Blog uit Duffel

15 juni 2010

Goede wijn blijft lang jong

In Genève is er een wijnkluis waar men zijn exclusieve flessen wijn kan bewaren. Een van de parels is een fles Château d´Yquem, een Sauternes  uit het jaar 1899.Die fles is waarschijnlijk al aan de zesde kurk toe en de waarde wordt geschat op 25,000 € . Stel je voor dat de sommelier zo'n fles per ongeluk laat vallen.

Een bekend verhaal uit de wijnwereld is de uitspraak van Chaban Delmas, burgemeester van Bordeaux toen hij, op bezoek bij baron Rotschild, een glas Mouton Rotschild van 1870 mocht proeven en zich tot de baron richtte met de woorden : " Philippe, ton vin commence à se faire "

De eerste goede wijn die ik kocht was een "Château La Tour Carnet " 1975 een St Julien cru classé die we in 1980, veel te vroeg hebben ontkurkt.
Flessen Château Angelus van 1982 en 1983 ,een St Emilion grand cru,  hebben we 20 jaar bewaard, maar dan bleek dat ze eigenlijk al aan een nieuwe kurk toe waren.
Bij mijn afscheid van Wafel Janssen kreeg ik van de medewerkers een paar flessen Château Montrose 2004, een St Estèphe cru classé en een fles Château Haut Brion 2001, een Graves premier cru . Ik kijk er naar uit om ze in goed gezelschap te ontkurken.

2 opmerkingen:

 1. Op een veiling bij Christie´s in Genève haalde een Impérial van Château Cheval Blanc van 1947 de ronde som van 219.000 €.
  Château Cheval Blanc is een St Emilion,Premier Grand Cru die de vergelijking kan doorstaan met de beste Premier Cru Classé van de Médoc.
  Vermits een Impérial een fles van 6 liter is,kost 1 glas zo´n 5.000 €.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Dirk,

  In alle opzichten kunt u met een gerust hart zeggen, dat geduld een schone zaak is.

  Gr, Robert (Wafel Janssen)

  BeantwoordenVerwijderen