vatten: (...) kohl könnte ein interesse daran haben, sich vor den wahlen als derjenige darzustellen, der die "politische lösung" gebracht und 23 jahre konfrontation beendet hat (...)

Bovendien verwijt ze de RAF geen eigen doel en concept meer te hebben: (...) eine eigene politische bestimmung und konzeption der raf gibt es damit nicht mehr, alles ist nur noch darauf ausgerichtet, "druck" zu machen, um die abwicklung zu besseren bedingungen zu kriegen (...)
http://www.socialhistoryportal.org/raf/text/307206
http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019931028_2.pdf
- Op 29-10-1993 weerlegt Karl Heinz Dellwo in naam van de "Celle" gevangenen  Lutz Taufer en Knut Folkerts en in verbondenheid met Birgitte Hogefeld de beweringen van Brigitte Mohnhaupt: (...) In diesem Abspaltungsprozeß wird alles Negative auf uns und die RAF abgeladen, alles Positive für sich reklamiert (...)

Hij vermeldt ook dat Irmgard Möller, een strijder van het eerste uur die het langst in de gevangenschap verblijft, de nieuwe koers onderschrijft: (...)
 Irmgard Möller hat zurecht und für alle Gefangenen die Erklärung der RAF begrüßt und sich dieser Erklärung angeschlossen (...)

https://www.nadir.org/nadir/archiv/PolitischeStroemungen/Stadtguerilla+RAF/RAF/raf-diskussionen_92-94.PDF   (pagina 255)


- Op 2-11-1993 reageren de "Illegalen" van de RAF met de boodschap dat er nooit sprake is geweest van een deal te sluiten met de staat: (...) Es hat nie irgendwelche Geheimverhandlungen zwischen uns und dem Staat gegeben. Es ging in unseren Überlegungen nie darum, den bewaffneten Kampf für die Freiheit der politischen Gefangenen zu "verdealen" (...)

Ze doen tevens een oproep naar de groep hard liners rond Brigitte Mohnhaupt zich te bezinnen : (...)Wir fordern euch auf – und das ist uns sehr ernst –, jetzt einen Moment innezuhalten. Kommt zur Besinnung!(...)
 http://www.socialhistoryportal.org/sites/default/files/raf/0019931102_0.pdf


- In de periode januari-september 1993 worden 9 RAF gevangenen voortijdig vrijgelaten: Günther Sonnenberg, Bernhard Rößner, Karl-Friedrich Grosser, Claudia Wannersdorfer, Thomas Thoene, Angelika Goder, Bärbel Hofmeier, Christian Kluth en een waarvan de naam (*) onbekend is.
De vrijlating van Karl Heinz Dellwo, Lutz Taufer en Hanna Krabbe ging niet door omdat betrokkenen een psychiatrisch onderzoek weigerden en enkel met het advies van een sociaal assistent instemden.
(*) Andere bronnen hebben het over 8 vrijgelatenen

http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13682361.html
http://www.taz.de/!5199544/Het einde van de RAF


- Na de aanhouding van Birgit Hogefeld en de dood van Wolfgang Grams is de RAF onthoofd.
Daniela Klette, Ernst Volker Staub en Burkhard Garweg zijn van de aardbodem verdwenen en worden opgespoord.

* Op 15-03-1994 verschijnt de zelfkritische "RAF-Erklärung vom 6.Marz" in het Berlijns dagblad “Junge Welt” waarin de  "Illegalen" nogmaals de gewapende aanslagen afzweren en tegelijkertijd toegeven dat ze de politieke samenhang tussen de gevangenen en de RAF niet hebben kunnen in stand houden :(…) heute sagen wir,dass die zäsur viel früher richtig und notwendig gewesen wäre (...) unsere april-erklärung ließ die abwegigsten interpretationen zu.damit war sie sehr schwach (...) Wir sind in der Entwicklung der letzten Jahre bis hin zu Spaltung auf den Boden der Realität geknallt: Wir haben es als politischer Zusammenhang Gefangene/RAF nicht geschafft, die Erfahrungen aus 23 Jahren Kampf in diesen Prozeß gemeinsam einzubringen. Das ist eine Niederlage. (...)

* Van 27-07 tot 3-08-1994 gaan Manuela Happe, Eva Haule, Rolf Heißler, Hanna Krabbe, Christine Kuby, Irmgard Möller, Brigitte Mohnhaupt, Helmut Pohl, Adelheid Schulz, Rolf Clemens Wagner  in hongerstaking om de vrijlating van de reeds 22 jaar in gevangenschap verblijvende Irmgard Möller (*) af te dwingen.
(...)Wir gehen jetzt für eine begrenzte Zeit in den Hungerstreik, um nochmal mit Nachdruck die Situation zu vermitteln und wo sie steht. Irmgard soll nicht rauskommen (...) Also entweder Sperrfrist wegen Verweigerung der psychiatrischen Untersuchung oder die ganze Prozedur nochmal von vorne – damit haben sie weitere Jahre für Irmgard festgesetzt und so auch den »Maßstab« für den Rest von uns (...) Irmgard muß raus!
(*) De vrijlating van Irmgard Möller wordt tegengehouden omdat ze een psychiatrisch onderzoek weigert

 Birgit Hogefeld  sluit zich een dag later bij de hongerstakers aan.
De media besteden weinig aandacht aan het gebeuren.

*** In de periode 1994-1996 worden een aantal RAF gevangenen vrijgelaten

29-04-1994  Bernhard Rössner
 1-12-1994   Irmgard Möller
21-02-1995  Christine Kuby
26-04-1995  Lutz Taufer
10-05-1995  Karl Heinz Dellwo
16-10-1995  Knut Folkerts
10-05-1996  Hanna KrabbeIn Heft 6/1996 van het tijdschrift "konkret" dat in mei 1996 verschijnt staat een interview met de nog steeds in gevangenschap verkerende Helmut Pohl.

- Hij geeft aan in eigen naam te spreken en erkent dat er binnen de RAF-gevangenen een kloof is ontstaan omdat na de collectieve hongerstaking van 1989 (*) de communicatie tussen de gevangenen werd bemoeilijkt zodat er geen overleg kon plaatsvinden over de nieuwe situatie. 
(*) Blijkbaar was de eis tot samenbrengen van de gevangenen tijdens die hongerstaking erop gericht de vastgelopen situatie te ontwarren. Karl Heinz Dellwo heeft het hierover in zijn open brief naar de Bondsminister van justitie in november 1992 : (...) Wir hatten 1989 in unserem damaligen Hungerstreik um Zusammenlegung bereits versucht, die politisch und auch militärisch festgefressene Situation zu öffnen und eine neue Entwicklung zu ermöglichen (...)

Hij neemt afstand van zijn uitspraak in de taz uit 1993 "Deshalb werde ich einen Teufel tun, den bewaffneten Kampf abzusagen." die eerder een emotionele reactie was op de poging van de staat de April-verklaring te recupereren:  (...) Es war sicher ein Fehler, daß ich diesen Schlußpassus der Erklärung im Zorn so formuliert habe (...)

Hij spreekt zich daarentegen uit tegen het voortbestaan van de RAF: (...) Ich finde es auch nötig, daß die Illegalen ihre Auflösung als RAF erklären.
http://www.tolmein.de/linke-geschichte,raf,187,run-auf-die-plaetze.html


Na meer dan 2 jaar laat de RAF van zich horen met de "Erklärung vom 29.11.1996"
De verklaring vangt aan met de bevestiging dat Christoph Seidler  geen lid van de RAF was en dat Siegfried Nonne een spion van de Verfassungsschutz was : (...) Es ist mittlerweile hinreichend bekannt, daß Christoph Seidler nie in der RAF gekämpft hat. Weiterhin wird der ehemalige Verfassungsschutz-Spitzel Siegfried Nonne als Zeuge des Staatsschutzes geführt. Alle Welt weiß, daß der gesamte Komplex Nonne eine Erfindung deutscher Geheimdienste ist (...)  

Er wordt kritiek geuit op het Aussteigersprogramm en de Kronzeugenreglung twee innitiatieven om via strafvermindering RAF -leden te overtuigen de RAF de rug toe te keren en over te gaan tot bekentenissen en het geven van informatie. De voormalige RAF aanhangers die in de jaren '80 naar de DDR uitweken en na de Duitse hereniging in 1989 werden aangehouden en tot bekentenissen overgingen worden bekritiseert : 
(...) Aussteigerprogramm und Kronzeugenregelung sind zwei Seiten einer Medaille. Illegale oder Gefangene sollen dazu gebracht werden, sich zum Werkzeug des Staatsschutzes zu machen und so nicht nur ihre GenossInnen, sondern auch ihre eigene Geschichte zu verraten. In diesem Sinn zielt das Aussteigerprogramm auf »die prinzipielle Denunziation linker militanter Politik«. Die Ehemaligen, die in den 80ern in der DDR im Exil lebten, haben zum größten Teil ein trauriges Beispiel dafür gegeben, was dieses Programm ist (...) 
https://www.verfassungsschutz.de/de/arbeitsfelder/af-linksextremismus/aussteigerprogramm-linksextremismus
http://www.duden.de/rechtschreibung/Kronzeugenregelung


Tenslotte worden voormalige RAF-leden die hun gevangenisstraf hebben uitgezeten gewaarschuwd geen informatie vrij te geven via media e.a. 
(...) Keine (scheinbar heute harmlosen) Infos über die Illegalität und wie diese zu organisieren möglich ist! Weder in der Form von Aussagen noch von entpolitisiertem Gelaber in Medien, »Anekdoten aus früheren Zeiten« in Büchern oder am Tresen, oder egal in welcher Form der Selbstdarstellung!(...)

https://www.nadir.org/nadir/archiv/PolitischeStroemungen/Stadtguerilla+RAF/RAF/raf-texte+materialien.PDF    (pagina 499)*  In 1996 laat de RAF zich af en toe horen via lezersbrieven.

Interim Nr 387
(6-09-1996)
- Met een schrijven van 29-11-1996 gericht aan "Interim" , een Berlijns tijdschrift van de links-radicale "Autonomen Szene" , waarin ze reageert op een artikel dat in Nr. 387 was verschenen en waarbij ze benadrukt dat, in tegenstelling wat in het artikel beweerd werd, de Verfassungsschutz, ondanks de inzet van de
V-Mann Klaus Steinmetz, geen invloed heeft gehad op de politieke beslissingen van het RAF : (...)Über Steinmetz hatte der Verfassungsschutz keinen Einfluß auf politische Entscheidungen, die die RAF getroffen hat (...)

https://de.wikipedia.org/wiki/Interim_(Zeitschrift)

https://www.nadir.org/nadir/archiv/PolitischeStroemungen/Stadtguerilla+RAF/RAF/raf-texte+materialien.PDF    (pagina 506)- Op 9-12-1996 herhaalt de RAF, in een lezersbrief naar het links-radicale dagblad "Junge Welt", nogmaals dat het oude RAF-concept achterhaald is : (...) Das RAF-Konzept ist überholt. Das ist objektiv so. Dabei bleibt es also auch (...). 

https://de.wikipedia.org/wiki/Junge_Welt

https://www.nadir.org/nadir/archiv/PolitischeStroemungen/Stadtguerilla+RAF/RAF/raf-texte+materialien.PDF    (pagina 507)Knut Folkerts-Ronald Mayer-Gabriele Rollnik-Karl Heinz Dellwo

Op Pinksteren 18-05-1997 heeft in het cultureel centrum "Rote Fabrik" in Zurich een "Nostalgietreffen" plaats van voormalige RAF-leden.
Knut Folkerts, Gabriele Rollnik, Roland Mayer en Karl Heinz Dellwo beantwoorden vragen vanuit de zaal. Chistine Kuby, Till Meyer en Lutz Taufer bevinden zich onder het publiek

https://de.wikipedia.org/wiki/Knut_Folkerts
https://de.wikipedia.org/wiki/Gabriele_Rollnik
https://de.wikipedia.org/wiki/Karl-Heinz_Dellwo


De vier die lange gevangenisstraffen achter de rug hebben trachten hun deelname aan de RAF-acties te verrechtvaardigen.
"Ich habe dieses Land gehaßt" verklaart Karl Heinz Dellwo en  "Wir wollten die Nervenknoten der Herrschenden treffen"  vult Roland Mayer aan. Knut Folkerts bevestigt "Ich werde mich nicht schäbig von meiner Geschichte distanzieren"  en Gabriele Rollnik beweert dat de gewapende strijd nodig was als Mittel, das benutzt werden mußte in dieser geschichtlichen Phase“

Merkwaardigerwijs blijkt er een taboe (*) te rusten op de gewelddadige dood van Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Jan Carl Raspe. Er worden geen vragen gesteld over de gebeurtenissen tijdens de Todesnacht in 1977.
(*) Irmgard Möller, overlevende van de Todesnacht die in april 1997 de stelling "moord"  in der Spiegel had herhaald, was ook aangekondigd maar had afgezegd. 
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-8700399.html

http://www.zeit.de/1997/22/raf.txt.19970523.xml
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-8719478.html

Die Auflösung


Op 20 april 1998 ontvangt het persagentschap Reuters post van de RAF, de "Auflösungserklärung"

(...)Vor fast 28 Jahren am 14.Mai 1970 enstand in einer Befreiungsaktion die RAF. Heute beenden wir dieses Projekt. Die Stadtguerilla in Form der RAF ist nun Geschichte (...)


* Vooraf benadrukken de opsteller(s) van de Auflösungserklärung dat het een beslissing is waar alle huidige RAF-leden achter staan: (...) Wir, das sind alle, die bis zuletzt in der RAF organisiert gewesen sind. Wir tragen diesen Schritt gemeinsam. Ab jetzt sind wir, wie alle anderen aus diesem Zusammenhang, ehemalige Militante der RAF (...)

De opsteller(s) laten de geschiedenis van de RAF de revue passeren en verklaren: 

dat de RAF begin van de jaren '70 ontstond om samen met andere bewegingen te strijden voor "Befreiung" : (...) entstand am Anfang der siebziger Jahre die RAF, um aus der Solidarität mit Befreiungsbewegungen einen gemeinsamen Kampf aufzunehmen (...)

dat met de bezetting van de ambassade in Stockholm in 1975 de RAF aan een strijd begon om de gevangenen vrij te krijgen: (...) Mit der Besetzung der deutschen Botschaft 1975 in Stockholm begann eine Etappe, in der die RAF alles einsetzte, um ihre Gefangenen aus den Knästen zu befreien (...)

dat ze met de "Offensive 77"  een nederlaag hadden geleden en ze gebotst waren op de grenzen van de Stadtguerilla:  (...) Die Aktionen der Offensive 1977 machten deutlich, daß es in der Gesellschaft Orte gibt, die in keiner Weise vom System einzubinden und kontrollierbar sind (...)
Die RAF hatte alles in die Waagschale geworfen und eine große Niederlage erlitten (...) Die Erfahrung da Niederlage von 1977 zeigte die Grenzen des alten Konzepts Stadtguerilla der RAF auf. Es konnte nur um ein neues Befreiungskonzept gehen (...)

dat in de jaren '80 gepoogd werd een internationaal front te vormen met andere guerrillagroepen: (...) es gab den Versuch von Action Directe aus Frankreich, Brigate Rosse/PCC aus Italien und uns, eine westeuropäische Guerillafront aufzubauen (...)

dat men er in de jaren '90 niet in geslaagd is een nieuw project uit te werken: (...) Die Krise, in der die Linke der achtziger Jahre an ihre Grenzen kam und sich bereits in Auflösung befand, machte unseren Versuch, die RAF in ein neues Projekt einzubinden (...)

dat de RAF te veel gefocust heeft op de gewapende strijd en dat het uitblijven van de RAF politiek-sociaal te organiseren de bepalende fout is geweest: (...) Die ausbleibende politisch-soziale Organisierung ist ein entscheidender Fehler der RAF gewesen (...)   

Ze gaan niet voorbij aan het conflict met een deel van de gevangenen in de jaren '90 : (...) Doch am Ende zeigte sich in der für uns schmerzlichen Spaltung eines Teils der Gefangenen von uns, in der wir zu Feinden erklärt waren, daß die Entstehungsbedingungen der RAF - Solidarität und Kampf um Kollektivität - bereits vollständig verraucht waren (...)

* Tot slot bedanken ze allen die hen gedurende die 28 jaren gesteund hebben: (...) Wir möchten in diesem Moment unserer Geschichte alle grüßen und ihnen danken, von denen wir auf dem Weg der letzten 28 Jahre Solidarität bekommen haben, die uns in verschiedenster Weise unterstützt haben und die von ihrer Grundlage aus mit uns zusammen gekämpft haben (...).

* Ze brengen een eresaluut aan de strijder die het leven lieten: (...) Wir wollen heute besonders an alle erinnern, die sich hier dafür entschieden, im bewaffneten Kampf alles zu geben und in ihm gestorben sind (...)

* En sluiten af met een quote :
Die Revolution sagt: ich war, ich bin, ich werde sein.
Rote Armee Fraktion
März 1998


Na 28 jaar is de nachtmerrie die op 14 mei 1970 met de bevrijding van Andreas Baader begon, voorbij.
Een mistgordijn over de derde generatie
Er werden door de derde generatie 10 moorden gepleegd.

- Enkel één doodslag is volledig opgeklaard: 
Wolfgang Grams heeft in 1993 Michael Newrzella in Bad Kleinen gedood.

- Enkel twee leden van de derde generatie werden veroordeeld alhoewel ze niet op heterdaad werden betrapt.

Eva Haule werd  tot levenslang veroordeeld voor de overval op een wapenhandel in Maxdorf in 1984, de bomaanslag op de NATO school in Oberammergau in 1984, de moord op Edward Pimental in 1985 en de bomaanslag op de Rhein Main Airbase in Frankfurt in 1985 waarbij Frank Scarton en Becky Jo Bristol omkwamen.

Birgit Hogefeld werd eveneens tot levenslang veroordeeld voor de moord op Edward Pimental en de bomaanslag op de Rhein Main Airbase maar ook voor de moord op Hans Tietmeyer in 1988.

- De daders van de moordaanslagen op Ernst Zimmermann in 1985, Gerold von Braunmühl in 1986, Karl Heinz Beckurts en Eckhard Groppler in 1986, Alfred Herrhausen in 1989 en Detlev Karsten Rohwedder in 1991 werden tot op heden niet gevonden.
- Twee dragende leden van die generatie werden tijdens een vuurgevecht met de politie gedood: Wolfgang Grams in Bad Kleinen in 1993 en Horst Ludwig Meyer in 1999 in Wenen.

Drie verdachten worden nog steeds gezocht Ernst Volker Staub, Daniela Klette en Burkhard Garweg.

Christoph Seidler, Barbara Meyer en Sabine Callsen geven zich, na een langdurig verblijf in het buitenland, aan bij het Bundesanwaltschaft.
Ze worden buiten vervolging gesteld wegens gebrek aan bewijs. Hun lidmaatschap bij een terroristische organisatie kan wegens verjaring niet meer bestraft worden. 


Nabeschouwing

 *** Tijdens die 3 generaties bestonden de zogenaamde harde kernen uit ongeveer 60-80 actieve leden.
Voor hand en spandiensten liepen ca. 1500 personen een veroordeling op

 
 ***Bij de aanslagen en de gijzelingen werden  34 mensen (*) gedood en meer dan 200 verwond.
(*) In mijn overzicht vallen 37 slachtoffers maar Erwin Beelitz (1972) en Günter von Drenkmann
(1974) waren slachtoffers van de 2.Juni Bewegung en Jürgen Schumann (1977) werd door een terrorist van de PFLP vermoord.   
 *** Bij de RAF vonden er 27 (*) leden de dood: 11 leden werden neergeschoten (Petra Schelm, Georg von Rauch, Thomas Weißbecker, Werner Sauber, Brigitte Kuhlmann, Wilfried Böse, Willi-Peter Stoll, Michael Knoll, Elisabeth van Dyck, Gerd Albartus, Horst Ludwig Meyer), 4 leden kwamen om bij een explosie (Ulrich Wessel, Siegfried Hausner,  Johannes Timme, Jürgen Peemöller) , 6 leden pleegden zelfmoord (Ulrike Meinhof, Jan-Carl Raspe, Gudrun Ensslin, Andreas Baader, Ingrid Schubert, Wolfgang Grams),2 leden overleden ten gevolge van een hongerstaking (Holger Meins, Sigurd Debus ), 2 leden kwamen om bij een verkeersongeval (Juliane Plambeck, Wolfgang Beer), 1 lid kwam om in een bombardement (Ina Siepmann) en 1 lid overleed ten gevolge aan kanker (Katharina Hammerschmidt ).
(*) In de Auflösungserklärung worden er 26 overleden RAF-leden vermeld. Horst Ludwig Meyer vond na de Auflösung  op 15-09-1999 in Wenen in een vuurgevecht met de politie de dood.

Fahndungsplakat 1990
Henning Beer-Sabine Calsen-Wolfgang Grams-Birgit Hogefeld-Andrea Klump
Barbara Meyer-Horst Ludwig Meyer-Christoph Seidler-Sigrid Sternebeck-Inge Viett

· Worden nog gezocht

- Een drietal wordt nog steeds opgespoord : Daniela Klette, Ernst-Volker Staub en  Burkhard Garweg. 

 
Burkhard Garweg - Ernst-Volker Staub - Daniela Klette


Van het drietal werden digitale verouderingsfoto's gemaakt.


Burkhard Garweg
Enst Volker StaubDaniela Klette
Overval geldtransport in Duisburg
- De drie zouden op 30-07-1999 in Duisburg een geldtransport hebben overvallen (*) en 1 Mio dm hebben buitgemaakt.
(*) Even werd gedacht dat een vierde generatie was ontstaan. Daarna bleek dat er geen ideologische motivatie aan de grondslag lag, enkel geldgewin.

Vluchtauto - Duisburg
- Op de in de vluchtauto achtergelaten helmen en bivakmutsen werd speeksel en huidschilfers aangetroffen die na DNA analyse bleken afkomstig te zijn van Ernst-Volker Staub en Daniela Klette
Vluchtauto VW Transporter - Stuhr 
De mislukte gewelddadige overvallen op een geldtransport op  6-06-2015 in Groß Mackenstedt (Stuhr) bij Bremen en op 28-12-2015 in Wolfsburg worden na DNA analyse en het vergelijken van vingerafdrukken die in hun wagens, een witte VW Transporter en een zilverkleurige Ford Kombi,werden gevonden eveneens aan het trio toegewezen.
Bij de overvallen waren de overvallers gewapend met automatische geweren en een Panzerfaust en waren in het bezit van een Radio-Jammer om het mobile net van de politie te storen.

- Even werd gedacht dat een vierde generatie was ontstaan maar men gaat ervan uit dat de overvallen uitgevoerd worden pm in hun levensonderhoud te voorzien.

De onderzoekers hebben, na ondervraging van autohandelaars over het ganse land, achterhaald dat ze o.a. in Oldenburg, Celle en Hannover goedkope tweedehands vluchtauto's kochten die door Ernst Volker Staub steeds cash betaald werden.

Aan de hand van een gsm signaal vermoedt de politie dat het trio zich in het Noorden van Nederland zou ophouden.

http://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.ueberfall-auf-geldtransporter-beteiligung-von-ex-raf-mitgliedern-bestaetigt.c7a7320d-bdc9-4c03-98d7-1c89a798b53f.htmlFahndungsplakat 2016In mei 2016 heeft de politie recente opnames vrijgegeven die mogelijk Burkhard Garweg, Daniela Klette en Ernst-Volker Staub voorstellen.
Over waar en wanneer de opnames gemaakt zijn geeft de politie geen commentaar om het onderzoek niet te schaden.

Intussen is komen vast te staan dat het trio sinds 2011 minstens 8  roofovervallen in het Noorden van Duitsland heeft gepleegd,waaronder 5 supermarkten in o.a.Staden en Hildesheim , en zou daarbij 400.000 € hebben buitgemaakt.

http://www.t-online.de/nachrichten/panorama/kriminalitaet/id_77875358/raf-polizei-fahndet-mit-neuen-bildern-nach-staub-garweg-klette.html
http://www.faz.net/aktuell/politik/aktenzeichen-xy-ungeloest-wo-stecken-klette-staub-und-garweg-14025748.html

http://www.tagesspiegel.de/politik/staub-klette-garweg-drei-raf-terroristen-leben-moeglicherweise-in-den-niederlanden/13673354.html
http://www.tagesspiegel.de/politik/geldtransporter-ueberfall-in-diepholz-raf-terroristen-sollen-weiteren-raub-begangen-haben/12848740.html •       Worden Vermist


 
Angela Luther
Ingeborg Barz- Ingeborg Barz en Angela Luther zijn sinds 1972 vermist en hun aanhoudingsbevel werd opgeheven.

- Over
 Ingeborg Barz doen verschillende verhalen de ronde: Andreas Baader zou haar in 1972 vermoord hebben omdat ze ervan verdacht werd met de Verfassungsschutz samen te werken, wat door Gudrun Ensslin formeel werd tegengesproken. 
Inga Hochstein zou haar echter in 1974 in Hamburg hebben gesproken waar ze, reeds zwaar ziek, hetzelfde jaar overleed.
Tot slot zouden er in 1975 in een hotel in Ierland vingerafdrukken van haar zijn gevonden op een doosje anticonceptiepillen.
Bommi Baumann bevestigde in een interview dat Andreas Baader haar heeft vermoord.
Volgens Butz Peters, een autoriteit wat betreft de RAF, leeft ze met medeweten en goedkeuring van het BKA onder een nieuwe identiteit in Irak.

Angela Luther zou volgens Brigitte Mohnhaupt in 1972 zijn omgekomen toen een zelfgemaakte bom accidenteel ontplofte.
Het Oostenrijks dagblad " Der Standard" bericht in 2007 dat de onderzoekers ervan uitgaan dat ze is overleden of ergens, mogelijk in Libanon of Duitsland, onder een nieuwe naam leeft. 


 Werden niet aangehouden en intussen overleden ?

 
Ina Siepmann

Friederike Krabbe
Ina Siepmann  zou in 1982 in Libanon zijn omgekomen, mogelijk tijdens een bombardement door het Israëlisch leger of tijdens het bloedbad in Sabra en Schatila (*)

(*) Bloedbad tijdens de Libanese burgeroorlog in 1982 aangericht door Libanese Falangisten in een vluchtelingenkamp. 


Friederike Krabbe zou volgens ooggetuigen tot 2003 in Bagdad hebben gewoond en mogelijk naar Damascus zijn getrokken kort vóór de Amerikaanse troepen Bagdad binnentrokken tijdens de Irakoorlog.

Het aanhoudingsbevel tegen Ina Siepmann en Frederike Krabbe werd intussen opgeheven.
 • Collateral damage


 - Op 25-06-1972 werd de Britse handelsvertegenwoordiger Ian Mc Leod tijdens een huiszoeking in zijn appartement door de politie gedood.
Om 06.30 h had een huiszoeking plaats in het wooncomplex "Hannibal" in Stuttgart waar er zich volgens de politie een safehouse van de Baader Meinhof Gruppe bevond. 

- Wanneer 
Mc Leod, gewekt door het lawaai, zijn slaapkamerdeur opent staat hij oog in oog met gewapende politiemensen in burger. Als hij hierop zijn slaapkamerdeur met geweld toegooit, schiet een politiebeambte met zijn machinepistool door de slaapkamerdeur en treft Ian Mc Leod dodelijk in de rug.
Volgens de officiële versie handelde de politie uit zelfverdediging.

- In zijn appartement werden geen wapens of ander belastend materiaal (*) gevonden.
(*) Het bevel tot huiszoeking werd gegeven toen bij Gudrun Ensslin en Ulrike Meinhof sleutels werden gevonden van woningen die Ian Mc Leod gehuurd had. Zijn naam kwam ook voor op gesmokkelde geheime briefjes van Gudrun Ensslin. Mogelijk had hij zijn woning onbewust onderverhuurd aan RAF leden.


Günther Jendrian


- Op 22-05-1974 wordt de taxichauffeur Günther Jendrian in zijn woning in de Adalbertstraße 10 in München door een mobiele eenheid van de politie neergeschoten. 
- De politie was op zoek naar 
Roland Otto, een bankrover die na een penitentiair verlof niet naar de gevangenis was teruggekeerd.
Jendrian werd ervan verdacht sympathie te hebben voor de RAF en Roland Otto onderdak te hebben verleend.
-Toen politie de woning binnenstormde werd Günther Jendrian, die er een kamer had, met vier kogels neergeschoten.  Volgens de versie van de politie zou Jendrian zich te weer hebben gesteld met een geweer .22 en handelde ze uit zelfverdediging.  

http://www.zeit.de/1974/23/vorsorglich-scharf-geschossen

 • Het RAF-Phantom


In 1992 verschijnt het boek met de titel "Das RAF-Phantom"
uitgegeven door Droemer Knaur Verlag en geschreven door Gerhard Wisnewski, Wolfgang Landgraeber en Ekkehard Sieker.
https://de.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Wisnewskihttps://de.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Landgraeberhttp://www.oekofilmgespraech.de/0321e29b290ae5e06.html
De schrijvers gaan ervan uit dat de Westerse Inlichtingendiensten een hand hebben in de aanslagen van de periode 1985-1991 die officieel aan de RAF werden toegewezen.


Ze steunen zich hierbij op de volgende vaststellingen bij de derde generatie:

* In tegenstelling tot de vroegere generaties werden bij de aanslagen geen sporen achtergelaten die leidden tot aanhoudingen.
* De technologie die gebruikt werd zou het kennisniveau van de uit autodidacten bestaande groepering overstijgen.
* Bij de schaarse aanhoudingen lieten de aangehoudenen het leven: Wolfgang Grams in Bad Kleinen in 1993 en Horst Ludwig Meyer in Wenen in 1999.
* De opeisingsbrieven hebben geen absolute bewijskracht omdat ze eventueel door een derde partij kunnen geschreven zijn.
* De aanklacht te hebben meegewerkt aan de moordaanslag op Alfred Herrhausen tegen Andrea Klump en Christoph Seidler, de twee verdachten die levend werden aangehouden, werd in 1992 opgeheven toen bleek dat de aanklacht steunde op een onbetrouwbare getuigenis van een gewezen V-Mann Siegfried Nonne

- De stelling van de schrijvers werd door de onderzoekers, ook die van de linker zijde, als totaal ongeloofwaardig (*) beoordeeld.

(*) Gerhard Wisnewski is de persoon die de maanlanding in 1969 in twijfel trekt en beweert dat de aanslag op 9/11 niet het werk was van Al Qaida

http://de.verschwoerungstheorien.wikia.com/wiki/Das_RAF-Phantom
http://www.droemer-knaur.de/sixcms/media.php/201/LP_Das_RAF_Phantom.pdf
https://de.wikipedia.org/wiki/Das_RAF-Phantom
https://www.youtube.com/watch?v=rMgre0f1-BA
https://www.youtube.com/watch?v=Lqi3cPXrinE


 • Onderzoek 43 jaar na datum


Ulrich Enzensberger

Rolf Heißler
- Op 15-06-2013 meldt "Focus online" dat de Oberstaatsanwalt van München een onderzoek opent naar de betrokkenheid van Ulrich Enzensberger en Rolf Heißler bij een brandaanslag in 1970 op de Amtsrichter Albert Weitl  in het wijk Feldmoching in München. 
https://de.wikipedia.org/wiki/Ulrich_Enzensberger
https://de.wikipedia.org/wiki/Rolf_Hei%C3%9Fler

Op 23-02-1970 om 02.00h 's nachts zien geburen van Albert Weitl in de Paul Preiß Straße, die hun bezoek uitlaten, hoe een man uit een VW-kever stapt en een Molotow-cocktail door het raam van de woonkamer keilt. Een tweede brandbom die bedoeld was voor de keukenvenster belandt op de buitenmuur.Brandschade
De buren wekken Albert Weitl en zijn vrouw die ongedeerd blijven. Er is enkel materiële schade.
De gebuur heeft de nummerplaat M-CZ 176 van de VW kever genoteerd.
Ulrich Enzensberger 1970De eigenares van de wagen blijkt Marianne Ihm te zijn die met haar vriend Ulrich Enzensberger samenwoont in een Kommune in de Metzstraße 15 één van de twee centra van  de Tupamaros München.
Het gebouw werd gehuurd door Rolf Heißler die evenwel afwezig was toen de politie binnenviel.
In de Kommune werden Marianne Ihm, Ulrich Enzensberger, Irmgard Möller, de toenmalige vriendin van Fritz Teufel, en Brigitte  Mohnhaupt en haar toenmalige vriend Alois Aschenbrenner aangetroffen.


 De verdenking viel op de Tupamaros München temeer omdat ze een paar dagen voordien, op 20-02-1970, een vlugschrift hadden bezorgd aan het dpa in München waarin ze dreigen met aanslagen op het justitieapparaat en de vrijlating eisen van de dienstweigeraar Günter Maschke die door Albert Weitl tot 7 maanden gevangenisstraf was veroordeeld wegens desertie.

https://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Maschke


http://haschrebellen.nostate.net/node/973
https://de.wikipedia.org/wiki/Tupamaros_M%C3%BCnchen
https://www.historisches-lexikon-bayerns.de/Lexikon/Tupamaros_M%C3%BCnchenHet is bij die verdenking gebleven tot recent een voormalig lid van de Tupamaros München anoniem zijn versie van de aanslag overmaakte aan het nieuwsmagazine "Focus online"

Hijzelf (Alois Aschenbrenner?) bestuurde de VW-kever, Rolf Heißler gooide de brandbom en Ulrich Enzensberger zat achteraan in de wagen.

De Staatsanwalt Thomas Steinkraus-Koch heeft verklaard dat Ulrich Enzensberger, ondanks het feit dat hij niet zelf de brandbom heeft gegooid, toch voor moordpoging kan aangeklaagd worden omdat er enkel door een gelukkig toeval geen doden zijn gevallen. 

Wanneer "Focus" Enzensberger ondervraagt over zijn betrokkenheid antwoordt hij " Das ist so eine Sache, mit der ich jetzt wohl leben muss"

http://www.ovb-online.de/bayern/nach-jahren-ermitteln-bundesanwaelte-3055543.html
https://www.welt.de/kultur/literarischewelt/article117169864/Staatsanwalt-ermittelt-gegen-Ulrich-Enzensberger.html
http://www.focus.de/politik/deutschland/anschlag-auf-muenchner-amtsrichter-versuchter-mord-ermittlungen-gegen-enzensberger-und-raf_aid_1015834.html
http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/ulrich-enzensberger-unter-verdacht-deutscher-augenblick-12225022.html


Bronnen

Het Baader Meinhof Complex (ISBN 9789048801633)
Der Baader Meinhof Komplex (ISBN 3426800101)
www.de.wikipedia.org/wiki/RAF
http://geschichtsverein-koengen.de/Terrorismus.htm
http://www.secoursrouge.org/archives/raf.php
www.spiegel.de

www.welt.de

Geen opmerkingen:

Een reactie posten