Blog uit Duffel

27 mei 2016

RAF - Proces Verena Becker

Het proces tegen Verena Becker


die Baader Meinhof Gruppe - Index -

http://dirkdrubbel.blogspot.com/2011/05/die-baader-meinhof-gruppe-index.html


Wat voorafging


Siegfried Buback

Plaats van de aanslag

Op 7 april 1977 wordt in Karlsruhe om 09.00 h een aanslag gepleegd op Siegfried Buback, de Procureur-generaal bij het Stammheim proces, door het commando Ulrike Meinhof

Wanneer zijn wagen, op weg naar het gerechtshof,  stopt aan een verkeerslicht wordt hij onder vuur genomen door de duozitter van een halt houdende motor.
De schutter vuurde15 kogels af uit een automatisch geweer van het merk "Heckler &Koch HK43". 
Siegfried Buback en zijn chauffeur Wolfgang Göbel  waren op slag dood  Georg Wurster, hoofd van het dienstvervoer van het Openbaar Ministerie, die achteraan zat sterft zes dagen later.                


De Mercedes van Siegfried Buback
De moto Suzuki GS 750 en de motorhelmen
HK 43 gebruikt bij de aanslagDe daders dragen motorkledij en helmen die hun onherkenbaar maken. - Ze rijden weg op hun moto Suzuki GS 750 die ze een eind verder achterlaten en overstappen in een klaarstaande wagen, een Alfa Romeo bestuurd door een derde mededader. 
Op 3 -05-1977 worden Günter Sonnenberg en Verena Becker in Singen na een achtervolging gevat. In de rugzak van Günter Sonnenberg werd het moordwapen gevonden dat bij de aanslag op Siegfried Buback werd gebruikt.
- Bij het onderzoek liep van alles mis, zo werd de bestuurder van de wagen die achter de wagen van Buback tot stilstand was gekomen niet geïdentificeerd en ondervraagd maar door de politie aangemaand verder te rijden. 
De politie heeft niet getracht de zwaargewonde derde passagier Georg Wuster te ondervragen en de getuigenis dat de duozitter mogelijk een vrouw was werd niet ernstig genomen.
- Een getuige verklaart de dag van de aanslag voor de TV-camera van de ARD N3 Tagesschau dat de duozitter de fysionomie van een tengere vrouw had, maar door de kledij en de motorhelm onherkenbaar was. Knut Folkerts was over 1.80 m groot
https://www.youtube.com/watch?v=8l7NfVxibDc 

Günter Sonnenberg (*) die de Suzuki GS 750 had gehuurd werd er van verdacht de bestuurder te zijn terwijl Knut Folkerts als de schutter en Christian Klar (*) als de bestuurder van de vluchtwagen, een zilverkleurige Alfa Romeo, werden aanzien.

Günter Sonnenberg, die het moordwapen bij zich had toen hij werd aanghouden, werd op 26-04-1978 door het OLG Stuttgart tot levenslang veroordeeld voor moordpoging op een politieagent bij zijn aanhouding maar werd, wegens " prozessökonomischen Gründen", met name zijn verwondingen die hij had opgelopen bij zijn aanhouding, niet berecht voor de aanslag op Siegfried Buback.
Verena Becker werd op 28-12-1977 tot levenslang veroordeeld voor lidmaatschap bij een terroristische organisatie en voor moordpoging op een politiebeambte bij haar aanhouding, maar niet voor heer eventuele rol bij de aanslag op Siegfried Buback
 Het OLG Stuttgart veroordeelde op 31-07-1980 Knut Folkerts voor onder meer de aanslag op Siegfried Buback tot levenslang.
Het OLG Stuttgart veroordeelde op 2-04-1985 Brigitte Mohnhaupt (*) en Christian Klar voor onder meer de aanslag op Siegfried Buback tot levenslang.
(*)  Brigitte Mohnhaupt de toenmalige absolute leidster van de RAF werd als de opdrachtgeefster.
van de aanslag aanzien.
Verena Becker die samen met Günter Sonnenberg werd aangehouden en in wiens bagage het moordwapen werd gevonden werd eveneens wegens " prozessökonomischen Gründen"  niet berecht voor de aanslag op Siegfried Buback.


2007 - 30 jaar later

*** Bij aanvang van de affaire "Verena Becker" in april 2007 zit van de "Deutsche Herbst - terroristen" enkel Christian Klar nog in gevangenschap.
De overige hoofdrolspelers zijn inmiddels vrijgelaten :  Brigitte Mohnhaupt (2007), Stefan Wisniewski (1999), Knut Folkerts (1995), Günter Sonnenberg (1992) en Verena Becker (1989) • Genadeverzoek van Christian Klar


Christian Klar
Eind januari 2007 dient Christian Klar een genadeverzoek in bij de Bondspresident Horst Köhler.
De Bondspresident neemt het verzoek in beraad en bespreekt dit met o.a. Michael Buback, de zoon van de vermoorde Generalbundesanwalt.
Omdat Christian Klar het bestaande economisch systeem blijft afwijzen (*) en bovendien geen berouw toont is de conservatieve politieke vleugel tegen zijn vrijlating gekant.

(*) Begin 2007 had het Ministerie van Justitie van de deelstaat Baden-Württenberg nog een aanvraag voor een soepeler regime afgewezen wegens een artikel van hem in "Junge Welt" waarin hij zegt dat het tijd is om het "Kapitaal" een nederlaag toe te brengen: " die Niederlage der Pläne des Kapitals zu vollenden und die Tür für eine andere Zukunft aufzumachen"

https://de.wikipedia.org/wiki/Christian_Klar


 • Michael Buback spreekt met Peter Boock


Michael Buback
- Op 18-04-2007 verklaart Michael Buback in een gastbijdrage in de Süddeutsche Zeitung dat hij informatie heeft uit RAF-kringen dat Christian Klar niet heeft deelgenomen noch aan de planning noch aan de aanslag zelf "Was ich nicht erwartet hatte, ist nun geschehen. Nach drei Jahrzehnten habe ich Informationen aus dem Bereich der RAF erhalten, und ich bin dankbar dafür."
Hij verzet zich derhalve niet langer tegen zijn vrijlating, onder voorwaarde dat de informatie juist blijkt te zijn, omdat  hij het niet logisch vindt dat Christian Klar een langere straf (*) moet uitzitten dan Brigitte Mohnhaupt die op 25-03-2007 was vrijgelaten.
(*) Christian Klar zou eerst in 2009 in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-terrorismus-buback-sohn-fuer-begnadigung-von-christian-klar-a-477822.html
http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/raf-buback-sohn-fuer-klars-begnadigung/2796516.html
http://www.sueddeutsche.de/thema/Michael_Buback
https://de.wikipedia.org/wiki/Michael_Buback


Peter Jürgen Boock
Tijdens een interview voor nexworld TV (*) zegt Peter Jürgen Boock dat, alhoewel hij niet betrokken was bij de aanslag wel wist dat die er ging komen.
Hij verklaart dat hij contact (op 30-03-2007) heeft opgenomen met Michael Buback om hem duidelijk te maken dat Christian Klar op geen enkele manier betrokken was bij de aanslag op zijn vader.

(*) nexworld.TV is een onafhankelijke zender die enkel op internet te bekijken is.

In het interview beweert hij dat Christian Klar in die periode nog geen volwaardig lid was van de RAF en niet met een zware moto kon rijden en niet met een oorlogswapen kon omgaan.
Hij laat verstaan dat Günter Sonnenberg met de moto reed en dat hij niet weet wie op de duozitting zat en dus de schutter was.
Hij beweert bovendien dat het BKA van bij de aanvang wist dat het fout zat bij hun aanklacht.  
Het gerucht dat na DNA-analyse is gebleken dat een haar, dat in de motorhelm werd gevonden, afkomstig is van Verena Becker is geen sluitend bewijs dat zij de schutter is omdat zij mogelijk de moto in Keulen is gaan ophalen en hem naar Karlsruhe heeft gereden.
https://de.wikipedia.org/wiki/Peter-J%C3%BCrgen_Boock
https://www.youtube.com/watch?v=4_HAUY2kMqI
http://www.welt.de/politik/article1168652/Peter-Juergen-Boock-der-Talkshow-Terrorist.html • Verena Becker en de Verfassungsschutz


Verena Becker
Binnen een kleine kring van toenmalige leden van de RAF was bekend dat Verena Becker in 1982 , murw wegens de harde detentieomstandigheden,  "overliep" naar de Vefassungsschutz.
Op 21-04-2007 bericht "der Spiegel" dat ze begin de jaren '80 aan de Verfassungsschutz verklaard had dat Günter Sonnenberg met de moto reed, dat Stefan Wisniewski de schutter was en dat Christian Klar (*) de vluchtauto bestuurde.

Volgens haar verklaring zou de beslissing voor de aanslag gevallen zijn tijdens een grote vergadering in een Nederlandse badplaats.
De route die Siegfried Buback volgde van zijn woning naar zijn werkplaats werd een jaar voordien in kaart gebracht door de "Förstergruppe" zoals de afdeling uit het Zwarte Woud en Karlsruhe genoemd werd. Hiertoe behoorden Christian Klar, Adelheid Schulz, Knut Folkerts, Günter Sonnenberg e.a. 
(*) Peter Boock zou dit  in grote lijnen bevestigd hebben met die nuance dat hij niet wist welke rol Christian Klar had gespeeld. 
In het interview voor nexworld.TV  verklaarde hij echter stellig dat Christian Klar geen enkele rol speelde bij de aanslag. 
https://de.wikipedia.org/wiki/Verena_Becker
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/terrorismus-wisniewski-soll-buback-moerder-sein-a-478615.html

Günter Sonnenberg

                 
Stefan Wisniewski

https://de.wikipedia.org/wiki/Stefan_Wisniewski
https://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Sonnenberg

- "Der Tagesspiegel" van 28-04-2007 brengt in een artikel verslag uit van gesprekken die de krant had met vroegere RAF-leden die evenwel anoniem willen blijven.
Na haar aanhouding werd Verena Becker opgesloten onder het strengste regime, isolatie en de cel 24 op 24 verlicht, in de JVA Stammheim 
Verena Becker, die in 1977 tot levenslang was veroordeeld zat haar straf uit in de JVA Köln-Ossendorf wanneer ze in 1982 contact zoekt te verkrijgen met de Verfassungsschutz. Onder het voorwendsel dat ze wegens een longziekte naar Kassel moet overgebracht worden, wordt ze in een woning in Keulen door de Verfassungsschutz ondervraagd.
Ze beschrijft de aanslag op de Generalbundesanwalt en noemt de namen Christian Klar die nog wordt opgespoord en Stefan Wisniewski is reeds voor moord veroordeeld maar was geen verdachte bij de aanslag.
Ze zou haar gesprekken met de Verfassungsschutz aan een RAF-medegevangene hebben geopenbaard met als gevolg dat ze in RAF-kringen als verraadster wordt aanzien.
https://web.archive.org/web/20090201060926/http://tagesspiegel.de/zeitung/Die-Dritte-Seite;art705,2234077 • De verklaring van Silke Maier Witt 


Silke Maier Witt
- Volgens "der Spiegel" van 23-04-2007 zou Silke Maier Witt bij haar aanhouding in 1990 tijdens het verhoor verklaard  hebben dat Knut Folkerts op die dag haar in een auto (*) opwachtte aan de Duits-Nederlandse grens om naar Amsterdam te rijden.
(*) In het interview met " der Spiegel" zegt Folkerts dat ze met de stoptrein naar Amsterdam reisden.Heel gedetailleerd beschreef ze hoe ze op 7-04-1977  wou aansluiten bij de RAF en om 11.00 h in een "Wienerwald" baanrestaurant een veel gebruikte ontmoetingsplaats in Amsterdam, Brigitte Mohnhaupt , Sieglinde Hofmann en vermoedelijk ook Rolf Clemens Wagner ontmoette. Het viel haar op dat de beide vrouwen heel zenuwachtig waren en voortdurend op hun uurwerk keken.
Rond de middag gingen ze even weg om te telefoneren.
Anderhalf uur later kwamen ze opnieuw samen in een ander "Wienerwald" baanrestaurant. Daar deelden Mohnhaupt en Hofmann mee dat de aanslag tegen Buback voorbij was: " dass die Aktion Buback gelaufen sei"
Silke Maier Witt reisde daarop terug naar Duitsland om wat werk voor de RAF op te knappen. Toen ze 's avonds naar Nederland terugkeerde werd ze door Knut Folkerts en Rolf Heißler aan de Duits-Nederlandse grens bij Kerkrade (*) opgewacht en met de wagen naar Amsterdam gevoerd.
's Avonds laat kwamen ze aan in een safehouse in Amsterdam.
Peter Boock overhandigde haar een pistool, een vervalst Duits en een vervalst Deens paspoort, een gebruikelijk ritueel voor een nieuw lid bij de RAF.
(*) Het lijkt onwaarschijnlijk dat Knut Folkerts om 09.00 h in Karlsruhe bij de aanslag kon zijn om dan met het openbaar vervoer, een stoptrein,  naar een grenzovergang bij Aachen te reizen en dan te voet de groene grens over te steken, Rolf Heißler op te zoeken en op Silke Maier Witt te wachten om dan met de wagen naar Amsterdam te rijden.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-opfer-ex-terroristen-entlasten-klar-und-folkerts-als-buback-moerder-a-478436.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Silke_Maier-Witt

- De faz van 29-04-2007 brengt een interview met Silke Maier Witt.
Ze bevestigt dat Knut Folkerts haar op de dag van de aanslag naar Amsterdam heeft gevoerd.Dat hij desondanks tot levenslang werd veroordeeld voor deelname aan de aanslag verwondert haar niet omdat het gerecht in die periode een soort " collectieve schuld" bestrafte geheel in de geest van de RAF waar een "collectieve verantwoordelijkheid" gold.

Ze verklaart niet te weten wie de schoten afvuurde maar denkt dat indien Peter Boock zegt dat Stefan Wisniewski de schutter was, dit best mogelijk is omdat hij als een van de leidende figuren in die periode het kan en moet weten.
Voorts zegt ze dat Christian Klar, die toen slechts kort bij de RAF was aangesloten, een teruggetrokken persoon was die ten onrechte als een bruut wordt afgeschilderd.  

http://www.faz.net/aktuell/politik/silke-maier-witt-wir-haben-nie-gefragt-wen-loeschen-wir-da-aus-1437303.html


 • De verklaring van Knut Folkerts 


Knut Folkerts
Knut Folkerts zegt in een interview, dat op 14-5-2007  in "der Spiegel" verscheen, dat hij op de dag van de aanslag in Keulen (*) en Nederland verbleef en dus onmogelijk aan de aanslag kon hebben deelgenomen.
Op 7-04-1977 was hij naar eigen zeggen in Keulen om een bank (*) te observeren voor een geplande overval. 
(*) Op 12-04-1977 werd inderdaad in Keulen een filiaal van de Dresdner bank overvallen.Hij bevestigt dat hij en Rolf Heißler diezelfde dag met de stoptrein naar Nederland reden en te voet over een onbewaakte grens gingen. Daar ontmoetten ze Silke Maier Witt en reden met de trein naar Amsterdam.
Folkerts 
beweert ook dat het BKA wist dat hij linkshandig was en het dus onlogisch is dat de moto met de schutter zich rechts van de auto opstelde.
De getuigen die hem zouden herkend hebben aan de hand van de opsporing-foto's ziin onbetrouwbaar omdat zijn uiterlijk volledig veranderd was.
Hij noemt zijn proces een farce.
http://magazin.spiegel.de/EpubDelivery/spiegel/pdf/51536457
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-51536457.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Knut_Folkerts
http://www.tagesspiegel.de/politik/deutschland/raf-schuld-und-schweigen/1031210.html

 • "das Geheimnis des dritten Mannes" 

 Op 23-04-2007  publiceert "der Spiegel" een artikel  " das Geheimnis des dritten Mannes" waarin de vraag wordt gesteld of na het bekend raken van de recente onthullingen er geen onderzoek moet komen naar de betrokkenheid bij de aanslag van Stefan Wisniewski, die sinds 1999 vrij is. Het Bundesanwaltschaft geeft voorlopig geen commentaar. 

Tevens blijft het een feit dat er geen harde bewijzen werden gevonden tegen Knut Folkerts, Christian Klar en Brigitte Mohnhaupt, de drie die veroordeeld werden voor de moord op Siegfried Buback en zijn twee begeleiders terwijl de vermoedelijke mededader Günter Sonnenberg (*) wegens de opgelopen verwondingen tijdens zijn aanhouding niet voor de aanslag werd aangeklaagd.
(*) Het lijkt plausibel dat Sonnenberg aan de aanslag heeft deelgenomen. Het lijkt geen twijfel dat hij de Suzuki GS750 huurde en bij zijn arrestatie werd in zijn bagage het moordwapen gevonden

Het artikel in de Süddeutsche Zeitung van 18-04-2007 waarin Michael Buback meedeelt informatie uit voormalige RAF-kringen te  hebben ontvangen, waaruit blijkt dat Christian Klar niet heeft deelgenomen noch aan de voorbereiding noch aan de uitvoering van de aanslag, maakt het duidelijk dat hij de volledige waarheid wil kennen over het gebeurde.
Bijgevolg zal de Verfassungsschutz en het Bundeskriminalamt snel met een verklaring moeten komen waarom de aanwijzingen van Verena Becker en Silke Maier Witt al die jaren werden verzwegen. Het blijft evenwel de vraag of ze voor de rechtbank hun uitlatingen zullen herhalen.
http://magazin.spiegel.de/EpubDelivery/spiegel/pdf/51292023
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-51292023.html • Nieuwe speculaties


Op 3-07-2007 bericht de "taz" dat uit Stasi-documenten is gebleken dat een verwante van Verena Becker aan een Stasi-medewerker zou verklaard hebben dat hij zeker was dat ze actief aan de aanslag had deelgenomen :  "sicher, dass sie an der Aktion Buback  aktiv beteiligt war".
In de "SZ" van 17-05-2010 wordt de verklaring van de verwante als onbetrouwbaar bestempeld.
http://www.taz.de/!5198323/
http://www.sueddeutsche.de/politik/verena-becker-und-die-stasi-die-notizen-des-stasi-majors-1.176417

 • Der zweite Tod meines Vaters

- " der Spiegel" had in april 2007 onthuld dat Verena Becker tijdens haar gevangenschap in 1981 aan de Verfassungsschutz informatie had verstrekt over de aanslag op Siegfried Buback en meer bepaald Stefan Wisniewski had aangewezen als de schutter.
Wanneer kort daarna de Bundsanwalschaft toegaf dat ze die informatie hadden doorgekregen bleek dat het gerecht reeds jaren wist dat de versie van wie de daders waren twijfelachtig was maar niets hadden ondernomen (*) om klaarheid te scheppen.
(*) De Verfassungsschutz zou het gebruik van de verkregen informatie hebben tegengehouden om de samenwerking met Verena Becker geheim te houden. De bekendmaking van haar samenwerking zou de de staat hebben geschaad.

 Ontzet door de onthullingen in "der Spiegel" begint Michael Buback met een eigen onderzoeknaar de moord op zijn vader en brengt in 2008 een boek uit, getiteld "Der zweite Tod meines Vaters".
Na het uitpluizen van alle ondervragingsrapporten, krantenartikels, TV uitzendingen en gesprekken met ooggetuigen was hij overtuigd dat de ware schutter een vrouw was en dat alles wijst (*) naar Verena Becker.
(*) o.a. ooggetuigen die de schutter als een tengere persoon hadden beschreven, het moordwapen dat bij haar aanhouding ontdekt werd ...

Zo was er de Joegoslavische ooggetuige die de dag van de aanslag voor de TV-camera van de ARD N3 Tagesschau verklaart  dat de duozitter de fysionomie van een tengere vrouw had, maar door de kledij en de motorhelm onherkenbaar was.
Nadat bij de aanhouding van Verena Becker en Günter Sonnenberg het moordwapen de HK43  en een schroevendraaier uit de materiaalkist die bij de Suzuki hoorde, wordt gevonden is hij ervan overtuigd dat Verena Becker de schutter was. 


Wolfgang Schäuble
Wanneer hij tijdens zijn onderzoek op ongerijmdheden stoot geraakt hij overtuigd dat Verena Becker beschermd.

Zo blijken verslagen van haar verhoren uit 1981 bij de Verfassungsschutz bij de Bundesanwaltschaft verdwenen (*) te zijn. De Bondsminister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble liet de verslagen in januari 2008 onder embargo plaatsen omdat de medewerkers en de methodes van de Verfassungsschutz niet openbaar mogen gemaakt worden. De stukken zouden wel door het openbaar ministerie en de verdediging mogen geraadpleegd worden maar niet gebruikt worden in de rechtszaal.
(*) Volgens de "Spiegel online" van 29-09-2010 betrof het de eerste verhoren van Verena Becker over de moord op Siegfried Buback .

http://www.deutschlandfunk.de/anklageschrift-und-gegengutachten.1310.de.html?dram:article_id=193721

Bovendien werd Verena Becker niet eens aangeklaagd voor de aanslag ondanks het bestaan van belastend materiaal o.a. het moordwapen dat tijdens haar aanhouding in de bagage werd aangetroffen.

Michael Buback ziet hoegenaamd niet in waarom het dossier na 30 jaar geheim blijft en vermoedt dat haar een hand boven het hoofd wordt gehouden, de "schutzende Hand"
https://de.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Sch%C3%A4ubleRainer Griesbaum
Zo is er tijdens het DNA onderzoek de uitspraak van Rainer Griesbaum , de vertegenwoordiger van de Generalbundesanwalt en in de jaren '80 betrokken bij het onderzoek tegen de RAF : "Das wäre das Optimum: ausschließen zu können, ob Verena Becker an dieser Mischspur beteiligt ist."

https://de.wikipedia.org/wiki/Rainer_Griesbaum
http://www.swr.de/blog/terrorismus/2013/12/10/mister-terrorismusbekampfung-der-easy-rider-griesbaum-gibt-seinen-abschied/
* Hij stelt hierbij de verpletterende open vraag of Verena Becker reeds in 1977 met de Verfassungsschutz samenwerkte wat zou inhouden dat de geheime dienst op de hoogte was van de aanslag! 
Hij wil er niet aan denken dat de Verfassungsschutz deelachtig was aan de aanslag omdat Siegfried Buback kennis had genomen dat de Verfassungsschutz de beweegredenen van Günter Guillaume (*) ontdekt had maar niet ingreep om Willy Brandt niet in discredit te brengen.


Willy Brandt - Günter Guillaume
Günter Guillaume was een spion uit de DDR die in de SPD infiltreerde en een naaste medewerker werd van de toenmalige bondskanselier Willy Brandt, die na de ontmaskering moest afreden. De spionagezaak staat bekend als de "Guillaume Affäre"

https://de.wikipedia.org/wiki/Guillaume-Aff%C3%A4re


https://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Guillaume
https://de.wikipedia.org/wiki/Willy_Brandt


In september 2009 verschijnt een tweede hernieuwde druk

Het boek was één van de aanleidingen tot het openen van het proces tegen Verena Becker.
https://www.youtube.com/watch?v=26Kh6vjv7Sshttp://www.deutschlandfunk.de/anklageschrift-und-gegengutachten.1310.de.html?dram:article_id=193721- Op 3-09-2009 meldt de nieuwszender "n-tv" dat een deel van de geheime verslagen van de Verfassungsschutz de komende weken zullen vrijgegeven worden.
De "Neue Osnabrücker Zeitung" zou uit bronnen binnen de geheime dienst hebben vernomen dat de rapporten geen bruikbare gegevens zouden bevatten die klaarheid zouden kunnen brengen betreffende de daders van de aanslag. 
http://www.n-tv.de/politik/Buback-Akten-werden-entsperrt-article487563.html


 • Betrokkenheid Stefan Wisniewski wordt onderzocht

Monika Harms
- Als gevolg van de diverse onthullingen wordt in 2007 door Generalbundesanwalt Monika Harms een onderzoek geopend naar de betrokkenheid van de in 1999 vrijgekomen Stefan Wisniewski.
https://de.wikipedia.org/wiki/Monika_Harms
Wanneer alle 11 voormalige RAF leden, die naast Peter Boock werden opgeroepen om te getuigen, weigeren een verklaring af te leggen eist de Bundesanwaltschaft een "Beugehaft" van 6 maanden tegen de weigeraars, behalve tegen Brigitte Mohnhaupt, Christian Klar en Knut Folkerts omdat zij voor die zaak reeds veroordeeld zijn.
De betrokkenen die de zwijgplicht van de RAF volgen zullen "Aussageverweigerungsrecht" inroepen.
http://www.taz.de/!5189911/


http://www.welt.de/debatte/article1514787/Beugehaft-fuer-Ex-Terroristen-ist-den-Versuch-wert.html

https://de.wikipedia.org/wiki/Ordnungsmittel
https://de.wikipedia.org/wiki/Aussageverweigerungsrecht


 • Nieuwe onderzoeksresultaten


- In april 2008 werd een nieuw onderzoek geopend naar de betrokkenheid van Verena Becker bij de aanslag op 7-04-1977 op Siegfried Buback en de twee begeleiders 

- In juli 2008 meldt de Bundesanwaltschaft dat het mixed-DNA (*) dat werd gevonden in de helm, de motorkledij en de auto niet afkomstig is van Verena Becker.
(*) DNA afkomstig van verschillende personen
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-mord-dna-gutachten-entlastet-ex-terroristin-becker-a-567244.html

- In februari 2009 werd bekend dat DNA-onderzoek op speekselsporen, die op tien (*) van de elf omslagen van de opeisingsbrieven uit 1977 werden aangetroffen, uitwees dat Verena Becker de omslagen had dichtgekleefd.
(*) Der Tagesspiegel van 8-04-2010 heeft het over drie omslagen.
http://www.3sat.de/page/?source=/kulturzeit/themen/136909/index.html
http://www.3sat.de/mediathek/?mode=play&obj=13945
http://www.fr-online.de/politik/ex-terroristin-verena-becker-speichelspuren-und-datentraeger,1472596,3277020.html


- Toen de telefoon van Verena Becker, die een soort alternatieve gezondheidspraktijk runde, werd afgeluisterd vernamen de onderzoekers dat zij zich informeerde hoe ze haar computer kon vergrendelen.
Hierop werd in augustus 2009 een huiszoeking verricht waarbij de rechercheurs notities van Verena Becker vonden die een zelfreflectie waren en dateerden van 7-04-2008, m.a.w. op de verjaardag van de aanslag en ook refereren naar de aanslag." Nein, ich weiß noch nicht, wie ich für Herrn Buback beten soll, ich habe kein wirkliches Gefühl für Schluld u. Reue (...) Natürlich würde ich es heute nicht mehr machen - aber ist das nicht armselig, so zu denken u. so zu fühlen?
http://www.welt.de/News/article4370052/Computer-bei-Ex-Terroristin-Verena-Becker-sichergestellt.html
http://www.welt.de/welt_print/politik/article9996544/Verena-Becker-schweigt-zum-Buback-Mord.html
http://www.taz.de/!5134761/


 • Verena Becker wordt aangeklaagd


- Op 27-08-2009 wordt Verena Becker in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van steun te hebben verleend aan de moordaanslag op Siegfried Buback.
http://www.taz.de/!5093994/

-Op 23-12-2009 wordt de voorlopige hechtenis opgeheven en omdat er wordt geoordeeld dat er geen vluchtgevaar is wordt Verena Becker vrijgelaten. De aanklacht blijft evenwel van kracht.
http://www.tagesspiegel.de/politik/deutschland/fruehere-raf-terroristin-bgh-hebt-haftbefehl-gegen-verena-becker-auf/1653870.html

- Op 8-04-2010 wordt Verena Becker aangeklaagd voor mededaderschap bij de aanslag op Siegfried Buback, Wolfgang Göbel en  Georg Wurster.
http://www.tagesspiegel.de/politik/deutschland/buback-mord-ex-raf-terroristin-verena-becker-angeklagt/1785260.html*** In de Süddeutsche Zeitung van 17-05-2010 verschijnt een gastbijdrage van Michael Buback.

- Hij bevestigt dat de drang de schutter te kennen die zijn vader vermoord heeft er gekomen is na zijn onderhoud met Peter Jürgen Boock.
Peter Boock die niet aan de aanslag heeft deelgenomen maar reeds in 1976, tijdens hun verblijf in Jemen, aan de voorbereiding deelnam zei hem dat Günter Sonnenberg en Stefan Wisniewski werden aangeduid om de aanslag te plegen.
Hij denkt dat Boock de waarheid spreekt maar de oorspronkelijke planning kan uiteraard gewijzigd zijn.

- Hij stelt zich vragen bij het in 1977 uitgevoerde onderzoek:

* Zo verscheen in de kranten op 9 & 10-04-1977 de getuigenis van een Joegoslavische ooggetuige die met zijn auto links van de wagen van Siegfried Buback stond bij de verkeerslichten.
Hij had aan de politie verklaard dat hij de schoten had gehoord en dat de persoon achteraan op de moto een automatisch pistool in aanslag had en dat die persoon waarschijnlijk een vrouw was.
Op 14-04-1977 staat in de krant dat de ooggetuige in kwestie verklaard had dat hij dacht dat kinderen voetzoekers lieten ontploffen en dat hij pas nadat hij was uitgestapt om een leeggelopen band te controleren het lichaam van de chauffeur zag liggen.
Waarom is er die ommekeer in de beschrijving van de misdaad scene?

* Zo is er de getuige die op 7-04-1977 aan de politie verklaarde dat hij de dag voordien twee personen met de bewuste moto Suzuki GS 750 had gezien rond de plaats van de aanslag. De duozitter was een tengere persoon, mogelijk een vrouw.
Waarom hebben beide getuigen later in de rechtsgang geen beduidende rol gespeeld? 

* Waarom werd Verena Becker na haar aanhouding, toen bleek dat ze in het bezit was van het moordwapen niet geconfronteerd ter identificatie met de ooggetuigen?


- Op 17-05-2010 wordt een notitie van een majoor Siegfried J.van de Stasi door de Süddeutsche Zeitung openbaar gemaakt. De notitie dateert van 2-02-1978 en heeft het over informante B. die met de Verfassungsschutz samenwerkt: "Es liegen zuverlässige Informationen vor, wonach die B. seit 1972 von westdeutschen Abwehrorganen wegen der Zugehörigkeit zu terroristischen Gruppierungen bearbeitet bzw. unter Kontrolle gehalten wird. Diese Informationen wurden durch Mitteilungen der HVA von 1973 und 1976 bestätigt."

Verena Becker die in het dossier onder de aliassen "Sola" , "Pohlmann" en "Telse" werd genoemd, wordt omschreven als een minder belangrijk lid van de RAF: "an verschiedenen terroristischen Unternehmungen beteiligt, wurde jedoch von der Gruppe eher als Belastung angesehen".

Uit het dossier bleek niet dat ze reeds vóór haar aanhouding in 1977 met de Verfassungsschutz samenwerkte.
(*) Behalve als " onder controle houden" meer betekent dan " in de gaten houden" zoals Michael Buback laat doorschemeren.  Anderzijds kan men zich in dit geval afvragen waarom ze zich op 27-02-1975 bij de Lorenz-ontvoering liet "vrij-chanteren" en niet zoals Horst Mahler in de gevangenis bleef, wetende dat de Verfassungsschutz haar vrijlating wel zou regelen.

http://www.focus.de/politik/deutschland/raf/versagen-der-geheimdienste-im-kampf-gegen-die-raf-wir-warteten-ab-sie-verschwanden_aid_668711.html
http://www.sueddeutsche.de/politik/verena-becker-und-die-stasi-die-notizen-des-stasi-majors-1.176417
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/verena-becker-die-terroristin-als-informantin-a-722910.html

- Volgens "Bild" van 19-05-2010 heeft het BKA, op aanwijzing van de Generalbundesanwalt, op 21-10-1994 een hoeveelheid onderzoeksverslagen over de moord op Siegfried Buback vernietigd en dit wegens plaatsgebrek.
http://www.bild.de/politik/2010/warum-wurden-akten-vernichtet-12593440.bild.html

De "FAZ" van 28-06-2010 doet het verhaal van de onderzoeksrechter Horst Kuhn die  verantwoordelijk was voor het onderzoek tegen Verena Becker en overtuigd was van haar mededaderschap.
Volgens bekenden en zijn zoon zou hij woedend en vertwijfeld geweest zijn door de manipulatie van de rechtsgang door de politiek.
Hij pleegde op 3-05-1991 zelfmoord .
https://de.wikipedia.org/wiki/Horst_Kuhn

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/2.1719/raf-schmutzige-geschichten-1998090.html

- Op 24-09-2010 meldt "Bild" dat toenmalige ooggetuigen beweren dat de verslagen van hun verklaringen in 1977 vervalst werden. De pagina's  van de verslagen zouden niet geparafeerd zijn. De verklaring van de directe ooggetuige Georg Vogel (*) ontbreekt.
(*) Wie was Georg Vogel? Waar was hij op het moment van de aanslag?    
http://www.bild.de/politik/2010/pannen-und-raetsel-zum-mordfall-buback-14053462.bild.html


Op 25-09-2010 meldt "der Spiegel" dat de Verfassungsschutz na hernieuwd zoeken gevonden aantekeningen, daterend van 8-10-1981 en 16-11-1981 in september 2009 aan het gerecht heeft overgemaakt waarin staat dat Brigitte Mohnhaupt en Verena Becker in april 1977 naar Bagdad waren gevlogen en op de dag van de aanslag afwezig (*) waren.
(*) Dit spreekt de aanklacht van het Bundesanwaltschaft tegen dat Verena Becker op 6-04-1977 in Karlsruhe de plaats van de aanslag aan het inspecteren was en op 7-04-1977 aan de aanslag had deelgenomen.
Dit is in strijd met de verklaring van Silke Maier-Witt dat Brigitte Mohnhaupt die dag in Amsterdam was.
http://www.spiegel.de/spiegel/vorab/a-719554.html

Ulrich Endres
- Op 25-09-2010 verschijnt in de " Badische Zeitung" een interview met Ulrich Endres de advocaat die Michael Buback zal bijstaan tijdens het proces.

Hij sluit niet uit dat reeds kort na de aanslag er een "schützende Hand" over Verena Becker gehouden werd. 

http://www.badische-zeitung.de/deutschland-1/es-wird-ueberraschungen-geben-x1x--35855652.html

Op 27-09-2010 bericht " Spiegel online" (*) dat Peter Jürgen Boock en Silke Maier Witt in een interview voor Spiegel TV , dat op 3-10-2010 zal worden uitgezonden op RTL, verklaard hebben dat Gunter Sonnenberg de Suzuki 750 GS bestuurde en dat Stefan Wisniewski de schutter was bij de aanslag op Siegfried Buback.
(*) "Spiegel online" is een redactioneel onafhankelijk nieuws-website die in 1994 door "der Spiegel" werd opgericht.
"Spiegel TV" is een productiehuis dat in 1990 door "der Spiegel" werd opgericht en maatschappelijk georiënteerde reportages maakt die worden uitgezonden door de eigen zender alsook door verschillende private zenders. Het productiehuis heeft ook een video-portal op het internet.

De twee zouden ook verklaard hebben dat ze die dag met Brigitte Mohnhaupt en Sieglinde Hofmann in een safehouse in Amsterdam waren.
Dezelfde dag zou Stefan Wisniewski telefonisch Brigitte Mohnhaupt , de toenmalige leidster van de RAF, op de hoogte hebben gebracht van het welslagen van de operatie met, volgens Peter Boock, de code "Dem Onkel geht es wieder gut" 
Daarop zou die Sieglinde Hofmann, de ongerust was over welzijn van haar toenmalige vriend Wisniewski, hebben gerust gesteld.
Silke Maier Witt, die in Amsterdam was om over haar toetreding tot de RAF te onderhandelen, zei hierover dat Sieglinde Hofmann opgelucht was toen ze vernam dat alles goed was verlopen.

De geheime notitie van de Verfassungsschutz , daterend van 8-10-1981 en 16-11-1981als zouden Brigitte Mohnhaupt en Verena Becker zich op 7-04-1977 in Bagdad hebben opgehouden, doen ze af als onzin. 
http://www.welt.de/aktuell/article9907038/Buback-Mord-Ex-RAF-Terroristin-beschuldigt-Wisniewski.html
www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,719783,00.html 

In "Die Welt" van 27-09-2010 ontkent Silke Maier-Witt het bericht van "Spiegel online" als zou ze in het interview voor "Spiegel TV" , dat op 3-10-2010 zou worden uitgezonden, Stefan Wisniewski hebben vernoemd als de schutter bij de aanslag op Siegfried Buback "Zu dieser Frage kann ich überhaupt nichts sagen"
 http://www.welt.de/politik/deutschland/article9908566/Zweifel-an-Geheimdokumenten-im-Mordfall-Buback.html

- Op 28-09-2010 meldt de Frankfurter Rundschau dat op 21-02-1979 het LKA Düsseldorf in de vrouwengevangenis van Frankfurt-Preungesheim een onaangekondigde confrontatie organiseerde met Verena Becker en vijf ooggetuigen van de bankoverval die op 
12-04-1977 had plaatsgevonden op een filiaal van de Dresdner Bank (*) in Keulen.
Alle ooggetuigen wezen Verena Becker aan als één van de overvallers.
(*) Dit is de bank die Knut Folkerts, naar eigen zeggen, observeerde op 7-04-1977.
De bank werd door twee personen overvallen waarschijnlijk met een HK 43 terwijl een derde persoon de overvallers opwachtte met de vluchtwagen, een Renault R16.
Bij het onderzoek bleek dat Gunter Sonnenberg de vluchtwagen huurde. 

In hetzelfde artikel doen ze het verhaal waarom Verena Becker en Günter Sonnenberg niet werden aangeklaagd voor de moordaanslag op Siegfried Buback, de zogenaamde 
" prozessökonomischen Gründen"

Joachim Lampe
Na de aanhouding van Verena Becker en Günter Sonnenberg in Singen op 3-05-1977 waarbij in hun bagage het moordwapen, een HK43, en gereedschap behorend tot de gebruikte moto, de Suzuki GS750, werden gevonden vaardigde de Bundesanwalt Joachim Lampe tegen beiden een aanhoudingsbevel uit wegens deelname aan de moordaanslag op Siegfried Buback.

Dan echter neemt het verhaal een andere wending wanneer Joachim Lampe zijn aanklacht tegen betrokkenen beperkt tot moordpoging op een politiebeambte bij haar arrestatie.Hij verantwoordt zijn beslissing door te stellen dat er over de daders van de misdaad in Singen geen discussie mogelijk was zodat ze zonder verder onderzoek  snel en zonder twijfel konden veroordeeld worden.

Uitgaande van de bevindingen na de bankoverval in Keulen en de aanhouding in Singen werd het duidelijk dat Günter Sonnenberg en Verena Becker een operationeel duo vormden. Toen bleek dat beiden ook een zwak hadden voor zware motoren lag de doorslaggevende vraag voor de hand : Zaten ze beiden op de Suzuki 750 GS zaten bij de moordaanslag op Siegfried Buback in Karlsruhe en overvielen ze enkel dagen later een Dresdner bank in Keulen?

De confrontatie met ooggetuigen waar het LKA Düsseldorf in 1977 op aandrong kwam er niet (*) omdat het BKA het niet nodig vond.
(*) Mogelijk lag een slechte relatie tussen het BKA dat de aanslag op Buback onderzocht en het LKA Düsseldorf en Keulen dat de bankoverval onderzocht aan de basis. 

Bernd Stolten, toenmalig leider van Soko 124 (Sonderkommission) herinnert zich dat het Bundesanwaltschaft verzuimde beide strafzaken aan elkaar te linken:  "Wir haben immer Sonnenberg und Becker auch für Bubacks Mörder gehalten!“
http://www.fr-online.de/panorama/buback-attentat-ein-ungeklaerter-mord,1472782,4686248.html
http://www.welt.de/welt_print/politik/article4444947/Ex-Bundesanwalt-wendet-sich-gegen-Vorwuerfe-im-Fall-Buback.html


- Volgens "Spiegel online" van 29-09-2010 wil Michael Buback een 20-tal ooggetuigen oproepen die de schutter omschrijven als de schutter. 
Het Bundesanwaltschaft noemt echter de getuigen ongeloofwaardig, die niet in 1977 maar eerst nu getuigenis willen afleggen 
De getuigen die in 1977 een summiere beschrijving hebben gegeven en nu een gedetailleerde beschrijving geven worden eveneens onbetrouwbaar geacht. 
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-buback-zeugin-verstrickt-sich-in-widersprueche-a-728697.html
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/prozess-gegen-verena-becker-der-stammheim-komplex-a-719859.html


- Het linkse weekblad "der Freitag" klaagt in haar nummer van 29-09-2010 de inmenging van de politiek in de onafhankelijke justitie aan.
Verena Becker werd reeds na 11 jaren vrijgelaten en de "Bundesnachrichtendienst" voor buitenlandse spionage zat mee aan tafel toen er over haar vroegtijdige vrijlating werd beslist? 


Kurt Rebmann 

 De Generalbundesanwalt Kurt Rebmann, de opvolger van Siegfried Buback, bepleitte de vrijlating en de begenadiging van Verena Becker bij de Bondspresident Richard von Weizsäcker.
Kurt Rebmann stond bekend als een vertrouweling van de Verfassungsschutz . Hij zou bovendien enkele persoonlijke zwakheden hebben gehad waardoor hij gemakkelijk onder druk kon worden gezet  - Volgens "Bild" van 29-09-2010 werden klankopnames met de bekentenissen van Verena Becker bij de Verfassungsschutz gewist nadat de banden hergebruikt werden voor nieuwe opnames.
  Volgens het artikel zou Verena Becker in de korte periode dat naar het JVA Kassel-Welheiden werd overgebracht het bezoek hebben gekregen van personen onder een valse naam. De gevangenisbeambte die dit aangaf werd op 40-jarige leeftijd op rust gesteld met behoud van wedde.
  http://www.bild.de/politik/2010/die-letzten-raetsel-des-mordes-an-siegfried-buback-teil-2-14132810.bild.html


  - De "Zeit online" van 30-09-2010 schrijft dat Verena Becker in feite niemand, ook Stefan Wisniewski niet, als de schutter genoemd heeft.  Heinz Fromm
  Zij naam duikt op in een brief van de voorzitter van de Verfassungsschutz Heinz Fromm aan de Generalbundesanwalt waarin hij een samenvatting maakt van de gesprekken met Verena Becker"dass aufgrund einer älteren unbestätigten Einzelinformation zufolge, Siegfried (sic) Wisniewski als Schütze, Sonnenberg als Fahrer und Klar als Autofahrer beteiligt waren".
  https://de.wikipedia.org/wiki/Heinz_Fromm
  http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2010-09/verena-becker-gericht/seite-3   Het proces (Aktenzeichen 6-2StE2/10)


  • Het Hof
  - Op 30-09-2010 gaat het proces tegen Verena Becker (*) van start voor het Oberlandsgericht (OLG) in een zaal van het JVA Stuttgart-Stammheim, met als voorzitter Hermann Wieland en als openbaar aanklager Walter Hemberger.
  Verena Becker wordt verdedigd door Walter Venedey en Hans Wolfgang Euler.
  (*) Verena Becker is chronisch ziek en draagt een donkere bril om haar ogen tegen het licht te beschermen maar het ook onmogelijk maakt haar emoties af te lezen.
  Zij die de staat heeft bekampt leeft nu van een uitkering.

  http://www.spiegel.de/thema/verena_becker/
  http://www.stern.de/panorama/stern-crime/themen/verena-becker-4160654.html
  http://www.welt.de/welt_print/politik/article9996544/Verena-Becker-schweigt-zum-Buback-Mord.html  Hermann Wieland
  - In eerste instantie zijn 17 zittingsdagen voorop gesteld maar de voorzitter Hermann Wieland laat verstaan dat er waarschijnlijk meerdere zittingsdagen zullen volgen: "Wir haben ein offenes Ende des Verfahrens."

  - De voorzitter leest notities voor die in augustus 2009 tijdens een huiszoeking bij haar werden gevonden en waarin blijkt dat ze nog steeds geen berouw heeft over haar rol in de aanslag:  "Nein, ich weiß noch nicht, wie ich für Herrn Buback beten soll, ich habe kein wirkliches Gefühl für Schuld und Reue"
  http://www.taz.de/!5134761/

   

  Walter Hemberger
  - In zijn aanklacht zegt Walter Hemberger dat Verena Becker deelnam aan de beslissing een aanslag te plegen op Generalbundesanwalt Siegfried Buback en daadwerkelijk had meegewerkt aan de planning van de aanslag en de verspreiding van de opeisingsbrieven:
  "Die Angeklagte wirkte maßgeblich an der Entscheidung, einen Anschlag auf Generalbundesanwalt Buback zu begehen, an der Planung und Vorbereitung dieses Mordanschlags sowie an der Verbreitung der Selbstbezichtigungsschreiben mit", 
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-in-stammheim-verena-becker-schweigt-zum-buback-mord-a-720462.html  Verena Becker en Walter Venedey
  Verena Becker en Hans Wolfgang Euler

  Verena Becker wordt verdedigd door de advocaten Walter Venedey en Hans Wolfgang Euler.


  http://www.pvkgl.de/walter-venedey.html
  http://fischer-euler-plottnitz.de/inhalt/kanzlei/index.php
  • De "Nebenankläger"


  Michael Buback en Ulrich Endres
  Michael Buback, die het niet eens is met de openbare aanklager die Verena Becker enkel aanklaagt voor hulp te hebben verleend bij de aanslag op zijn vader, is nevenaanklager (Nebenankläger) die wil dat Verena Becker veroordeeld wordt als de schutter bij de aanslag.
  Als nevenaanklager kan hij dossiers inkijken die enkel voor de aanklagers beschikbaar zijn. Het boek over de affaire kan wel als een publieke veroordeling aanzien worden wat dan in het voordeel van Verena Becker kan uitdraaien.
  Hij wordt in het proces bijgestaan door zijn advocaat Ulrich Endres.
  http://www.raffm.de/anwaelte/endres.html
  http://www.taz.de/!5134867/
  http://www.badische-zeitung.de/deutschland-1/es-wird-ueberraschungen-geben-x1x--35855652.html


  Het blijft een feit dat zonder de druk die het onderzoek en het boek "Der zweite Tod meines Vaters" er geen proces zou gekomen zijn.

  Michael Buback steunt zijn overtuiging op de getuigen die beweerden dat een tengere persoon op de duozitting van de motor zat en hij is verbolgen dat het onderzoek geen rekening met die getuigenis heeft gehouden.
  Hij verwijst trouwens naar een foto van Günter Sonnenberg en Verena Becker in "Bild Zeitung" van 3-05-1977 met als onderschrift "Buback Mörder".
  Een tweede element à charge is natuurlijk de vondst van het moordwapen in hun bagage tijdens hun aanhouding. 

  Het verloren gaan van verslagen van de verhoren van Verena Becker, haar korte hechtenis en haar meer dan waarschijnlijke samenwerking met de Verfassunggschutz sterken hem in de overtuiging dat ze beschermd werd. 
  https://www.youtube.com/watch?v=XCcBJrqjCK8
  https://www.youtube.com/watch?v=26Kh6vjv7Ss


  * Op 7-10-2010 doet 3sat  het verhaal van Bodo Lannguth die onderzoek deed tegen Verena Becker maar in juli 1977 overleed ten gevolge van een schot in het hoofd met zijn dienstwapen. Volgens Generalbundesanwalt Kurt Rebmann ging het over een ongeval of zelfmoord.
  http://www.3sat.de/page/?source=/kulturzeit/themen/148468/index.html


  Wolfgang Kraushaar
  * De "Spiegel online" van 13-10-2010 en "die Welt"  van 14-10-2010 laten de politicoloog Wolfgang Kraushaar aan het woord, een autoriteit op het gebied van de bestudering van de RAF.
  https://de.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Kraushaar


  Hij besluit zijn boek "Verena Becker und der Verfassungsschutz"  met de stelling dat het niet onmogelijk is dat Verena Becker reeds vóór 1977 met de Verfassungsschutz samenwerkte: "Der Verdacht, dass Becker bereits vor 1977 für den Verfassungsschutz gearbeitet haben könnte, ist und bleibt eine begründete Vermutung. Nicht mehr, aber auch nicht weniger."


  Ook Wolfgang Kraushaar stelt zich de vraag hoe het mogelijk is dat, in een tijd waarin RAF-leden met een minimum aan bezwarende elementen werden veroordeeld, Verena Becker niet werd aangeklaagd voor de moord op Siegfried Buback nadat vier weken na de aanslag bij haar aanhouding het moordwapen in de bagage werd aangetroffen.

  Hij stelt vast dat de Bewegung 2.Juni waarvan Verena Becker lid was geweest in het verleden nog door een V-man van de Verfassungsschutz was geïnfiltreerd zoals in het geval van Ulrich Schmücker.


  Hij staat stil bij de mogelijk bezwarende interpretatie van " unter Kontrolle gehalten"  zoals vermeld staat in een document van de Stasi maar ook bij de ontlastende beslissing (*) van Verena Becker na de Lorenz ontvoering.
  (*) Men kan  zich afvragen waarom ze zich op 27-02-1975 bij de Lorenz-ontvoering liet "vrij-chanteren" en niet zoals Horst Mahler in de gevangenis bleef, wetende dat de Verfassungsschutz haar vrijlating wel zou regelen.

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/verena-becker-die-terroristin-als-informantin-a-722910.html
  http://www.welt.de/politik/deutschland/article10294654/Was-lief-zwischen-Becker-und-dem-Verfassungsschutz.html


  • Getuigen
  *De "Spiegel online" van 11-11-2010 brengt het verhaal van een inmiddels 65-jarige vrouwelijke ooggetuige die de aanslag had gadegeslagen vanuit haar werkplek een 50 m verwijderd van de scene.
  Bij haar verhoor op de dag van de aanslag had ze een summiere beschrijving gegeven van de personen op de moto en was niet opgeroepen bij de vorige processen.
  In 2008 had ze zich bij Michael Buback als getuige aangemeld en verklaarde nu voor de rechtbank dat de persoon op de duozitting een tengere persoon was kleiner dan 1.75 m.  
  De Bundesanwalt Walter Hemberger vraagt de rechtbank de verklaring van de getuige niet te ondersteunen. 
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-buback-zeugin-verstrickt-sich-in-widersprueche-a-728697.html


  Christoph Kulenkampff
  * Volgens de "Süddeutsche Zeitung" van 22-11-2010 wil Michael Buback  het thema "schützende Hand" voor de rechtbank aansnijden.
  Hij wil met name  Christoph Kulenkampff dagvaarden, de voormalige Generalstaatsanwalt van de deelstaat Hessen en in 1979 directeur van de JVA Frankfurt-Preungesheim waar Verena Becker gevangen zat.
  https://de.wikipedia.org/wiki/Christoph_Kulenkampff


  Het gaat om een notitieboekje dat ze zou bijgehouden hebben waarin de aantekening "Strauß F.J" zou gestaan hebben, mogelijk een verwijzing naar spionage tegen de CSU politicus.

  Michael Buback zou op het spoor zijn gekomen van dit notitieboekje uit correspondentie tussen Kulenkampff en de Bundesanwaltsschaft.
   In zijn boek noemt hij het onvoorstelbaar dat dit notitieboekje geen voorwerp was van aanklacht bij haar proces na haar arrestatie.
  Bundesanwalt Joachim Lampe die in die periode in functie was verklaarde in de Süddeutsche Zeitung dat van alle notities fotokopieën aan de rechtbank waren overgemaakt.
  http://www.sueddeutsche.de/politik/raf-michael-buback-und-verena-becker-stammheimer-verschwoerungstheorie-1.1026277


  - " Der Spiegel" van 29-11-2010 schrijft dat Michael Buback zijn eigen waarheid zoekt wat leidt tot conflicten met de openbare aanklager.
  Hij is niet tevreden met de aanklacht van "Mittäterschaft" en wil het predicaat "Täter" alhoewel de strafmaat in beide gevallen dezelfde kan zijn.
  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-75376542.html

  *De "Spiegel online" van 14-12-2010 brengt het opmerkelijke verhaal van een 56-jarige handelaar die gedurende 33 jaar geen verklaring heeft afgelegd en nu voor de rechtbank is komen getuigen dat de schutter een vrouw was.
  Hij had de aanslag vanuit zijn VW-bus gadegeslagen, had het gezicht van de vrouw gezien die na de aanslag met haar machinepistool in het rond zwaaide en " haar tanden liet zien".
  Bovendien verklaarde hij dat kort na de aanslag een politiehelikopter op het kruispunt was geland waarbij die politieagenten en twee personen in burgerkleding waren uitgestapt en de scene fotografeerden. Na drie à vier minuten was de helikopter opnieuw opgestegen.
  Hij had zijn wedervaren enkel aan zijn inmiddels overleden vader en aan zijn toenmalige secretaresse verteld. Hij had er ook een notitie van bijgehouden en had daarbij als commentaar geschreven dat hij niet begreep wat de staat tegenhield deze misdaad op te lossen: "was diesen Staat aufhält, dieses Verbrechen zu klären"
  Uit angst voor wraakacties van de RAF had hij zich niet bij de politie gemeld.
  Walter Hemberger reageerde hierop zichtbaar boos:  "Momentan hält den Staat vor allem eins auf: Zeugen, die sich nicht erinnern und Zeugen, die Geschichten erzählen".

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-buback-zeuge-will-sich-an-frau-erinnern-koennen-a-734671.html

  *De "Spiegel online" van 3 &10-02-2011 meldt dat Peter Jürgen Boock op 3-02-2011 als een hoofdgetuige door de rechtbank was opgeroepen.
  De voorzitter Hermann Wieland had hel aangemaand met zijn verleden in het reine te komen en een volledige verklaring af te leggen:  "Sie sollten die historische Chance nutzen, vor der deutschen Bevölkerung und Geschichte das zu sagen, was der Wahrheit entspricht - und zwar in vollständiger Form."
  Peter Boock herhaalde zijn vroegere verklaring dat Stefan Wisniewski hoogstwaarschijnlijk de man was die de dag van de aanslag naar Brigitte Mohnhaupt belde om mee te delen dat de actie geslaagd was. Naast Wisniewski maakten volgens hem Günter Sonnenberg en mogelijk Knut Folkerts ook deel uit van het commando.
  Hij wist niet waar Verena Becker was op de dag van de aanslag en kon zich ook niet herinneren of ze had meegewerkt aan de verspreiding van de opeisingsbrief die door Baader en Ensslin van uit de gevangenis was opgesteld. 
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/prozess-ex-terrorist-boock-schildert-einstieg-bei-raf-a-743321.html
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-attentat-boock-nennt-erneut-wisniewski-als-moeglichen-moerder-a-744771.html  Peter Boock tijdens zijn getuigenis.
  * De "Hannoversche Allgemeine" (HAZ) van 4-02-2011 brengt een ietwat ander relaas van de getuigenis van Peter Boock.
  De plannen voor de "Deutsche Herbst" werden in de zomer van 1976 gesmeed in Jemen waar de belangrijkste RAF -leden waaronder ook Verena Becker aanwezig waren.
  De eis " der General muss weg" was een eis van de Stammheim gevangenen en iedereen ging akkoord.

  Volgens de "HAZ" zou hij verklaard hebben dat Verena Becker noch de woordvoerster noch deel was geweest van het Kommando Ulrike Meinhof en dat Günter Sonnenberg vermoedelijk de moto bestuurde maar dat ze de beslissing tot een aanslag over te gaan met gloed verdedigde ( mit Vehemenz)
  De naam Stefan Wisniewski, die hij voorheen de schutter had genoemd, viel niet!
   http://www.haz.de/Hannover/Aus-der-Stadt/Uebersicht/Frueherer-RAF-Terrorist-Boock-versteckte-sich-im-Ihme-Zentrum  Christian Lochte
  * Op 14-02-2011 bericht de "Spiegel online"  dat Nils von der Heyde een reporter van Bild-Zeitung tijdens een persconferentie in Hamburg verklaart heeft dat de in 1991 overleden afdelingsleider van de landelijke Verfassungsschutz (LfV) in Hamburg, Christian Lochte hem kort na de aanslag zou gezegd hebben " Die Sola hat geballert " .(Sola was de schuilnaam van Verena Becker in de Bewegung 2.Juni)


  Hij zou hem ook verzekerd hebben dat Verena Becker sinds 1976 (*) voor de Verfassungsschutz (BfV) werkte.
  https://de.wikipedia.org/wiki/Nils_von_der_Heyde 
  https://de.wikipedia.org/wiki/Christian_Lochte

  (*) Indien dit waar is heeft de BfV niets ondernomen om de aanslag te verhinderen mogelijk om haar bron te beschermen ofwel heeft Verena Becker de BfV niet op de hoogte gebracht van de op til zijnde aanslag 


  Gerhard Boeden
  Christian Lochte zou hem verteld hebben dat waarschijnlijk Gerhard Boeden, het toenmalige hoofd van de afdeling terrorisme van het BKA, en Richard Meier, de toenmalige voorzitter van het BfV op de hoogte waren.
  Nils von der Heyde beweert ooh dat Hans Josef Horchem,de voorganger van Lochte, deze versie bevestigd heeft.
  https://de.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Boeden
  https://de.wikipedia.org/wiki/Richard_Meier_(Bundesamt_f%C3%BCr_Verfassungsschutz)

  Op de vraag waarom hij niet vroeger met zijn verhaal was gekomen zou von der Heyde geantwoord hebben:  "Ich war schon damals der Meinung dass dtde ie Verfolgung der Wahrheit an einer Mauer enden würde."

  Hij zou Michael Buback van zijn herinneringen op de hoogte hebben gebracht die op zijn beurt het OLG Stuttgart heeft ingelicht dat hij Nils von der Heyde wil laten getuigen.
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-mord-geballert-hat-die-sola-a-745547.html

  - Verschillende voormalige RAF-leden worden door de rechtbank als getuige opgeroepen:
   
  Op 24-02-2011 getuigt Silke Maier Witt .


  Silke Maier Witt
  (Verena Becker op de achtergrond)
  Ze geeft antwoord op alle vragen, neemt afstand van haar daden als lid van de RAF : "Ich verurteile, was wir damals gemacht haben“
  Ze zegt bovendien dat het tijd is dat de waarheid boven komt : ."Wir sind alle alte Leute geworden, da macht es keinen Sinn mehr, das Versteckspiel aufrecht erhalten zu wollen" en dat zij die iets weten ook moeten spreken : "Es wäre an der Zeit, dass die es sagen, die es wissen müssten"
  Silke Maier Witt die, naar eigen zeggen Verena Becker tijdens haar periode bij de RAF niet ontmoet heeft, geeft aan dat ze het moeilijk heeft met het feit dat Verena Becker een tweede maal zou veroordeeld worden:  "Die Vorstellung, dass sie nochmals einzeln für eine Tat verurteilt wird, das finde ich sehr schwierig."


  Ze verklaart de samenstelling van het "Ulrike Meinhof Kommando" niet te kennen maar heeft twijfels bij de deelname van Knut Folkerts.
  Hierop beschrijft ze haar dagindeling op 7-04-1977, de dag van de aanslag op Siegfried Buback maar ook de dag waarop ze toetrad tot de RAF. ( zie hoger "De verklaring Silke Maier Witt ")

  Tijdens haar getuigenis rijst er twijfel of ze wel dezelfde dag m.a.w op 7-04-1977 aan ontmoeting had met Folkerts en Heißler aan de Duits-Nederlandse grens bij Kerkrade, wat het "alibi" van Knut Folkerts op de helling zet.
  Ze herinnert zich wel dat Knut Folkerts die dagen in Amsterdam was en moeilijke gesprekken had met Brigitte Mohnhaupt en Sieglinde Hofmann alsof hij wegens een niet uitgevoerde opdracht in ongenade was gevallen: "weil er was falsch oder was nicht gemacht hat"
  http://www.swr.de/blog/terrorismus/2011/02/25/%E2%80%9Eich-glaube-eher-dass-er-es-nicht-getan-hat%E2%80%9C/
  http://www.abendblatt.de/politik/article107960817/Ex-Terroristin-Maier-Witt-appelliert-Redet-ueber-eure-Taten.html
  http://www.welt.de/politik/deutschland/article12646292/Das-einsilbige-Treffen-zweier-Terror-Rentnerinnen.html
  http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2011-02/becker-prozess-maier-witt

  Op 10-03-2011 worden Günter Sonnenberg, Stefan Wisniewski, Rolf Heißler en Adelheid Schulz verhoord.


  Günter Sonnenberg
  Stefan Wisniewski
  Rolf Heißler

  De voorzitter maant hen aan de waarheid te zeggen en geen beroep te doen op hun Auskunftsverweigerungsrecht.(*)
  (*) Het recht van niet te willen getuigen indien de getuigenis de getuige eventueel zou kunnen blootstellen aan vervolging.
  https://dejure.org/gesetze/StPO/55.html

  Günter Sonnenberg geeft, i.v.m. zijn opgelopen verwonding tijdens zijn aanhouding,  een sneer richting de voorzitter: Ich bin mit 22 Jahren neu zur Welt gekommen. … Es waren Ihre Kollegen, die die Verantwortung dafür haben”,
  Hij geeft verder geen antwoorden op de vragen behalve het monotoon "55" verwijzend naar "Paragraph 55" die het Auskunftsverweigerungsrecht beschrijft.
  http://www.swr.de/blog/terrorismus/2011/03/11/die-raf-gespenster/
  "Verfolgt diese Spur"
  Stefan Wisniewski, tegen wie sinds 2007 een onderzoek loopt wegens de aanslag, beantwoordt evenals Rolf Heißler de vragen niet.
  Hij verschijnt in de rechtbank in een sweater met op de rugzijde het stamnummer van Siegfried Buback bij de NSDAP.
  https://linksunten.indymedia.org/de/node/35475
  Op 24-03-2011 zijn Brigitte Mohnhaupt en Knut Folkerts aan de beurt.  Brigitte Mohnhaupt 
  Knut Folkerts

  Knut Folkerts beantwoordde geen enkele vraag en beriep zich steeds op "Paragraph 55".

  Zelfs de vraag over zijn interview aan "der Spiegel", waarin hij beweert dat hij de dag van de aanslag in Nederland was, bleef onbeantwoord.
  In tegenstelling tot haar voorgangers gaf Brigitte Mohnhaupt enkele korte antwoorden zoals " Hartz IV, was sonst? " op de vraag van de voorzitter van watwanee ze leefde.

  Vele andere vragen blijven evenwel onbeantwoord en beroept ze zich op "Paragraph 55".
  Wanneer de voorzitter Hermann  Wieland haar vraagt of ze nog iets wil zeggen over haar veroordeling en de slachtoffers antwoordt ze: 
  “ Nee! Ich sehe das hier nicht als Plattform“
  De ondervraging krijgt een bitsig einde wanneer ze hetzelfde antwoord blijft herhalen als de voorzitter aandringt en hij haar toewerpt :  "
  Es stimmt also, was Herr Endres gesagt hat: Sie haben kein Gewissen“
  Dit lokt een scherpe reactie uit van Walter Venedey die het ontoelaatbaar vindt dat een getuige wordt beschimpt.

  http://www.swr.de/blog/terrorismus/2011/03/24/das-achte-leben-von-brigitte-mohnhaupt/
  http://www.abendblatt.de/politik/article107978443/RAF-Anfuehrerin-Mohnhaupt-schweigt-vor-Gericht.html
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-mohnhaupt-soll-gegen-becker-aussagen-a-744114.html


  * Op 25-03-2011 worden Sieglinde Hofmann, Rolf Clemens Wagner en Irmgard Möller verwacht. 


  Op 31-03-2011 moeten Siegfried Haag en Roland Mayer verschijnen.
  Wanneer ze weigeren te getuigen besluit het OLG Stuttgart "Beugehaft" (*) te vorderen
  (*) Beugehaft is een straf die opgelegd wordt wanneer een opgeroepen getuige weigert te getuigen indien hij geen aansprak kan maken op het  "Auskunftsverweigerungsrecht" d.i. het recht om te verzaken indien men door te getuigen zichzelf strafrechtelijk bezwaart.
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-gericht-verhaengt-beugehaft-gegen-ex-terroristen-a-754367.html
  https://de.wikipedia.org/wiki/Ordnungsmittel#Ordnungsgeld

  Vermits beiden beroep aantekenen zal een Bundesgrichtshof (BGH)zich moeten uitspreken.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Bundesgerichtshof
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-gericht-verhaengt-beugehaft-gegen-ex-terroristen-a-754367.html
  http://www.n-tv.de/politik/Beugehaft-fuer-Haag-angeordnet-article2990526.html


  *De "Spiegel online" bericht op 27-03-2011 dat het Ministerie van BZ negatief geantwoord heeft op het verzoek het OLG Stuttfart om de transcriptie vrij tegen van een verhoor dat werd afgenomen van een anonieme bron van de Verfassungsschutz en dat te maken had met Verena Becker.
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/becker-prozess-innenministerium-blockiert-freigabe-von-akten-a-753389.html


  Volgens de "Spiegel online" van 19-05-2011 heeft Michael Buback op het proces hevige kritiek geuit op het werk van de onderzoekers die getuigenissen (*) niet getrouw zouden hebben genoteerd.
  Volgens Walter Venedey stuurt hij aan op een samenzweringstheorie omdat hij het voortdurend heeft over een "schutzende Hand". 
  (*) De discussie begon na de getuigenis van een 74-jarige man en zijn 48-jarige zoon die de dag voordien de Suzuki 750 GS op de plaats van de aanslag hadden gezien met een vrouwelijk persoon hadden gezien op de duozitting.
  Volgens de Bundesanwalt Walter Hemberger is dit geen sluitend bewijs dat dit zich de volgende dag herhaald had.


  * Volgens "Focus online" van 26-05-2011 heeft de als getuige opgeroepen Michael "Bommi" Baumann zijn verklaring herroepen die hij in oktober 2010 , naar aanleiding  van een verhoor wegens een drugsdelict, aan de politie aflegde en waarin hij Verena Becker "definitiv" aanwijst als de dader die de dodelijke schoten afvuurde.


  Michael Baumann
  Tijdens zijn getuigenis verklaart hij dat hij in de periode van de aanslag niet in het land was en zijn verklaring was gestoeld op vermoedens en een gevolgtrekking die hij gemaakt had uit gesprekken met vroegere kompanen wiens namen hij zich evenwel niet meer kon herinneren.
  http://www.focus.de/politik/deutschland/prozesse-raf-prozess-gegen-verena-becker-kommt-kaum-voran_aid_631447.html

  - De "taz" van 7-06-2011 brengt een relaas van de getuigenis van de man die haar in 1972 aantrok in de Bewegung 2.Juni.
  Door zijn uitspraak dat hij na 15 jaar opnieuw verdovende middelen had genomen verloor hij alle geloofwaardigheid.
  De aanklager en de verdediging lieten niets onverlet om Michael Baumann als onbetrouwbaar neer te zetten.
  Volgens de "taz" gaf Walter Hemberger de indruk eerder de verdediger van Verena Becker te zijn dan de aanklager en ging hij voorbij aan het feit dat Bauman in een ontwenningsprogramma zat en als het ware methadon gelijk stelde aan heroïne.  

  Nochtans vatte Baumann met één uitspraak de evidentie samen: "Die RAF redet nicht und der Staat öffnet seine Akten nicht. Das versteh ich nicht. Da stimmt doch was nicht dran."
  http://www.taz.de/!5119067/  Kurt Breucker
  * In een interview met "Der Tagesspiegel" van 8-06-2011 zegt Kurt Breucker, een rechter op rust die in 1977 zetelde tijdens het proces tegen Verena Becker, dat hij niet gelooft dat ze toen reeds informant was voor de Verfassungsschutz.
  Hij bevestigt dat de Verfassungsschutz trouwens ook een levenslange straf had geëist.


  Hij geeft wel toe dat een geheime dienst in een grijze zone van het gerecht werkt. 
  http://www.tagesspiegel.de/politik/interview-sie-hat-gebruellt-und-getobt/4266838.html  Rainer Hofmeyer (r)
  * Volgens de "Spiegel online" van 4-08-2011 heeft Rainer Hofmeyer, een toenmalig afdelingshoofd van het BKA die dag getuigt dat er volgens hem geen vrouw aan de aanslag had deelgenomen.
  Hij ontkent dat het BKA onder druk werd gezet om Verena Becker in te dekken en dat hij geen weet had van enige samenwerking van haar met de Verfassungsschutz.


  Hij herroept een vroegere uitlating in een interview voor de radio waarin hij Verena Becker zou genoemd hebben binnen de kring van verdachten.
  Het BKA zou onmiddellijk na de aanslag het onderzoek gericht hebben op Christian Klar, Günter Sonnenberg en Knut Folkerts.
  Hij zegt ook niet te weten waar Verena Becker zich ophield op de dag van  de aanslag.

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-mord-ehemaliger-bka-ermittler-entlastet-verena-becker-a-778475.html
  http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/1329392/ermittler--verena-becker-hat-buback-nicht-erschossen.html  Nils von der Heyde
  * Op 11-08-2011 wordt Nils von der Heyde als getuige opgeroepen. Wanneer hij ondervraagd wordt over zijn vroegere verklaring (zie hoger) moet hij toegeven dat wat Christian Lochte hem in 1977 had verteld van "horen zeggen" was.
  De verklaring van von der Heyde bleken uiteindelijk niet geloofwaardig mede door het feit dat Lochte  Becker's bijnaam
   " Sola" normalerwijze niet kon kennen vermits die stamde uit haar 2.Juni Bewegung periode. 
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-mord-ehemaliger-bild-reporter-belastet-verena-becker-a-779765.html
  http://www.n-tv.de/politik/Zeuge-belastet-Becker-article4032621.html
  Christian Klar
  * Christian Klar wordt op 15-09-2011 als laatste van de "Inner Circle" van de RAF als getuige opgeroepen.
  Ondanks het aandringen van de voorzitter en een emotionele oproep van Michael Buback beperkt Christian Klar, die zich kan beroepen op "Paragraph 55", zijn antwoorden tot het stereotype "ich mach keine Angaben"


  http://www.focus.de/politik/deutschland/raf/tid-23620/prozess-gegen-verena-becker-ex-raf-terrorist-christian-klar-kommt-als-mann-ohne-gesicht-vor-gericht_aid_665085.html
  http://www.welt.de/politik/deutschland/article13607441/Das-kontrollierte-Schweigen-eines-Ex-Terroristen.html
  http://www.welt.de/politik/deutschland/article13606819/Ex-Terrorist-Klar-schweigt-vor-Gericht-zum-Mordfall.html  Winfried Ridder
  * Volgens "SWR  online" van 7-10-2011 heeft Winfried Ridder, voormalig  afdelingsoverste van de BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz ) en verantwoordelijk voor de strijd tegen het linkse terrorisme, or de rechtbank verklaard dat de BfV begin de jaren '80 een zeer betrouwbare informatie (*) had bekomen dat Christian Klar, Günter Sonnenberg en Stefan Wisniewski de uitvoerders waren van de moordaanslag op Siegfried Buback.
  Hij had de aanwijzing voor de deelname van Wisniewski zorgvuldig nagetrokken en vindt ze geloofwaardig.
  (*) Hierover deden reeds jaren speculatie de ronde. Het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft steeds het vrijgeven van die informatie tegengewerkt    

  Op de vraag van de voorzitter of de vroegere oordelen van het OLG Stuttgart in 1980 verkeerd waren antwoordt hij bevestigend: “da ist in der Tat ein fundamentaler Widerspruch”

  http://www.winfriedridder.de/
  http://www.swr.de/blog/terrorismus/2011/10/07/verfassungsschutzer-ridder-belastet-wisniewski/
  https://www.youtube.com/watch?v=k-BAFmWaEBs

  Winfried Ridder bevestigt in een interview met FOCUS Magazin van 29-10-2011 dat Verena Becker slechts gedurende een korte periode 1981-1982 als informant voor de BfV heeft gewerkt.
  Hij houdt het voor onmogelijk dat er bepaalde machinaties hebben plaatsgevonden omdat zoveel betrokken overheidsdiensten niet op een lijn zouden te krijgen zijn. (Verfassungsschutz - BfV, Bundeskriminalamt - BKA, Innenministerium - IM, Bundesanwaltschaft - GBA)   
  http://www.focus.de/politik/deutschland/raf/versagen-der-geheimdienste-im-kampf-gegen-die-raf-wir-warteten-ab-sie-verschwanden_aid_668711.html


  De "Spiegel online" van 10-11-2011 staat stil bij het verslag van een expert die de verklaring van een vrouw (*), als zou de motor na het vuren driemaal rond de langzaam voortrijdende wagen gecirkeld hebben, als onmogelijk m.a.w. de expert toont aan dat de getuigenis van de vrouw die de aanslag had gezien vanuit haar werkplek 50 meter verwijderd van de scene.
  (*) Het betreft de getuigenis van de vrouw die 30 jaar later zelf Michael Buback had benaderd met haar verhaal. ( zie hoger) 

  - In het artikel wordt ook melding gemaakt van " Aktenzeichen XY " (*) uitzendingen, die plaats vonden op 22-04-1977 en 20-05-1977 waarin de hulp van de kijker werd ingeroepen om informatie te geven betreffende het verblijf van Verena Becker e.a. vóór haar aanhouding op 3-05-1977 .
  Het feit dat het BKA hieraan meewerkte was volgens de verdediging het beste bewijs dat er van manipulatie geen sprake was.
  (*) Bij het onderzoek in 1977 van het BKA naar Sabine Schmitz, die er van verdacht werd lid te zijn van de "Haag Mayer bande ", had een zekere Said Osman Karim verklaard dat hij Verena Becker in her voorjaar van 1976 het huis van Sabine Schmitz in Karlsruhe had zien binnengaan. Hij had haar erkend op hem voorgelegde foto's en ook op de "Aktenzeichen XY" uitzending. 
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/becker-prozess-aktenzeichen-xy-und-die-schuetzende-hand-a-797010.html
  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-14319086.html


  Michael Buback
  * Op 24-11-2011 wordt Michael Buback als getuige gehoord.
  Vermoedelijk had hij verwacht de kans te krijgen zijn stelling te kunnen ontvouwen in een betoog, maar de voorzitter Hermann Wieland maant hem aan geen pleidooi te houden en niet te verwijzen naar zijn boek. 
  Wanneer hij hem opdraagt zich te beperken tot het uitleggen hoe hij in contact is gekomen met zijn getuigen, wat daarbij besproken werd en war de doorslag heeft gegeven om zelf met een onderzoek te starten.
  De woorden van de voorzitter komen over als zou er sprake zijn van beïnvloeding van getuigen en Michael Buback voelt zich onheus behandeld.

  De voorzitter verduidelijkt dat er getuigen opduiken die zich na 30 jaar zaken herinneren die ze toen niet wisten: "Damit Sie verstehen, warum wir Sie danach fragen - es gibt hier Zeugen, die sich nach 30 Jahren an Dinge erinnern, die sie damals nicht wussten. Daher müssen wir fragen, welche Informationen sie wann und woher bekommen haben."
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-der-einsame-kampf-des-michael-buback-a-799823.html
  *De "Spiegel online" van 19-01-2012 bericht dat het Bundesgerichtshof (BGH) in beroep de Beugehaft, tot wat Christa Eckes door het OLG Stuttgart was veroordeeld, wordt opgeheven wegens haar levensbedreigende ziekte.

  Het OLG Stuttgart wou haar horen over haar gesprekken die ze i 2008 voerde met Verena Becker.


  Christa Eckes beriep zich op het Auskunftsverweigerungsrecht en weigerde te getuigen.  • de "bewijsbare" waarheid

  Michael Buback
  - " Der Spiegel" van 5-03-2012 weidt een artikel aan het optreden van de "Nebenankläger" in de rechtszaal.

  Michael Buback zoekt naar de waarheid, het gerecht zoekt naar de bewijsbare waarheid.
  Walter Hemberger wendde zich tot de rechters:"Uns geht es um Wahrheitsfindung. Dazu kann Herr Buback keinen Beitrag leisten." 

  De rollen lijken omgedraaid: Michael Buback is de aanklager, het openbaar ministerie is de aangeklaagde en Verena Becker is een figurante.
  Michael Buback zoekt naar de waarheid, het gerecht zoekt naar de bewijsbare waarheid.
  Walter Hemberger wendde zich tot de rechters:"Uns geht es um Wahrheitsfindung. Dazu kann Herr Buback keinen Beitrag leisten." 

  Hij is zo overtuig deskundigen legt hij naast zich neer, hij hecht geloof aan ooggetuigen die eerst na 30 jaar met een fantasierijke beschrijving van de schutter komen, hij heeft het steeds over een "schützende Hand"  voor Verena Becker en haalt meermaals woedend uit naar de Bundesanwalt
  Voor Walter Hemberger is de voortdurende kritiek van Buback op het openbaar ministerie en het onderzoek dan ook moeilijk te verdragen.

  De hoop die Michael Buback bij de aanvang van het proces was groot, des te groter is de ontgoocheling 17 maanden later.  

  Als Verena Becker veroordeeld wordt voor hulp te hebben verleend bij de aanslag is dit voor hem niet het antwoord op zijn vraag, hij wil de dader kennen die de schoten heeft afgevuurd.
  Hij heeft er niets aan: "dass Frau Becker nach 34 Jahren für das Befeuchten von Briefmarken verurteilt wird"
  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-84251202.html


  - Volgens "Spiegel online" van 19-03-2012 blijkt uit een "Operativ-Information"  van de Stasi, daterend van 14-01-1986, dat de Stasi ervan op de hoogte was dat Verena Becker met de Verfassungsschutz meewerkte in ruil voor strafverlichting.
   "Die B., Verena hat zur Erlangung von Hafterleichterungen zeitweilig mit dem Verfassungsschutz der BRD zusammengearbeitet. Dies hat sie selbst dem ebenfalls inhaftierten ehemaligen ,RAF'-Mitglied Hofmann, Sieglinde offenbart, nachdem die erwarteten Hafterleichterungen nicht eingetreten sind." 
  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-84430169.html  • Getuigenis van Verena Becker

  De "Spiegel online" van 3-05-2012 maakt bekend dat Verena Becker te kennen heeft gegeven dat ze later op de maand voor het OLG Stuttgart een getuigenis zal afleggen.

  - Op 14-05-2012, na 80 procesdagen met 170 getuigen en 8 experten, legt Verena Becker voor de rechtbank haar getuigenis af.
  (Hierna het relaas zoals opgetekend door de "Spiegel online van 14-05-2012)


  Verena Becker richt zich voor zij met haar verklaring aanvangt tot Michael Buback : 
  "Bevor ich mit meiner Einlassung beginne, möchte ich Ihnen, Herr Buback, sagen, dass diese Erklärung nicht Ihnen persönlich gilt, sondern dem Gericht. In allen Artikeln und Beiträgen, die ich von Ihnen gelesen habe, wollen Sie wissen, wer Ihren Vater getötet hat. Diese Frage kann ich Ihnen nicht beantworten, denn ich war nicht dabei.(...) "

  Vervolgens tracht ze alle aantijgingen en getuigenissen à charge te weerleggen en verklaart :

  - Dat ze na haar vrijlating op 3-03-1975 naar Aden in Jemen is gevlogen en er tot juli 1976 in een kamp van de PFLP is verbleven en dat ze eerst op het einde van de Zomer 1976 (*) naar Europa is teruggekeerd en tot haar aanhouding niet in Karlsruhe is geweest.
  (*) Hiermee weerlegt ze de bewering van Said Osman Karim die beweerde haar in de Lente van 1976 in Karlsruhe te hebben gezien.

  - Dat ze aan twee groepstreffen (*) heeft deelgenomen. Het eerste treffen vond eind 1976  plaats in een plaats in het Harz-gebergte waar reeds over een aanslag tegen Siegfried Buback werd gesproken maar nog niets werd beslist.
  Bij het tweede treffen dat begin 1977 in Nederland plaatsvond, waar van gedachten gewisseld werd over de contacten met het Nabije Oosten,was ze enkel bij het begin aanwezig.
  (*) In de zomer 1976 werden de aanslagen van de "Deutsche Herbst" voor het eerst besproken door de groep rond Siegfried Haag. Na de aanhouding van Haag hadden nog twee bijeenkomsten plaats, de eerste in de Herfst 1976  bij de stad Goslar in het Harz gebergte en een tweede op nieuwjaarsdag 1977 in Katwijk. 

  - Dat ze, in tegenstelling tot de verklaring in november 2009 van Peter Jürgen Boock,
  geen bepalende rol speelde in de beslissingen tot de te voeren acties.
  Dat iedereen doordrongen was van de behoefte de gevangenen van Stammheim te bevrijden en dat een aanslag op Buback door iedereen als gerechtvaardigd werd aanzien.

  - Dat haar opdracht hoofdzakelijk bestond in de verbindingen met het Nabije Oosten te organiseren en contact met Bewegung 2.Juni te houden.    

  Dat de aan haar, onder de schuilnaam "Paula" , toegeschreven activiteiten zoals die op 30-11-1976 gevonden werden in de " Haag-Mayer Papiere" niets met de aanslag op Buback te maken hebben maar slaan op dagelijkse activiteiten van lieden die ondergedoken leven.
  Dat ze bovendien niet betrokken was bij de concrete voorbereidingen voor de aanslag en dat volgens haar de definitieve uitvoerders van de aanslag eind 1976 nog niet aangeduid waren. 

  Dat ze in maart 1977, met 2 andere leden uit de RAF, naar Bagdad (*) reisde en eerst op 8-04-1977 naar Europa terugreisde onder de naam "Stella Ratson" (*) en dat ze na een tussenstop in Joegoslavië en Rome uit de media vernam dat er een aanslag op Buback had plaatsgevonden.
  (*) Het is niet ondenkbaar dat het  PFLP dat eng verbonden was met de RAF in het Irak van Sadam Hoessein een onderkomen had.  
  Volgens de "SZ" van 12-06-2012 is er een Cypriotisch paspoort op naam van Stella Ratson met de foto van Verena Becker en een uitreisstempel op datum van 8-04-1977.  
  http://www.sueddeutsche.de/politik/schlussplaedoyers-im-buback-prozess-zweifel-die-nicht-weichen-wollen-1.1379958  Juliane Plambeck
  Verena Becker

  - Dat ze bij haar aanhouding op 3-05-1977 tot aan de afname van de vingerafdrukken als Juliana Plambeck werd aanzien, meteen een bewijs dat bij het herkennen van personen nogal wat vergissingen kunnen optreden. 
  https://de.wikipedia.org/wiki/Juliane_Plambeck

  Dat toen ze bij de groep terugkeerde de " Kommandoerklärung Ulrike Meinhof " reeds klaar was en dat ze enkel heeft meegeholpen om de brieven in een omslag te steken en het kleven van de postzegels.

  Dat ze bij haar aanhouding op 3-05-1977 de HK43 in haar bezit had om hem in een depot te deponeren en dat ze er niet mee geschoten heeft

  Dat de getuigenis op 10-06-1977 van Beate Kevitz (*) vals is omdat ze haar één dag vóór de aanslag niet kon gezien hebben in Karlsruhe omdat ze die dag niet in Europa was.
  (*) De "SZ" van 12-06-2012 heeft het over een vrouw ( Beate Kevitz?) die haar de dag vóór de aanslag had gezien in een VW-kever. Ze wenkte twee mannen waaronder vermoedelijk Knut Folkerts. Ze nam echter geen contact met de politie, ook niet toen Verena Becker werd aangehouden. Eerst eind Mei 1977 vertelde ze haar verhaal aan de politie toen ze als tolk optrad bij een ondervraging van haar zwager ( Said Osman Karim?) die beweerde Verena Becker een jaar voordien gezien te hebben.
  Dit alles maakte haar verklaring ongeloofwaardig temeer dat er toen een beloning van 200.000 dm was uitgeloofd voor het oplossen van de moord.
  http://www.sueddeutsche.de/politik/schlussplaedoyers-im-buback-prozess-zweifel-die-nicht-weichen-wollen-1.1379958

   Dat ze niet kon hebben deelgenomen aan de bankoverval op 12-04-1977 in Keulen, omdat een bankoverval vele dagen voorbereiding vergt en ze gezien haar tijdschema niet in aanmerking kwam. 

  - Dat Peter Jürgen Boock gelogen heeft wanneer hij verklaarde dat ik een motor kan besturen want dat ze nooit een opleiding heeft gevolgd : Ich habe nie selbst ein Motorrad gefahren ".

  - Dat de gevolgtrekkingen die genomen werden na het vinden van mijn persoonlijke notities in 2009 verkeerd waren.

  Verena Becker sluit haar betoog af met de woorden : "Damit ist das, was ich selbst hier sagen will, gesagt."


  Walter Hemberger verwijt haar in haar getuigenis niet alles te hebben verteld en is ervan overtuigd dat ze weet wie de schutter was:  "Ich bin überzeugt, Sie wissen, wer es war."
  Hij had enkele woorden van berouw verwacht en de bekentenis dat ze met de RAF op de verkeerde weg was.
  Hij roept haar op aan de nabestaanden te denken die verscheurd worden zolang de dader niet bekend is.

  Michel Buback is ontgoocheld omdat vele punten onbeantwoord bleven zoals de samenwerking met de Verfassungsschutz, wie op de moto zat bij de aanslag, wie haar het wapen en de schroevendraaier had overhandigd ...
  Voor Michael Buback gaat het niet langer over de aanklacht van "Mittäterin" of "Beihilfe", hij wil de schutter kennen.

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/aussage-von-verena-becker-im-wortlaut-a-833139.html
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-verena-becker-sagt-nichts-zum-buback-mord-a-833103.html
  http://www.welt.de/politik/deutschland/article106305877/Verena-Becker-bricht-im-Buback-Prozess-ihr-Schweigen.html
  https://www.3sat.de/page/?source=/kulturzeit/themen/162489/index.html
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/ex-raf-terroristin-becker-bestreitet-buback-mord-a-832987.html


  • Requisitoir
  - De "Süddeutsche Zeitung" en de "Stuttgarter Zeitung" van 12-06-2012 weiden een voorbeschouwing aan het requisitoir en de pleidooien die eraan komen.
  Het eindoordeel wordt op 6 juli 2012 verwacht.

  Volgens "Süddeutsche Zeitung" zal het Openbaar Ministerie  de oorspronkelijke aanklacht van "Mittäter" waarschijnlijk afzwakken naar "Beihilfe".
  De krant acht het onwaarschijnlijk dat Verena Becker de dag van de aanslag in Karlsruhe zodat ze enkel voor deelname aan de planning voor de aanslag kan aangeklaagd worden. 
  http://www.sueddeutsche.de/politik/schlussplaedoyers-im-buback-prozess-zweifel-die-nicht-weichen-wollen-1.1379958


  Volgens de "Stuttgarter Zeitung" echt het openbaar ministerie geen geloof aan de bewering van Verena Becker dat zij niet bij de besluitvorming tot de aanslag betrokken was.
  Silke Ritzert noemde haar een "alte Kämpferin" die tot de leidingsfiguren van de RAF behoorde.
  http://www.generalbundesanwalt.de/txt/showpress.php?themenid=17&newsid=549
  http://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.plaedoyer-im-raf-prozess-nicht-am-ort-des-mordanschlags-aber-an-der-tat-beteiligt.46afaca9-2354-4ec3-9ebe-70e234228da1.html  Walter Hemberger - Silke Ritzert
  Na 91 procesdagen vangen op 12-06-2012 de pleidooien aan van het Openbaar Ministerie met Bundesanwalt Walter Hemberger en Oberstaatsanwaltin Silke Ritzert .


  Het Openbaar Ministerie is van mening dat er geen tastbare bewijzen zijn dat Verena Becker de schutter was.
  Hij bevestigt dat alle bewijsstukken met de grootste nauwkeurigheid werden onderzocht maar dat geen enkele getuige haar als de persoon op de duozitting heeft geïdentificeerd en dat het DNA dat op de motorkledij gevonden werd niet van haar afkomstig was.
  Walter Hemberger zei tijdens zijn pleidooi: "Es gibt keine belastbaren Hinweise, die auch nur ansatzweise auf eine unmittelbare Täterschaft als Schützin hindeuten könnten"
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundesanwaltschaft-zu-buback-mord-verena-becker-war-nicht-schuetzin-a-838336.html

  Daarentegen is het Openbaar Ministerie overtuigd dat Verena Becker bij een RAF-bijeenkomst begin 1977 in Nederland heel overtuigend (*) de aanslag op Siegfried Buback mede heeft goedgekeurd en bij uitbreiding heeft veroorzaakt. 
  (*) Verena Becker zou zich op een tweetal treffen met RAF-leden uitgesproken hebben voor een moordaanslag op Siegfried Buback met de woorden " Der General muss weg" 

  Een rechtstreekse betrokkenheid bij de voorbereiding van de aanslag kon evenwel niet aangetoond worden maar haar hulp bij het versturen van de opeisingsbrieven staat vast.
  "Die Angeklagte wirkte maßgeblich an der Entscheidung, einen Anschlag auf Generalbundesanwalt Buback zu begehen, an der Planung und Vorbereitung dieses Mordanschlags sowie an der Verbreitung der Selbstbezichtigungsschreiben mit"

  Het OM steunt haar besluit op de verklaringen van Peter Jürgen Boock, alhoewel ooit wegens zijn vele leugens de "Karl May" van de RAF genoemd, door Silke Ritzert betrouwbaar wordt geacht en dit sinds zijn publieke biecht in 1992. 
  Silke Ritzert verwoordde het tijdens haar pleidooi: "Sie ist schuldig, das steht für uns fest"
   http://www.badische-zeitung.de/deutschland-1/bundesanwaltschaft-haelt-becker-fuer-schuldig--60538450.html

  Walter Hemberger neemt in zijn slotpleidooi de tijd om de in 1980 kwestieuze veroordeling tot levenslang van Knut Folkerts te rechtvaardigen. 


  * De mede-aanklager Michael Buback huldigt in zijn pleidooi opnieuw de stelling dat Verena Becker werd beschermd wegens haar samenwerking met de Verfassungsschütz en heeft kritiek op de onderzoekers (*) die hij beschuldigt van rechtsverdraaiing.
  (*) Volgens Michael Buback waren er 27 getuigen die een vrouwelijke persoon hadden herkend op de duozitting van de motor.Verschillende werden ondervraagd maar geraakten verwikkeld in tegenstrijdigheden. 
  Hij besluit zijn pleidooi met kwetsende woorden aan het adres van de rechtbank : "Wir brauchen das Urteil nicht. Wir wissen, was geschehen ist"
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-michael-buback-von-bundesanwalt-scharf-angegriffen-a-839157.html
  http://www.3sat.de/kulturzeit/pdf/Buback_Plaedoyer_140612.pdf


  * Walter Hemberger spreekt de vermoedens van Michael Buback tegen dat er een  "schützende Hand" bestaat en doet het af als "haltlose Spekulation"    
  De aanvallen op de onderzoekers betitelt hij als van een niet te rechtvaardigen grofheid waaraan hij geen verdere woorden wil aan weiden: "Jedes weitere Wort ist der Vortrag des Nebenklägers nicht wert."


  - De "Spiegel online" van 19-06-2012 stelt vast dat het Openbaar Ministerie uiteindelijk de aanklacht van "Mittäterschaft", waarvoor men tot levenslang kan veroordeeld worden, verlaten heeft en haar vordering heeft afgezwakt tot " Beihilfe" en een gevangenisstraf van 4,5 jaar vordert. Die straf zou met 2 jaar verkort worden omdat Verena Becker reeds 9 jaar in gevangenschap had doorgebracht.

  - Toen Verena Becker het laatste woord kreeg zei ze enkel "Vielen Dank"


  • Verdediging


  Walter Venedey
  - De verdediging is het eens met het OM wat de grond van de zaak betreft, dat Verena Becker niet de schutter was op de duozitting van de Suzuki.
  Walter Venedey zegt in zijn pleidooi dat er geen nieuwe feiten zijn gevonden die bewijzen dat ze aan de aanslag heeft deelgenomedan en dt er geen grond is om de bewering staande te houden dat Verena Becker de schutter was op de duozitting van de Suzuki : 
   "Nirgends gibt es neue Tatsachen, die die Beweislage geändert hätten (...)
  Die Hauptverhandlung lässt keinen Raum mehr für die  Tatsachenbehauptung, dass Frau Becker am 7.4.1977 auf der Suzuki gesessen hätte"  Hans Wolfgang Euler
  - De verdediging is het echter oneens met het OM als zou Verena Becker een belangrijke rol hebben gespeeld in de beslissing tot de aanslag over te gaan.

  * Hans Wolfgang Euler argumenteert dat dat Verena Becker met haar verleden heeft afgerekend en heeft nagedacht over haar eigen verantwoordelijkheid bij de aanslag, hierbij verwijzend naar de notities die in 2009 die bij haar werden gevonden.

  Die persoonlijke aantekeningen  moeten geïnterpreteerd worden als een in het reine komen met zichzelf en niet als een bewijs dat ze op een ingrijpende manier aan de aanslag heeft deelgenomen:  "Nach unserer Überzeugung war Frau Becker an dem Attentat nicht in strafrechtlich relevanter Weise beteiligt."

  * Walter Venedey haalt uit naar de kroongetuige Peter Jürgen Boock die verklaringen heeft afgelegd die hij had van "horen zeggen", verklaringen die elkaar tegenspraken en verklaringen die leugenachtig (*) waren: "Boock ist kein Fels, auf den Ankläger zuverlässig bauen können, zu oft hat er gelogen, dass sich die Balken bogen"
  (*) Boock werd ook de "Märchenonkel der RAF" genoemd omdat hij zijn verhaal steeds aanpaste aan zijn gesprekspartner. 

  * Hans Wolfgang Euler verwijt de Nebenankläger Michael Buback ,die evenwel niet aanwezig was, dat hij enkel  wil horen wat past in zijn obsessieve (*) gedachtengang:  "Nach der Hauptverhandlung wissen wir, dass wir den Nebenkläger nicht nur nicht überzeugen, sondern nicht erreichen können"
  (*) Michael Buback blijft vasthouden aan een samenzweringstheorie en zijn 27 getuigen die echter nooit Verena Becker konden identificeren en waarvan verschillende onbetrouwbaar bleken. 

  Matthias Rätzlaff
  Het komt tot een incident met Matthias Rätzlaff, de nieuwe advocaat (*) van Michael Buback, wanneer Euler hem verwijt zijn cliënt niet in te tomen wanneer hij Kurt Rebmann en Gerhard Boeden beschuldigt van een complot.
  Hij noemt zijn optreden:  "unverantwortlichen Umgang mit den Pflichten eines Anwalts"  
  (*) Ulrich Endress had afstand gedaan van zijn mandaat omdat hij zijn cliënt niet meer kon volgen in zijn obsessie. 

  * Tot slot vraagt Walter Venedey de vrijspraak voor de beklaagde Verena Becker en een schadevergoeding voor de periode van de voorlopige hechtenis: "Wir beantragen, Frau Becker freizusprechen und sie für die erlittene Untersuchungshaft zu entschädigen."


  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/buback-prozess-verena-beckers-verteidiger-fordern-freispruch-a-841095.html
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-anwaelte-fordern-freispruch-fuer-verena-becker-a-841055.html
  http://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/brennpunkte_nt/article107270579/Verteidiger-beantragen-Freispruch-fuer-Verena-Becker.html


  • Uitspraak

  Hermann Wieland
  - Op 6-07-2012 volgt de uitspraak. Verena Becker wordt veroordeeld voor "Beihilfe" (*) aan de aanslag op Siegfried Buback tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 2.5 jaar worden afgetrokken wegens een vroegere veroordeling.
  (*) Meer bepaald een "psychische Beihilfe".
  Hierdoor heeft de aangeklaagde het besluit van de groep, om tot een aanslag over te gaan, mee beslist en de daders wetens en willens gesterkt in hun beslissing de aanslag daadwerkelijk uit te voeren.


  Met aftrek van 4 maanden voorarrest betekent dit dat Verena Becker reeds 2/3 van haar straf heeft uitgezeten en niet naar de gevangenis moet.
  De rest van haar straf blijft ze vrij onder voorwaarden.


  • Revision

  - Op 10-07-2012 vraagt de verdedigers Walter Venedey en Hans Wolfgang Euler voor Verena Becker "Revision" (*) aan.
  De verdediging heeft vragen bij de netelige constructie van de uitspraak: een veroordeling voor hulp te hebben verleend aan daders die niet bekend zijn.

  Op 12-07-2012 vraagt Jens Rabe, een advocaat van Michael Buback, eveneens "Revision" aan.
  Verwacht wordt dat het verschillende maanden kan duren vooraleer het Bundesgerichtshof (BGH) zich hierover zal uitspreken. 
  (*) Bij "Revision" wordt niet over de zaak maar enkel over de procedure geoordeeld.
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/raf-prozess-verteidiger-von-verena-becker-legen-rechtsmittel-ein-a-843691.html
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/michael-buback-legt-revision-gegen-urteil-im-verena-becker-prozess-ein-a-844013.html

  - Op 2-11-2013 bericht " Spiegel online" dat het Bundesgrichtshof geen procedurefouten heeft waargenomen en bevestigt de uitspraak van het OLG Stuttgart.
  http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2013-11/buback-attentat-raf-urteil-verena-becker
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/urteil-gegen-ex-raf-terroristin-verena-becker-ist-rechtskraeftig-a-934670.html  Besluit

  Het proces is correct verlopen in die zin dat Verena Becker veroordeeld werd voor "Beihilfe" tot een milde straf en niet zoals in de jaren '70 voor een collectieve schuld.

  - Het staat vast dat Verena Becker deel uitmaakte van de harde kern van de RAF, de aanslag op Siegfried Buback goedkeurde maar er, buiten het kleven van postzegels op de omslagen van de opeisingsbrieven, niet daadwerkelijk aan deelnam.
  Het staat vast dat ze als gevolg van de "Isolationshaft" brak en met de Verfassungsschutz meewerkte.

  - Het feit dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken het dossier met de onthullingen van Verena Becker met de Verfassungsschutz en het dossier over haar begenadiging niet vrijgeeft laat een bittere nasmaak na.
  Dat het Openbaar Ministerie veel moeite deed om hun rechtspraak tegen Christian Klar en vooral Knut Folkerts te rechtvaardigen heeft de historische waarheid niet gediend.

  - Een verliezer, naast de historische waarheid, is Michael Buback die obsessief vasthield aan het beeld dat Verena Becker de schutter was, zich daarbij steunend op uitspraken van zeer onbetrouwbare getuigen.

  -Tijdens het proces werd vastgesteld dat het parool (*), dat in 1973 in een brief aan de RAF gevangenen werd doorgespeeld, nog steeds geldt : " Keiner spricht mit den Bullen.Kein Wort!"


  - Volgens Klaus Pflieger, gewezen onderzoeker naar de RAF en later Generalstaatsanwalt, wordt voor de verwanten na verloop van tijd de drang naar waarheid groter dan de drang naar bestraffing:
  "Je länger eine Straftat zurückliegt, umso mehr erlangt das Interesse an der geschichtlichen Wahrheit gegenüber dem Interesse an der Strafverfolgung Gewicht"
  Hij pleit de vrijgekomen gevangenen de garantie te geven dat noch derden noch zij zelf vervolging te vrezen hebben indien ze 
  bekentenissen afleggen. 
  https://de.wikipedia.org/wiki/Klaus_Pflieger


  - Na dit proces kan men er vanuit gaan dat de ware daders van de aanslag niet zullen gevonden worden. Het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Stefan Wisniewski dat in 2007 werd geopend heeft 5 jaar later nog geen bruikbare bewijzen opgeleverd. 

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/verena-becker-im-raf-prozess-richter-konnten-fall-buback-nicht-klaeren-a-843033.html
  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-135434684.html  Een zoektocht naar de waarheid

  * Volgens het artikel "Auf der Suche nach der Wahrheit" in de Süddeutsche Zeitung van 
  8-11-2014 zou de Bundesanwaltschaft opnieuw onderzoek doen in welke mate vroegere RAF-leden deelgenomen hebben aan de aanslag op Siegfried Buback en zijn twee begeleiders.

  Volgens bronnen uit de media zou het gaan om Sieglinde Hofmann, Rolf Heißler, Adelheid Schulz, Angelika Speitel en zelfs Peter Jürgen Boock, al heeft deze laatste in tegenstelling tot de andere, al uitvoerige bekentenissen afgelegd.
  Rolf Clemens Wagner werd ook vernoemd maar hij overleed in februari 2014.
  Het betreft die RAF -leden die aanwezig waren op de bijeenkomsten in Goslar en Katwijk en derhalve eveneens als "Beihilfe" zouden kunnen veroordeeld worden.
  http://www.sueddeutsche.de/politik/raf-morde-auf-der-suche-nach-der-wahrheit-1.2206115


  * Volgens "Der Spiegel" van 13-06-2015 heeft Walter Hemberger het onderzoek in februari 2015 tegen hen stopgezet.

  Matthias Rätzlaff  heeft bij het OLG Stuttgart een aanvraag ingediend om een onderzoek te openen (Klageerzwingungsverfahren) (*) naar Siegfried Haag en Roland Mayer betreffende hun rol in de aanslag.
  (*) Geeft slachtoffers de mogelijkheid een onderzoek aan te vragen.
  https://de.wikipedia.org/wiki/Klageerzwingungsverfahren
  Alhoewel beiden reeds op 30-11-1976 werden aangehouden wil Michael Buback hen toch aanklagen voor "Beihilfe" gezien hun aandeel in de besprekingen dienaangaande tijdens de zomer 1976 in Jemen
  http://magazin.spiegel.de/EpubDelivery/spiegel/pdf/135434684

  - " Zeit online" meldt op 13-07-2015 dat de aanvraag verworpen is.
  http://www.zeit.de/news/2015-07/13/deutschland-buback-familie-scheitert-mit-klageforderung-gegen-ex-raf-mitglieder-13155607
  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten